Miercuri, 10 martie, de la ora 18.00, în sala Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iași a avut loc vernisajul expoziției de grafică și pictură „TRAIAN MOCANU – In Memoriam (1954 – 2020)”, în cadrul căruia a fost lansat albumul Traian Mocanu – Pictură și grafică 2000 – 2020.  La vernisaj au participat scriitorul Grigore Ilisei, dr. Maria Bilașevschi, critic de artă și fiica artistului, Valentina Druțu, șeful Muzeului de Artă și curatorul expoziției, dr. Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova”, dar și alți prieteni ai pictorului, printre care Valeriu Stancu și Nicolae Busuioc. Evenimentul a fost transmis pe pagina de Facebook Privesc.eu Iași.

În deschidere, Valentina Druțu a menționat că lucrările prezentate în expoziția de grafică și pictură, „programată cu doi ani înainte de trecerea în neființă a artistului”, punctează repere ale creației sale artistice din ultimii 20 de ani. Ea a mai spus că albumul Traian Mocanu – Pictură și grafică 2000 – 2020 a fost realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Iași.

Despre importanța albumului a vorbit dr. Lăcrămioara Stratulat, care a spus că „oricît de valoroase sînt aceste expoziții, dacă nu au și un catalog alături, ele vin și trec, rămîn în amintirea noastră, dar catalogul rămîne în biblioteca noastră”.

În continuare, Grigore Ilisei a salutat ideea muzeului și a familiei pictorului Mocanu de a organiza această expoziție, întrucît „artiștii nu mor niciodată, în măsura în care operele lor continuă să ne fascineze, să ne stîrnească interesul, să le iubim și expoziția este, în acest sens, o dovadă incontestabilă”. Tot el a vorbit despre ideea care circulă în rîndurile publicului necunoscător conform căreia Traian Mocanu, „o personalitate tumultoasă, vulcanică adeseori”, e un pictor abstract, însă „ceea ce vedem aici reprezintă într-o formă sublimată realul în expresia lui cea mai pură”. Ulterior, Grigore Ilisei a vorbit despre creația pictorului, care „se singularizează datorită profilului lui mai complex de creator”.

Despre expoziție și volumul Traian Mocanu – Pictură și grafică 2000 – 2020 a vorbit apoi și fiica pictorului, dr. Maria Bilașevschi, care a spus că „această expoziție și albumul sunt un proiect de familie cu o miză foarte mare afectivă”. Aceasta a menționat că își dorește să „îi ducă cît mai departe memoria, ca lucrările lui să circule și să vorbească prin cuvintele tăinuite în pastă”. Ea a mai punctat că acest album retrospectiv a fost realizat de Smaranda Bostan, finanțat pentru a circula în muzee și susținut de Muzeul de Artă. Albumul e doar prima parte din creația lui Traian Mocanu, prima parte care cuprinde ultimii 20 de ani de expoziții, seriile de Relicvarii, Tainițe și Atelier și fragmente din critica de artă.

În încheiere, Valentina Druțu a felicitat-o pe Maria Bilașevschi pentru demersul ei și le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea expoziției.

Traian Mocanu a fost poet, eseist și pictor ieșean, absolvent al Institutului de Arte Plastice din București. Întreaga sa carieră este concretizată în mai multe serii de autor, intitulate sugestiv, în funcţie perioadă: „Urmele luminii” I şi II, „Tectonica”, „Sere”, „Solare”, „Bestiar”, „Relicvarii” I, II şi III, „Tainiţe” I şi II, „Atelier”. Picturile lui au fost văzute în expoziții organizate atît în țară, cît și peste hotarele ei.

Muzeul de Artă a fost înființat în 1860, în cadrul Academiei Mihăilene, iar din 1957 a devenit secție a Complexului Muzeal „Moldova” din Iași. Acesta reunește colecție de artă românească și universală. În prezent, muzeul dispune de un patrimoniu de aproximativ 10.000 de opere de artă: pictură, grafică, sculptură.