La Galeriile de Arta Pod Pogor -Fiul, a avut loc vineri, 14 noiembrie a.c. lansarea de cartii „Estetica numerelor” a lui Edi Apostu. Evenimentul s-a desfasurat intr-un loc, mai mult decat o galerie de arta, intr-un salon literar, un spatiu colocvial intru arta, in care cei prezenti au putut admira inca expozitia de pictura a peruanului Espinoza si expozitia de fotografie a lui Dragos Florescu, un spatiu de relaxare a mintii si de regasire sufleteasca.

Aici a fost lansat volumul de versuri ” Estetica numerelor”, aparut la Editura 3D Arte Concept. La intilnirea moderata de muzeograful Liviu Apetroaie au fost prezenti Valentin Talpalaru, Mario Castro Navarrete si Bogdan Baghiu. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Muzeul Literaturii Romane Iasi, Societatea Culturala „Junimea 90” si Asociatia Holotropi Iasi.

O poezie deloc usor de citit

Seara a fost deschisa de Liviu Apetroaie, muzeograf si coordonator de programe culturale la Muzeul Literaturii Romane Iasi, care a moderat intreaga discutie , introducandu-i in scena , pe rand, pe fiecare dintre invitati, Bogdan Baghiu, Mario Castro Navarrete si Valentin Talpalaru. „Va invit sa ne fiti aproape si sa vedem ce a facut Edi Apostu cu acest nou gen pe care ni-l propune ca o posibila formula de a scrie poezie”.

In opera artistului se poate sesiza apropierea de contemporaneitate, de simtirea autentica si plina de inovatie. Bogdan Baghiu, referindu-se la volumul de versuri al lui Edi Apostu, a remarcat faptul ca „nu e deloc usor de citit. Trebuie sa ma credeti pe cuvant cand spun ca poezia lui Adi Apostu se vrea a fi o poezie a iesirii timpului. Autorul ne impune ca disciplina de lectura ideea de disciplina holotropica invitandu-ne astfel la o evadare dintr-un Univers marginit de numere si distante sau un Univers nemarginitor al metaforelor poetice”.

„Estetica numerelor e un titlu provocator”

Poetul Valentin Talpalaru, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, a fost criticul cel mai exigent dintre toti. „Poezia accepta nenumarate experimente, de ce sa nu-l accepte si pe asta? Experimentele care au tins in poezie sint relativ putine, a tins experimentul romantic, simbolist, care a fost poate cel mai puternic, foarte putin suprarealism, expresionism s.a.m.d., dar foarte prutine au reusit sa faca simbioza perfecta din ceea ce se numeste poezie”. Poetul a incercat sa vorbeasca despre modul in care acest volum de versuri poate sa ajunga la cititor, modul in care o poate cititorul recepta mental, spiritual, sensibil, prin intuitie s.a.m.d. „Estetica numerelor, sigur, e un titlu provocator, care m-a pus putin pe ganduri. M-am gandit ca trebuie sa urmaresc in memorie, printre cunostintele mele legate de numerologie”

„Experimentul si poezia incearca un soi de mariaj”

Valentin Talpalaru a fost destul de rezervat cu privire la impactul temei abordate de autor, la public.”De cele mai multe ori experimentul si poezia incearca un soi de mariaj, care de cele mai multe ori se termina mai curand printr-un viol asupra poeziei.”

Nici despre autorul volumului, cuvintele lui Valentin Talpalaru nu au fost foarte incurajatoare: „In aceasta carte Edi Apostu canta pe doua voci, este ca un poet cu vocea in schimbare. Obsesia autorului clara si definitiva este cea a timpului, timpul interior, timpul conventional, timpul exterior. O alta problema este aceea ca isi sacrifica versuri de mare frumusete in aceasta carte, netinand cont de indemnul maiorescian. Intotdeauna, ele este cel care simte poezia alaturi, stie ca se indeparteaza de ea, fie furat de o imagine, fie furat de o idee, dar intotdeauna isi revine. Revine la poezie si incearca sa faca legatura. Acest liant este problema. Poeziile trebuie terminate altfel, in stil maiorescian, adica ascendent.” Mario Castro Navarrete, scriitor si traducator chilian a vorbit despre jumatatea plina a paharului, iar la sfarsit l-a felicitat pe autor pentru munca depusa. ” Valoarea lui Edi Apostu sta in indrazneala sa creada si sa promoveze acest gen, iar eu nu pot decat sa-l felicit”.

„Eu nu sint poet”

Invitat sa vorbeasca de cartea sa, Edi Apostu a vrut intai de toate sa precizeze ce inseamna arta holotropica. „Arta holotropica se adreseaza mai mult supraconstientului si subconstientului uman. Dupa parerea mea arta holotropica se adrseaza mai mult supraconstientului, iar a intelege abstractul este o problema de nivel spiritual. Putem intelege abstractul in momentul in care avem o educatie, o cultura, un nivel spiritual.”

Vorbind despre el ca si om, Edi Apostu spunea ca „practic pentru mine poezia este o provocare, eu nu sunt poet. Eu pictez, mazgalesc foaia, in mediul asta ma simt foarte bine”.

Volumul de versuri „Estetica numerelor” este cel de-al treilea lansat dupa „Spirala timpului” – 2006 si „Pelerin in timp” – 2006.

Raluca Codru