În seara zilei de sîmbătă, 13 noiembrie, a plecat dintre noi cunoscutul istoric și muzeograf ieșean Sorin Iftimi. Diagnosticat cu Covid 19, istoricul a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași – secția Lețcani, unde a și decedat în urma agravării bolii. Avea 56 de ani și o carieră impresionantă, fiind considerat cel mai bun specialist al momentului în ceea ce privește istoria orașului Iași. A fost, timp de 17 ani, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Luni, 15 noiembrie, spre prînz, sicriul cu trupul neînsuflețit al istoricului va fi depus la capela firmei Pompe Funebre „Drăgan Petru” din Iași. Apoi, marți, 16 noiembrie, între orele 12.00-18.00, acesta va fi depus la Muzeul Unirii din Iași, instituție în care Sorin Iftimi a lucrat și cu care a colaborat îndeaproape. Ceremonia funerară la avea loc miercuri, 17 noiembrie, de la orele 12.00, la biserica Cimitirului „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Iași.

„Era un istoric deosebit, cel mai bun istoric pe partea de istoria Iașului, un bun coleg, un suflet deosebit, un om delicat. Îl regretăm foarte mult”, a declarat dr. Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Sorin Iftimi s-a născut pe 27 septembrie 1965, la Mileanca, în județul Botoșani. În 1993 a absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar din 1995 a devenit muzeograf la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, unde a activat în perioadele 1995-1999 și 2008-2021. A fost, de asemenea, cercetător la Centrul de Istorie și Civilizație Europeană din cadrul Academiei Române – Filiala Iași (2000 – 2008), profesor la Masterul de Patrimoniu Mobil și turism cultural organizat de Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru loan Cuza” din Iaşi (2009-2013), iar în 2015 a obținut atestatul de expert în bunuri arheologice şi istorico-documentare, istorie modernă, memorialistică, emis de Ministerul Culturii. A scris și a publicat mult, numeroase studii și cercetări legate de istoria Iașului rămînînd azi lucrări de referință.

A fost membru al Comisiei de Genealogie, Heraldică şi Sigilografie a Academiei Române, membru al Biroului Zonal Moldova pentru avizare heraldicii teritoriale, membru fondator al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta”, membru fondator al Societăţii de Genealogie și Heraldică „Paul Gore” din Republica Moldova și membru fondator al Societăţii Române de Vexilologie, București.

Pentru densa și valoroasa activitate de cercetare întreprinsă, în 2004 a fost decorat cu medalia Meritul Cultural, clasa II, categoria F – „Promovarea culturii”.

***

Unul dintre interviurile ample pe care le-a acordat în Anul Centenar, an în care a contribuit la documentarea și publicarea unor importante studii legate de momentul 1918 și de perioada în care Iașul a fost capitală de război, a fost pentru agenția noastră de presă. Textul, semnat de Ionuț Graur, poate fi citit aici.