Muzeul „Poni-Cernătescu” va organiza marți, 16 noiembrie, zi în care se împlinesc 30 de ani de la înființarea instituției, o serie de manifestări sub genericul Zilele Muzeului „Poni-Cernătescu”. Evenimentele se desfășoară în parteneriat cu Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și Asociația Crescendo Events Iași, și vor începe de la ora 15.00 pe pagina de Facebook a Palatul Culturii din Iași-Complexul Muzeal Național „Moldova”. Programul cuprinde vernisarea unei expoziții dedicată profesorului și chimistului Gheorghe Alexa, un microrecital de muzică clasică susținut la violoncel de Clara-Sofia Lupașcu, studentă la UNAGE, precum și lansarea broșurii «Muzeul „Poni- Cernătescu” – 30 de ani de la deschiderea pentru public». Prezentările online vor fi realizate de dr. ing. Monica Nănescu, șeful Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și de drd. Oana Florescu, muzeograf la Muzeul „Poni-Cernătescu”.

„Misiunea acestei instituții culturale este de valorificare, pentru publicul larg, a colecțiilor memoriale, literare și științifice aparținînd atît familiei Poni, cît și unor importante personalități din domeniul învățămîntului superior chimic ieșean, care sînt omagiate în cadrul expoziției permanente și anume: Anastasie Obregia, Nicole Costăchescu, Petru Bogdan, C. V. Gheorghiu, Radu Cernătescu, Ilie Matei, Ion Zugrăvescu, Gheorghe Alexa și Cristofor Simionescu. Considerăm că prezentarea vieţii şi realizărilor unei personalităţi precum prof. doc. dr. ing. Gheorghe Alexa (1891-1985), deschizător de drumuri în chimia pielii și a înlocuitorilor de piele, caracterizează un demers evocator, o obligaţie de esenţă civică şi istorică faţă de generaţiile care vor urma”, a declarat dr. ing. Monica Nănescu, șeful Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Expoziția IN MEMORIAM prof. univ. dr. ing. Gheorghe Alexa (1891-1985), prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea fondatorului de școală în domeniul chimiei pielii, va putea fi vizitată pînă la 31 decembrie 2021.

Personalitate reprezentativă a ştiinţei şi tehnicii, Gheorghe Alexa este fondatorul şcolii de chimie şi tehnologie a pielii din România. În cei 65 de ani de activitate didactică, a contribuit la dezvoltarea şi consolidarea învăţământului superior de chimie şi tehnologie chimică la Iaşi.

Muzeul „Poni – Cernătescu”, situat în Iași, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 7B, este parte a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Clădirea în care se află muzeul a aparținut mitropolitului Veniamin Costachi (1768-1846), iar în 1880 a intrat în proprietatea familiei chimistului Petru Poni. Casa a devenit muzeu în 1991, cu titulatura Muzeul Chimiei Ieșene „Petru Poni”, iar din 1994 poartă actuala denumire.

Sursă foto: www.palatulculturii.ro