Joi, 23 martie, începînd cu ora 18:00, va avea loc conferința „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: cauze, evoluție, pericole”, susținută de istoricul Armand Goșu, la Muzeul Unirii din Iași. Conferința va fi urmată de o sesiune de autografe pentru volumul Putin, obsesia imperiului, publicat la Editura Polirom.

Evenimentul va fi prezentat de Brîndușa Munteanu, muzeograf la Muzeul Unirii și Ovidiu Șimonca, jurnalist la Revista „Timpul.

„ Prin această carte (Putin, obsesia imperiului – n.r.) încerc să particip la dezbaterea publică din România despre evoluțiile din fostul spațiu sovietic, mai ales despre ce s-a întîmplat în Rusia în ultimii 20 de ani. Vorbesc despre crimele lui Putin, asasinate comandate, despre relațiile cu vechii oligarhi, despre politica externă, dar mai ales despre degradarea regimului politic în Rusia, care, dintr-o democrație electorală, a ajuns un regim autoritar și chiar dictatorial. Cartea se încheie cu analize despre începutul războiului, cu primele luni ale campaniei Rusiei împotriva Ucrainei. Cred că cititorii cărții vor avea doar de cîștigat, vor înțelege mai bine și mai nuanțat ce se întîmplă la est de Prut”, a declarat Armand Goșu.

Volumul Putin, obsesia imperiului pune în evidență viitorul Rusiei în contextul războiului cu Ucraina, precum și perspectiva legată de posibilul sfîrșit al regimului Putin. Cartea prezintă capitole precum „Propagandă și manipulare – strategia militară a Rusiei” sau „Contraofensiva ucraineană. Putin își îngroapă imperiul”, cît și ilustrații realizate de Dan Perjovschi.

Armand Goșu este conferențiar la Universitatea din București, unde predă „Istoria politică a Rusiei și a URSS”, „Istoria politicii externe și a diplomației sovietice”, „Evoluții în fostul spațiu sovietic” și „Introducere în istoria serviciilor secrete sovietice”. Are gradul de cercetător științific principal II la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat din 1991 pînă în 2001. A fost corespondent la Moscova pentru Radio BBC și redactor-șef, respectiv redactor-șef adjunct la Revista 22. Semnează numeroase articole științifice, iar cel mai recent este „The Time of the Oligarch. Relations between Romania and the Republic of Moldova (2009-2018)” („Vremea oligarhului. Relațiile dintre România și Republica Moldova” – n.r.).

Sursă foto: www.agorapress.ro