Ateneul Național din Iași organizează vineri, 19 martie, de la ora 15:00 recitalul vocal-instrumental „Între Pygmalion și Hyperion, Eminescu”. Spectacolul va avea loc în Foaierul Ateneului și va fi susținut de lector univ. dr. Cătălina Chelaru, soprană, și conf. univ. dr. Cezara Petrescu, pianistă, ambele cadre didactice la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, iar accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Recitalul cuprinde în program lead-uri românești cu versuri de Mihai Eminescu, scrise pentru voce și pian și puse pe muzică de diferiți compozitori.

„Muzica este accesibilă; ne-am gîndit să nu fie nimic sofisticat, care să ceară o cultură muzicală specială publicului. Am vrut să fie ceva cît mai plăcut și mai sensibil și de aceea versul eminescian a fost alegerea colegei mele Cătălina Chelaru”, a declarat conf. univ. dr. Cezara Petrescu.

Lucrările pe versuri sînt din creația lui Guilelm Șorban („Pe lîngă plopii fără soț”), Ionel G. Brătianu, George Dima ( „De ce nu-mi vii”, „Somnoroase păsărele”, „Dorința”), Nicolae Bretan („Crăiasa din povești”, „Lasă-ți lumea ta uitată”, „O, vin pe mare”,”Peste vîrfuri”, „Stelele-n cer”, „Ce te legeni codrule”, „La steaua”), Vasile Popovici („Dorința”), Eugeniu Coca („O, rămîi”), Vasile Spătărelu („Somnoroase păsărele”) și Eugen Doga. („De-aș avea”, „Misterele nopții”).

Cătălina Chelaru este cadru didactic la UNAGE Iași, unde predă canto clasic. Este autoare de poezie, critică literară şi eseuri, dar și pictor. Cezara Petrescu este conferențiar la UNAGE Iași, specializată în acompaniamentul vocal.

Ateneul Național din Iași a fost înființat în 25 aprilie 1920, cînd a fost inaugurat sub numele de „Ateneul Popular din Tătărași”. Acesta este o instituție de spectacole și concerte care ca misiune promovarea activităților artistice și culturale din Iași.

Sursă foto: www. romanialibera.ro