Vineri, 24 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc proiecția de gală a filmului documentar „De ce scriu ăștia pe pereți?”, în sala „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași. Filmul regizat de Alin Boeru este primul lungmetraj din România despre fenomenul graffiti și arta stradală. Proiecția va fi urmată de o discuție cu o parte din echipa de producție, împreună cu Ana Octavia Preotu, președinta Artipic Association, și artistul stradal HarceaPacea.

„Publicul trebuie instigat, într-un mod pozitiv, să fie mai curios la tot ce se întîmplă în spațiul public. […] Din cînd în cînd, oprindu-se în fața vreunui perete pe care cineva a realizat o lucrare murală, cineva poate «consuma» artă la liber. Publicul ieșean are marele noroc că există Asociația Artipic, care depune eforturi considerabile să promoveze arta stradală, să aducă artiști, să introducă un pic de culoare în viețile pereților terni, să medieze discuții și dezbateri în jurul subiectului. Arta stradală este ceva care ne impactează pe toți, provocîndu-ne permanent la introspecție (în cazul celor cu mesaj), enervîndu-ne pînă la disperare (cînd e vorba de mîzgăleli cărora nu le vedem sensul) sau uimindu-ne prin suprafață, tehnică și amplasare”, a declarat Alin Boeru, regizorul filmului documentar.

„De ce scriu ăstia pe pereți?” rulează în noiembrie și decembrie în cinematografe din București, Iași, Cluj-Napoca, Arad și Timișoara.

Alin Boeru este regizor și scenarist. Este membru fondator al grupurilor independente de producţie cinematografică mc2film și Baia Băieților.

Fenomenul graffiti constă în diverse forme de artă realizate în spații care nu au această destinație, precum pereții unor clădiri sau vagoanele de tren. În timp ce graffiti-ul s-a dezvoltat ca o subcultură bazată pe text, arta stradală se axează mai degrabă pe imagini care evocă, adesea, un mesaj social.

Asociația Artipic este o organizație nonguvernamentală care promovează aceste tipuri de artă, ca modalitate de facilitare a accesului la cultură.

Sursă foto: www.facebook.com