Vineri, 10 martie, începînd cu ora 15:00, în Sala Roșie a Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” din Iași, va avea loc o întîlnire cu scriitorul Dumitru Crudu, organizată de Alecart, împreună cu Editura Humanitas. La acest dialog va participa și prof. univ. dr. Antonio Patraș, critic literar.

Evenimentul va fi prezentat de Antonella Malfara și Nora Cojocaru, iar moderatori discuției vor fi Nicoleta și Emil Munteanu, coordonatori ai proiectului Alecart și profesori la Colegiul Național Iași. 

În cadrul întîlnirii se va discuta despre volumul de proză scurtă al lui Dumitru Crudu, Ora cinci și șapte minute, ce are ca temă principală spiritul războiului și cruzimea din spatele deciziilor, care afectează viețile oamenilor obișnuiți, autorul punînd accentul pe războiul actual dintre Ucraina și Rusia. Evenimentul va fi precedat de un atelier de scriere, susținut de Dumitru Crudu.

„Am scris un număr nesfîrșit de texte despre război, iar asta m-a costat nervi și sănătate: cîțiva prieteni i-am pierdut pentru totdeauna, cîțiva oameni m-au înnegrit în presă, cîțiva m-au înjurat în stradă, vreo doi au vrut să mă bată, unul a încercat să-mi provoace un salt de tensiune, propagandiștii Kremlinului m-au învinuit de neiubire faţă de Rusia în presa de limbă rusă, direcția școlii m-a sancționat că ieșeam la protestele din fața Ambasadei Rusiei, concendiindu-mă. Dar toate astea nu aș putea spune că m-au afectat. Mai degrabă m-au îndîrjit să continui lupta pentru susținerea Ucrainei”, a declarat Dumitru Crudu.

„Alecart” este numele revistei de atitudine culturală, editată de elevi și absolvenți ai Colegiului Național Iași și ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Proiectul Alecart este partener în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) și al Festivalului Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”.

Dumitru Crudu este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul „Monitorul” de Brașov. În 2003 a primit premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România. În proză, a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia.

Sursă foto: www.mmb.ro