Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” din Iaşi, în parteneriat cu Academia Română – Filiala Iași, Direcția Județeană Iași a Arhivelor Naționale, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, organizează vineri, 2 aprilie, începînd cu ora 12.00, la Muzeul „Poni-Cernătescu”, manifestarea omagială IN MEMORIAM PETRU PONI. În cadrul acestei manifestări va avea loc și vernisajul expoziției „Petru Poni – Reformator al învățământului românesc”, al cărei curator va fi muzeograful Oana Florescu. Expoziția va putea fi vizitată pînă pe 2 iunie 2021, de marți pînă duminică, în intervalul 10.00-17.00.

„Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii «Ştefan Procopiu», Iași promoveză activitatea și personalitatea profesorului Poni, fiindca el a pus bazele științei românești. În clădirea actualului muzeul „Poni-Cernătescu” el a locuit din 1880 pînă în 1925”, a declarat dr. ing. Monica Nănescu, șeful muzeului.

Manifestarea omagială va fi deschisă cu un microrecital de muzică clasică susținut de Cvartetul de coarde „Andantino” de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, îndrumător prof. dr. Cătălin Sasu. Ulterior, vor urma evocări susținute de acad. Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române, și de prof. univ. dr. Doina Humelnicu, de la Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care vor fi prezentate online, pe pagina de Facebook a Palatul Culturii din Iași.

Născut în 1841, Petru Poni a fost un chimist ieșean, fizician, pedagog, mineralog, om politic și pionier al școlii românești de chimie. A fost profesor la Universitatea din Iași și membru titular al Academiei Române. Este recunoscut, alături de profesorul Constantin Istrati (Universitatea din Bucureşti) şi chimistul Adrian Ostrogovich (Universitatea din Cluj), drept unul dintre întemeietorii chimiei din ţara noastră.

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” deține peste 11.000 de obiecte, deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii, dintre care se remarcă piese de referinţă pentru evoluţia înregistrării şi redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice şi cinematografice, a evoluţiei comunicaţiilor, a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul, dar şi obiecte cu valoare memorială (documente, cărţi de specialitate, fotografii, diplome, aparatură de laborator şi obiecte personale) care au aparţinut unor personalităţi ale ştiinţei şi învăţământului superior tehnic, precum Ştefan Procopiu, Petru Poni, Dragomir Hurmuzescu, Paul Postelnicu.

Sursă foto: www.sacaresti.mmb.ro