Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Colegiul de Artă „Octav Băncilă” Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Primăria Comunei Pipirig, Compania Cotnari, organizează, în perioada 1-5 martie 2021, cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național de Literatură pentru copii „Ion Creangă”, desfășurat concomitent în Iași și în trei orașe din Republica Moldova: Chișinău, Orhei, Bălți. Festivalul este organizat cu prilejul celebrării a 184 de ani de la nașterea lui Creangă.

„Acest festival s-a născut în urmă cu 11 ani, în ideea de a-i ajuta pe cei care îl organizează și pe cei care îl primesc, în sprijinul unei noi perspective a «obiectului» Creangă. E o perspectivă care înseamnă și actul de creație, și critica literară”, a declarat Valentin Talpalaru, coordonatorul festivalului și muzeograf la Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Festivalul va începe pe 1 martie, de la ora 10.00, cu depunerea buchetelor de flori la bustul povestitorului din Parcul Copou Iași și la bustul acestuia din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, iar la ora 15.00 va avea loc online, pe platforma ZOOM, colocviul „Ion Creangă al meu”, unde scriitori, profesori și elevi vor vorbi despre descoperirea și percepția creației crengiene.

În data de 2 martie, de la ora 10.00, la Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca) din Iași se va desfășura proiectul anual „Mărțișoare la Bojdeucă”, în cadrul căruia va avea loc vernisajul expoziției „Mărțișoare de călătorie”. De la ora 14.30, va începe Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră”, organizat în parteneriat cu Institutul de Filologie Română „B.P. Hașdeu” din Chişinău, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca) şi Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” din Orhei vor transmite live pe Facebook, pe 3 martie, de la ora 11.00, spectacolul literar-muzical dedicat povestitorului „Vocea copilăriei eterne”, iar pe 4 martie, de la ora 11.00 – „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”.

Festivalul se va încheia pe 5 martie cu Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediția a VI-a, care va începe la ora 14.00.

Muzeul Literaturii Române, denumit, din 2015, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, este un muzeu cu sediul administrativ în Casa Pogor din Iași, care are în administrare 12 muzee și două puncte muzeale. Acesta reunește documente și obiecte memoriale care aparțin scriitorilor români, cum ar fi manuscrise, obiecte de artă, colecții rare de cărți.

Sursă foto: www.ro.wikipedia.org