Începînd de vineri, 19 martie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR) organizează o serie de evenimente dedicate poetului George Topîrceanu, sub genericul „Baladă pentru chiriașul grăbit”, marcînd astfel 135 de ani de la nașterea acestuia. Prima activitate din cadrul acestei serii, „Să-l cunoaștem pe Top”, va avea loc mîine, 19 martie, sub coordonarea Dianei Lona Leonte, muzeograf MNLR Iași, și a Ioanei Leontioaia, educator muzeal MNLR Iași. La întîlnirea de pe platforma Zoom vor participa și elevii clasei a III-a ai Școlii Gimnaziale Internaționale „Spectrum” Iași, pentru care au pregătit o serie de activități speciale: povestiri inedite despre poet, ghicitori, joc de tipul „info-cart” și concurs word-wall. Activitatea face parte din programul de educație muzeală Academia Copiilor, oferind elevilor prilejul de a afla amănunte despre poet și pasiunile sale.

„ George Topîrceanu s-a născut pe 20 martie 1886, iar anul acesta se împlinesc 135 de ani de la nașterea celui despre care Liviu Rebreanu spunea că este poet pînă în măduva oaselor. A fost prozator, memorialist, a fost prizonier în Primul Război Mondial, publicist, dar a avut și alte preocupări artistice mai puțin cunoscute publicului. În luna mai încheiem acest proiect (deoarece George Topîrceanu a murit pe 7 mai 1937), printr-o expoziție cu fotografiile copiilor realizate în cadrul evenimentului”, a declarat Diana Lona Leonte, muzeograf al Muzeului „George Topîrceanu” din Iași.

Apoi, pe 20 martie va fi lansată o nouă pagină în cadrul platformei online eArhivă. În cadrul proiectului se dorește facilitarea accesului la patrimoniul cultural național, prin punerea la dispoziție a unor materiale din Arhiva MNLR Iași. Pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, toți cei interesați vor avea acces, din data de 19 martie, la pagina lui George Topîrceanu, cuprinzînd biografia poetului și documente din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.

Tot în cadrul proiectului va fi lansat un nou volum din Colecția Restitutio a Editurii Muzeelor Literare Iași, intitulat Muzeul „George Topîrceanu”. Din istoria casei cu amintiri de pe strada Ralet. În cadrul acestei colecții, Iulian Pruteanu-Isăcescu, istoric și muzeograf, prezintă și aduce în centrul atenției cititorilor povestea fiecărui muzeu, cu detalii biografice și istorice de interes atît pentru publicul larg, cît și pentru specialiștii din domeniu.

De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, va organiza ediția a II-a a concursului de fotografie George Topîrceanu și Academia copiilor. Pentru că George Topîrceanu este mai puțin cunoscut publicului ca fotograf pasionat, proiectul le propune copiilor care-i împărtășesc pasiunea să-și fotografieze animalul de companie. Fotografiile selectate vor face obiectul unei expoziții speciale, care va fi organizată la Muzeul „George Topîrceanu” Iași.

Anul trecut, din cauza situației sanitare dificile, activitățile planificate pentru celebrarea nașterii poetului s-au desfășurat pe 16 martie în online. Pe lîngă proiectul „Academia Copiilor” care puncta pasiunea lui Topîrceanu pentru fotografie, au avut loc și întîlniri cu scriitori cunoscuți printre care și Nichita Danilov.

Sursă foto: www.muzeulliteraturiiiasi.ro