În perioada 10 martie – 4 aprilie 2021, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași, organizează expoziția de grafică și pictură „TRAIAN MOCANU – In Memoriam (1954 – 2020)”. Aceasta reunește lucrări din perioada 2000-2020, din seriile de autor Relicvarii I, II și III, Tainițe și Atelier. Expoziția poate fi vizitată de marți pînă duminică, cu bilet aferent Muzeului de Artă, în intervalul orar 10.00 – 17.00.

„Este o expoziție retrospectivă In Memoriam. Se face un an de la trecerea în neființă al lui Traian Mocanu”, a declarat Valentina Druțu, șeful Muzeului de Artă.

Expoziția va fi prezentată de criticul de artă dr. Maria Bilașevschi și de scriitorul Grigore Ilisei, în cadrul vernisajului care va avea loc, fizic, pe 10 martie, la ora 17.00, în sălile muzeului de la Palatul Culturii, unde, totodată, va fi lansat albumul „Traian Mocanu – Pictură și grafică 2000 – 2020”.

„Această expoziție își dorește a fi o oglindă îndreptată spre autor, asupra creației din ultimii 20 de ani a celui care mi-a fost și îmi va rămîne tată, artistul Traian Mocanu, cel care a plecat «dincolo» la sfîrșitul lunii martie a anului 2020. Chiar dacă ne-am uni să reconstituim din amintire viața sa, mai trainică decît ființa artistului este opera care-i continuă existența, creație ce transcede și prelungește memoria și identitatea”, a declarat criticul de artă  Maria Bilașevschi.

Tot la Muzeul de Artă, vizitatorii mai pot admira în această perioadă încă două expoziții temporare principale: „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași”  și „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași”.

Traian Mocanu a fost poet, eseist și pictor ieșean, unul dintre cei mai apreciați. S-a născut în 1954, la Iași și a absolvit Institutul de Arte Plastice din București. Și-a expus picturile în nenumărate expoziții organizate atît în țară, cît și peste hotare, în Franța, SUA, Grecia, Suedia, Portugalia etc. Cariera lui se rezumă la cîteva serii de autor: Urmele luminii I şi II, Tectonica, Sere, Solare, Bestiar, Relicvarii I, II şi III, Tainiţe I şi II, Atelier.

Muzeul de Artă a fost înființat în 1860, în cadrul Academiei Mihăilene. Din 1957 are sediul în clădirea Palatului Culturii, ca secție a Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași. Acesta reunește colecții de artă românească și universală. În galeria românească pot fi văzute lucrările clasicilor români, precum Nicolae Negrescu, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, iar galeria universală este structurată pe școli naționale: franceză, germană, austriacă, rusă, italiană și spaniolă. În prezent, muzeul dispune de un patrimoniu de aproape 10.000 de opere de artă.

Sursă foto: www. turistintaramea.blogspot.com