În perioada 11-12 noiembrie, la Muzeul Etnografic al Moldovei  din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași, se vor desfășura două ateliere de pictură pe ceramică și de confecționare obiecte. Astfel, pe 11 noiembrie, în Sala de Educație Muzeală de la Palatul Culturii va avea loc un atelier de pictură pe ceramică inspirată de tema evenimentului – „Artă și simbol în ceramica populară din Tansa”  și o prezentare a expoziției „Ceramica de Tansa”. Un alt atelier organizat este cel intitulat „Tainele ceramicii Cucuteni”, în cadrul căruia participanții vor învăța să picteze pe o suprafață ceramică inspirați de expoziția „Cucuteni”. 

„Ambele ateliere se desfășoară similar: se vizitează expoziția tematică (fie că este vorba despre ceramica de Tansa, fie că este vorba despre cea de Cucuteni), se creează o bază minimă de cunoștințe care vor fi necesare pentru a fi folosite la partea practică a atelierului, iar mai apoi, în Sala de Educație Muzeală, participanții vor decora un vas ceramic în stilul culturii vizionate în muzeu”, a declarat muzeograful Liviu Chelaru, unul dintre organizatorii atelierelor.

Tot în incinta Muzeului Etnografic al Moldovei vor fi realizate și alte ateliere – astăzi, 10 noiembrie, atelierul intitulat „(Auto)portret”  și „Jocurile Copilăriei”, „Ceasul: o călătorie în timp”, pe 11 noiembrie, și atelierul de pictură și confecționare „Tu, eu și florile”, pe 12 noiembrie,

Atelierele se vor organiza în funcție de regulile sanitare impuse, durata acestora fiind de aproximativ 60-90 de minute. Participanții pot face parte din orice categorie de vîrstă, prețul biletelor variind între 15-25 de lei.

Ceramica de Tansa a fost practicată în satul Tansa din sudul județului Iași, important centru de olărit la sfîrșitul secolului XIX și început secolului XX. Motivele specifice acestor vase de ceramică erau brăduții, șinătăul cu puchi, drumul ciobanului, cîrligul, aripa vrabiei și ochiul de iepure. Ceramica de Tansa s-a făcut remarcată de-a lungul timpului prin străchinile, cănile și lăptărețele, care erau nelipsite din gospodăria țărănească.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa și poartă numele satului Cucuteni, din județul Iași, în care s-au găsit primele fragmente de vase din această cultură.

Atelierele DICE sînt organizate periodic la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași, cu sprijinul activ al muzeelor din structura sa, și tratează teme diverse inspirate de patrimoniul cultural, cu scopul de a comunica într-o manieră atractivă informații despre artă și de transforma vizita la muzeu într-o experiență memorabilă pentru public.

Sursă foto: www.ziarullumina.ro