Sala mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” a fost aseara, gazda evenimentului care, a incheiat prima editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi. „Eu zic ca a iesit fantastic pana acum. Eu sunt un om exigent. Impreuna cu echipa, am stabilit cateva standarde foarte inalte. Am fost si eu luat prin surprindere de tot ceea ce s-a intamplat. Cred ca este un eveniment care ne lipsea la Iasi si inclin sa cred ca lipsea si in estul Europei. Vom vedea incetul cu incetul ce se intampla mai departe”, a declarat scriitorul si directorul FILIT, Dan Lungu. De asemenea, aceasta le-a multumit oficial, voluntarilor care au ajutat la organizarea evenimentului: „Autorii au fost impresionati de caldura cu care au fost primiti, de solicitudinea lor, de felul cum le citisera cartile. Fara ei, cu siguranta ar fi fost cu totul altfel si nu in sensul bun.”

Tot in cadrul festivitatii de Sala Mare a Teatrul National, a avut loc si decernarea premiului pentru „Cea mai indragita carte a anului 2012”. „Am ales in acest sens un juriu important si serios, din scoli teoretice, licee teoretice, colegii de elita, cu profesori valorosi, care stiam ca acolo creeaza o adevarata cultura a literaturii si a receptarii estetice adecvate a fenomenului literar. Am facut un prim filtru valoric prin selectia unui numar de cinci carti din cele aparute anul anterior”, a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Camelia Gavrila. Cartile care au fost nominalizate au fost „Ochiul caprui al dragostei noastre” de Mircea Cartarescu, „Luiza Textoris” a lui Corin Braga, „Toate bufnitele” de Filip Florian, „Omar cel Orb” a lui Daniela Zeca si „Cronicele genocidului” de Radu Aldulescu. Rezultatul a fost anuntat de reprezentanta juriului, Ingrid Stoleru, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National, iar opera care a obtinut titlul de „Cea mai indragita carte a anului 2012” a fost „Omar cel orb” al scriitoarei Daniela Zeca. Omar cel orb a impresionat membrii juriului prin stilistica sa ,„detasandu-se de orice fel de abordare conventionala”, a declarat reprezentanta juriului, Ingrid Stoleru. „ Orice cartea are un destin al ei. Zece ani din viata mea, mi-am dorit ca orice jurnalist de televiziune, sa cistig publicul cel mai important, mai efervescent si mai valoros, anume tinerii”, a precizat scriitoarea Daniela Zeca. Pentru cistigarea acestui premiu, autoarea cartii a primit o suma in valoare de 3500 de lei.

Dupa festivitatea de incheiere a primei editii a Festivalului International de Literatura si Traducere, publicul a putut lua parte la un spectacol de opera si opereta, oferit de corul de juniori si de orchestra Operei, sub indrumarea dirijorului Cristian Orosanu. FILIT s-a desfasurat pe o perioada de cinci zile si a reunit la Iasi, scriitori, traducatori si editori atat nationali cat si internationali. Printre aceste nume se afla laureatul premiului Goncourt, Francois Weyergans, Emil Brumaru, Mircea Dinescu sau Andrei Kurkov.