Portugalia a incetat sa mai fie o enigma pentru cei care au pasit in acest week-end pragul Casei de Cultura “Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Filmele difuzate intre 26 si 28 februarie, in cadrul Zilelor Cinematografiei Portugheze, au lasat sa se intrevada farame din constientul unui popor mic a carei culturi este raspandita pe plan mondial.

“Este o placere pentru mine sa ma aflu langa voi in aceasta sala arhiplina”, au fost primele cuvinte pentru ieseni din partea ambasadorului Portugaliei in Romania, Alexandre Vassalo. Ajutat de sotia sa, care ii traducea cuvintele pentru participantii la eveniment, acesta a schitat cateva dintre proiectele organizate pentru iubitorii culturii lusofone si-a exprimat dorinta ca festivalul de film “sa fie organizat si pe viitor”.

Cuvintele invitatului principal au fost urmate de cele ale lui George Toma, managerul agentiei de comunicare Truisme si organizatorul evenimentului, care alaturi de Andreea Teletin, lector de limba portugheza in cadrul Universitatii „Al. I. Cuza”, a constituit cuplul cu care a debutat fiecare dintre cele trei zile de proiectie de filme. In timp ce ultimele scaune se umpleau, cei doi faceau o mica prezentare a peliculelor ce urmau sa fie vizionate, in fiecare zi – la orele 16 si 18 – fara a uita de concursul organizat in colaborare cu altiasi.ro, al carui castigator va primi un raft de carti.

Pelicule noi si o cultura veche

Muzica fado si-a pierdut din ecou in timp ce luminile s-au stins pregatind publicul pentru documentarul „Lingua – vidas em portugues” (Limba – vieti in portugheza). Vietile a zeci de oameni raspanditi in tari precum Portugalia, Mozambic, India, Brazilia si Japonia au adus in ochii spetatorilor ideea unitatii lingvistice si culturale a unui singur popor. A doua zi a debutat cu aceiasi doi prezentatori, ce au prezentat de aceasta data istoria uei femei de moravuri usoare din Portugalia anului 1917. „O milagre segundo Salome” (O minune dupa Salome) a imbinat substratul blamat al socientatii cu credinta nestramutata pentru Fecioara Maria. Ultima seara a oferit publicului iesean o incursiune in drama unui tanar de 19 ani care fuge timp de „Cinco dias, cinco noites”(Cinci zile si cinci nopti) de pericolul iminent al carcerei.

A doua editie, dar nu si ultima

La finalul festivalului, sutele de tineri prezenti in sala au primit asigurarea continuitatii evenimentului din partea organizatorilor, care au mai precizat si data decerarii premiului. Dupa trei zile si trei filme, invitatii ademeniti de ispita portugheza au pasit in afara Casei de Cultura Mihai Ursachi si in interiorul universului lusofon, pe ritmuri subtile de muzica fado.

Gianina Petruca