Miercuri, 8 martie, începînd cu ora 12.00, la Casa Muzeelor din Iași va avea loc vernisajul „Străina Hortensia Papadat-Bengescu”. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci și va fi susținută de muzeografele Ana Honcu și Nicoleta Dabija de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLRI).


„În cadrul vernisajului vor fi expuse obiectele personale ale scriitoarei Hortensia Papadat-Bengescu, fotografii și alte obiecte de patrimoniu care surprind epoca interbelică. Expoziția semnifică omaginierea scriitoarei interbelice și comemorarea a 68 de ani de la moartea sa. Personalitate de excepție a literaturii române interbelice, creatoare a romanului modern de analiză, Hortensia Papadat-Bengescu a oferit o operă egală în forță și frumusețe cu marile creații ale literaturii universale moderne. Apreciată sau contestată de-a lungul timpului de critica literară, astăzi scriitoarea și-a ocupat un loc de cinste în cultura națională. Activitatea sa literară, ce s-a întins timp de trei decenii, compusă din romane și nuvele, a consacrat-o drept un «Balzac feminin al literaturii noastre» și o «mare europeană», alături de alte scriitoare celebre”, a declarat Ana Honcu, muzeograf MNLRI.


Hortensia Papadat-Bengescu a trăit între anii 1876-1955 și a fost o prozatoare a perioadei interbelice. În ceea ce privește activitatea sa literară, aceasta a debutat la vîrsta de 43 de ani cu volumul Ape adînci, urmînd că în anul 1919 să înceapă o colaborare cu Cenaclul criticului Eugen Lovinescu și să publice în revista acestuia, „Sburătorul”.


Casa Muzeelor a fost construită în anul 1896 și a avut iniţial proprietari evrei (Joseph Leff, Leon Leff, Sofia Wechsman, N.E. Eisen), fiind apoi cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească”, condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu. Între anii 1922-1923 și 1930, aici s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească” (clădirea a purtat denumirea de Palatul Vieții românești). Clădirea și-a recăpătat destinația din perioada 1914-1934, aceea de edificiu cultural, sub noua denumire de Casa Muzeelor, unde funcționează în prezent patru muzee: Muzeul Pogromului de la Iași, Muzeul Teatrului Evreiesc din România, Muzeul Poezie(i), Muzeul Copilăriei în Comunism.

Sursă foto: www.suplimentuldecultura.ro