În perioada 25 martie-11 aprilie 2021, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” din Iași organizează expoziția temporară „Calistrat”, parte din seria evenimentelor „Citadela naivilor”, inițiate pentru a promova arta naivă și colecțiile proprii ale muzeului.

Aceasta cuprinde 40 de lucrări ale pictorului Calistrat Robu din ultimii 35 de ani, realizate în tehnica ulei pe pînză, pe teme din lumea rurală și urbană. Vernisajul va avea loc joi, pe 25 martie, la ora 13.00, fizic, dar va putea fi urmărit, în același timp, live, pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași.

„Arta naivă nici nu cred că e pasiune, a devenit un mod de exprimare, de a comunica. Dar dacă vrei să simți ce spun, trebuie să vezi. Puțini văd și mai puțini înțeleg, deși e simplu, căci eu mă consider inferior în limbaj față de maeștrii de la Cucuteni, ori cei din arta rupestră. Expoziția e o recunoaștere locală a muncii mele. Totuși, muzeul e un loc rîvnit de creatorii de artă”, a declarat pictorul Calistrat Robu.

Expoziția temporară va putea fi vizitată în spațiul expozițional al Muzeului Etnografic al Moldovei, la Palatul Culturii, de marți pînă duminică, în intervalul orar 10.00-17.00, cu biletul aferent muzeului, ultima intrare fiind la ora 16.30.

Născut în 1952, la Iași, Calistrat Robu a început să picteze din 1976, iar de atunci și-a expus lucrările în nenumărate expoziții personale, dar și de grup, în țară, cît și peste hotare, în Statele Unite ale Americii, Franța, Italia, Thailanda, Germania. Expoziţiile sale au fost răsplătite cu numeroase premii, iar cîteva dintre lucrările sale au apărut în albumul L’Art Naif , realizat de criticul de artă rus Nathalia Brodskaia.

Arta naivă definește fenomenul apariției, la sfîrșitul secolului al XIX-lea, a unor creații aparținînd unor persoane care nu au frecventat școli de artă, ci au ajuns să-și constituie, pe cont propriu, atît viziunea, cît și mijloacele de exprimare plastică. În România, prima expoziție de artă naivă avut loc în 1969, la „Casa Scriitorilor” din Bucureşti.  

Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în 1943, sub coordonarea conferențiarului Ioan Chelcea. Din 1954 funcționează în Palatul Culturii din Iași. Exponatele care se află în muzeu au o vechime de peste 100 de ani. În prezent, muzeul are un patrimoniu de peste 13.000 de piese.

Sursă foto: www.facebook.com