Vineri, 29 octombrie, la Palatul Culturii din Iași a avut loc Gala Națională a Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) 2021, eveniment organizat sub patronajul Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Iași și al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Au fost înmînate peste 20 de premii, de către personalități ale vieții publice și culturale din România. Acest eveniment „este și un moment de grație, de sărbătoare, pentru UAPR, deoarece s-au împlinit 100 de ani de la înființarea sa”, a menționat Raluca Aftene, prezentatoarea evenimentului.

Gala a început la ora 19:00, cu discursul președintele UAPR, Petru Lucaci. „Ne-am dorit de foarte multă vreme să venim la Iași, din recunoștință și din admirație pentru tradiția locului. Aici s-a înființat prima școală de artă de pe teritoriul României”, a subliniat acesta.

Primul premiu, „Premiul pentru tineret”, i-a fost oferit lui Dragoș Răzvan de către Lucia Valentina Stanciu, expert de artă în cadrul Ministerului Culturii și director general la Casa de licitații „Vikart”. „Acest premiu mă motivează să lucrez și mai mult, să fac compoziții și mai complexe și să expun la și mai multe evenimente culturale, la expoziții, atît pe plan național cît și internațional”, a spus Dragoș Răzvan, cel pe care criticul de artă Mihai Plămădeală l-a caracterizat ca fiind „unul dintre graficienii români contemporani cei mai surprinzători, inconfundabil prin tematică, abordare, manieră, concepție, artist care lucrează limpede, ordonat, curat, logic”.

„Premiul pentru Critică” i-a fost oferit Mariei Bilașevschi, critic de artă ieșean, de către Tudor Zbârnea, managerul Muzeului de Artă al Moldovei, care a afirmat despre aceasta că „este o tînără pe care acum cîțiva ani am văzut-o la prezentarea unei expoziții și le-am spus unor colegi că este de mare perspectivă și este o tînără care va ajunge departe”. 

Criticul de artă Maria Bilașevschi

„Tinerii să aibă încredere în ei și să își urmeze visul!”

Au urmat Atena Simionescu și Eugen Raportoru, cîștigători ai „Premiilor Consiliului Director”, oferite de Marta Mocanu. Eugen Raportoru a mulțumit într-un mod inedit: „Să știți că nu sînt emoționat. Nu am să mulțumesc nimănui, decît UAPR, mamei mele care mi-a călăuzit drumul, Getei mele care îmi tot face ciorbă și tuturor celor care sînteți aici”.

Atena Simionescu, creator de școală în domeniul graficii și gravurii și rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, le-a urat tinerilor „să aibă încredere în ei și să își urmeze visul”.

„Marele premiu” i-a revenit lui Ioan Sbârciu, pictor și profesor universitar în cadrul Departamentului Pictură al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, și i-a fost înmînat de Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii. „Mă bucur că a coincis înmînarea premiului cu sărbătorirea a 100 de ani de UAPR. Mă bucur că se petrece aici, în acest palat extraordinar și vreau să mulțumesc familiei și soției mele, dar vreau să mulțumesc și profesorilor pe care i-am avut, pentru că și eu sînt profesor”, a menționat prof. univ. dr. Ioan Sbârciu.

Prof. univ. dr. Ioan Sbârciu

Prietenii Artelor

În cadrul galei au mai fost oferite și șase premii speciale „Prieteni ai Artelor”. Le-au primit Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, Liviu Brătescu, ministru secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii, Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, Vasile Arhire, directorul TVR Iași, scriitorul Vasile Vasiescu și Adina Rențea, președintele Asociatiei Culturale Pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.

Evenimentul s-a încheiat la ora 21.00, pe notele lui Astor Piazzolla, în interpretarea Cvartetului Essenza. Ca o coincidență, Astor Piazzolla s-a născut pe 11 martie 1921, iar Sindicatul Artelor Frumoase din București, devenit ulterior UAPR, a fost înființat în data de 12 martie 1921.