Din 20 octombrie, a început Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). Primele două zile au inclus deja zeci de activități interactive, încheiate cu celebrele Seri FILIT. În această serie de evenimente, joi, 21 octombrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași (TNI) a avut loc întîlnirea cu celebrul autor portughez José Luís Peixoto. A fost, după cum a remarcat gazda serii, scriitorul Robert Șerban, „o minune”, avînd în vedere circumstanțele pandemice în care se desfășoară anul acesta festivalul.

Luminile s-au stins, primindu-l în scenă pe Cătălin Sava, moderatorul celor cinci Seri FILIT. A urmat prezentarea autorului, în toată complexitatea lui, care a adus un rînd călduros de aplauze din public. Poezie, proză, teatru, rubrici de ziare, literatură pentru copii, heavy metal și călătoritul în jurul lumii sînt doar cîteva dintre domeniile cu care „jonglează” José Luís Peixoto.

Robert Șerban a fost invitat în scenă, alături de autor, și a început dialogul cu acesta, printr-o glumă. Pentru a face haz de necaz și, totodată, pentru a păstra tradiția de a bea ceva cu invitații, gazda a scos un tub de vitamina C.

Prima parte a evenimentului a constat într-o consistentă conversație între gazdă și autor în jurul unei întrebări frecvent auzită astăzi: „Cum să trăiești doar din literatură?”. Un alt subiect abordat a fost teama de asumare a riscurilor în raport cu profesia. „Am decis să renunț la cariera mea de profesor și să risc să fiu doar scriitor”, a mărturisit José Luís Peixoto.

Autorul a vorbit și despre ce înseamnă să publici o carte azi, cînd „sînt mai multe cărți ca niciodată”, recitînd dintr-un poem care are ca temă chiar formele fără fond: „Poetul își pune cămașa sa de poet, pantalonii săi de poet, pălăria sa de poet și iese în stradă./ Poți îmbrăca haina unui scriitor, poți poza în scriitor, dar ceea ce contează este să scrii/. Fără opera ta, rămîne doar poza”.

„Stereotipia este un dușman al literaturii și al artei”

Ulterior, discuția s-a axat pe mare parte din pașii făcuți în cariera sa și a fost urmată de o serie de întrebări pe care publicul a avut ocazia să i le adreseze pe platforma Slido.

Întrebările publicului au atins atît subiecte din viața personală, cît și din cea profesională. Tinerii au fost curioși de aspecte aleatorii, precum muzica și artiștii pe care îi preferă sau ce citesc cei doi fii ai săi. Autorul a împărtășit și cîteva sfaturi despre poezie. El a explicat că pune accent pe muzicalitate și a subliniat că „dacă în cinci versuri ai un cuvînt în plus, nu mai e poezie”.

Un factor esențial evidențiat de mai multe ori în cadrul întîlnirii a fost nebunia. José Luís Peixoto a mărturisit că fără o doză de nebunie nu există artă. „Nebunia este necesară în artă. Nebunia este un refuz al stereotipiei. Stereotipia este un dușman al literaturii și al artei”, a mai spus acesta.

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe și fotografii, acordate de autor chiar pe scena teatrului.

Josè Luís Peixoto este un scriitor portughez, laureat al prestigiosului Premiu literar „José Saramago”. Romanele sale, traduse în 20 de limbi, i-au adus renume la nivel mondial.

Serile FILIT vor continua pînă duminică, 24 octombrie, cînd festivalul se va încheia. În seara aceasta, pe aceeași scenă a TNI va avea loc maratonul de lecturi „Noaptea albă a poeziei”, sîmbătă seara se va desfășura evenimentul „Procentul convenabil. Cum scriem cînd scriem despre noi”, iar duminică seara cel intitulat „Întîlnire cu Ana Blandiana”.

Sursă fotografii: www.facebook.com/filit.iasi