Joi, 25 martie, de la ora 13.00, la Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iași a avut loc, fizic, dar și online, vernisajul expoziției de artă naivă „Citadela naivilor. Calistrat”. La eveniment au fost prezenți pictorul Calistrat Robu, dar și Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic al Moldovei.

Victor Munteanu a vorbit mai întîi despre intenția Muzeului Etnografic al Moldovei de a promova arta naivă, afirmînd că „ne-am propus, sub egida unui titlu generic «Citadela naivilor», un ciclu de expoziții care fie aduce pe simeze colecții ale Muzeului Etnografic sau ale altor muzee, fie aduce în prim-plan lucrări ale unor pictori consacrați sau mai puțini consacrați”.

Cu privire la lucrările expuse, acesta a precizat că datează din perioada 1987-1988 și că selecția acestora „ aparține Muzeului Etnografic al Moldovei”. De asemenea, șeful muzeului a mai amintit că, pe lîngă picturile pe pînză, artistul ieșean mai are lucrări și pe sticlă, lucrări care, de asemenea, pot fi văzute la muzeu. Ulterior, a atenționat că „dialogul între cel care privește opera de artă și opera de arta trebuie să fie strict personal. Nu trebuie să intervină nimeni să explice ce a vrut autorul să spună”.

Un alt punct adus în discuție a fost cel al laitmotivelor care se regăsesc în lucrările artistului, care este „cel mai nimerit personaj, reprezentant al artei naive”. Victor Munteanu a subliniat că peștii și caii sunt „laitmotivele obsedante” din opera lui Calistrat Robu. „Chestiunea este că în cultura noastră, și nu numai, calul reprezintă enorm de mult, iar Calistrat Robu, conștient sau inconștient, îl surprinde foarte bine”. Acest laitmotiv al calului vine dintr-o tradiție foarte veche”, în care „calul este extrem de bine reprezentat, este omniprezent”.

Potrivit muzeografului Victor Munteanu, „Muzeul Etnografic al Moldovei nu-și alege invitații doar pe baza propriei sensibilități, ci și în urma unei documentări”, citînd, ulterior, cîteva fraze dintr-un articol scris în 1993, în „Opinia”, de prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași,  un om căruia „toata arta naivă românească ar trebui să-i fie recunoscătoare”.

În a doua parte a evenimentului, pictorul Calistrat Robu a vorbit despre începuturile picturii pe ceramică în România, la Cucuteni, în apropiere de Iași. „Am văzut în muzeul din Vaslui prima pensulă a primului pictor din țara asta din care provenim noi. Era o bilă minusculă, de cinci-șase milimetri, de oxid natural, pe care o folosea pe ceramică și îi dădea culoare. Noi suntem mici față de acei artiști din perioada respectivă”.

În încheiere, artistul ieșean a spus că în picturile lui a pus „niște emoții”, pe care șeful muzeului le-a selectat deja.  

Născut în 1952, la Iași, Calistrat Robu a început să picteze din 1976. Tablourile sale au fost văzute atît în țară, la Iași, Pitești, cît și peste hotare, la Chişinău, Veneţia, Viena, Madrid, New York. Cîteva dintre lucrările sale au apărut în albumul L’Art Naif , realizat de criticul de artă rus Nathalia Brodskaia.

Arta naivă definește fenomenul apariției, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, a unor creații aparținînd unor persoane care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atît viziunea, cît și mijloacele de exprimare plastică. În România, prima expoziție de artă naivă avut loc în 1969, la „Casa Scriitorilor” din Bucureşti. 

Sursă foto: www.facebook.com