Opera Națională Română Iași (ONRI) va prezenta vineri, 14 mai, de la ora 18:30, recitalul „Vissi DArte”, ce va avea ca protagoniști zece interpreți români, acompaniați de pianistul ucrainean Ivan Shemchuk. Spectacolul va cuprinde creațiile mai multor compozitori celebri, precum Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Nikolai Rimski-Korsakov și Antonin Dvořák.

Cei zece interpreți care vor face parte din spectacol sînt Maria Miron Sîrbu, Manuela Barna-Ipate, Florentina-Irina Onică, Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată, Cristina Grigoraș, Angelica Mecu-Solomon, Daniel Mateianu, Ovidiu Manolache, Ivan Dikusar și Ștefan Linu.

„Unul dintre capetele de afiș ale lunii este spectacolul Vissi D’Arte, un recital care suntem convinși că va merge la sufletul pasionaților de operă. În cadrul reprezentației, apreciații soliști ai Operei ieșene vor interpreta 18 arii și duete celebre ale unor mari compozitori”, a declarat Andrei Fermeșanu, coordonatorul artistic al ONRI.

Ivan Shemchuk s-a născut în anul 1994, în Cernăuți, Ucraina, începîndu-și călătoria în lumea muzicii încă de la trei ani, prin stiudiul pianului sub îndrumarea mamei sale. Și-a continuat studiile la Școala de Muzică din Cernăuți și mai apoi la Liceul de Muzică „Solomiya Krushelnytska”din Lvov. Este absolvent cu diplomă de onoare al studiilor de master la Academia de Muzică „Feliks Nowowiejski” din Bydgoszcz, Polonia. Alături de soția sa, Alina Andriuți – Shemchuk au susținut numeroase concerte în țări precum România, Republica Moldova, Rusia, Polonia, Slovacia, Cehia, Danemarca, Italia, Lituania.

Opera Națională Română Iași a fost înființată în anul 1956 sub numele de Opera de Stat din Iași, în 2003 preluînd actuala denumire. Este o instituție publică de cultură care funcționează în subordinea Ministerului Culturii. Este una din cele patru Opere Naționale Române, celelalte fiind la București, Cluj-Napoca și Timișoara. Activitatea sa artistică se desfășoară pe stagiuni în parteneriat cu Teatrul Național Iași, clădire monument istoric care datează de la finalul secolului al XIX-lea.

Sursă foto: www.zilesinopti.ro/locuri