În preambulul sărbătoririi actului istoric de la 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române, marți, 23 ianuarie, de la ora 13.00, va avea loc inaugurarea Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi, locul în care s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.

Lucrările de reconsolidare şi modernizare a clădirii muzeului au fost derulate în mai 2019, cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, bugetul fiind de 2,7 milioane de euro.

„O sală va fi dedicată ecosistemelor urbane, în care vor fi expuse organismele care s-au adaptat aglomerărilor din orașe și imediatei vecinătăți a omului. În cadrul expoziției vor fi integrate specii care sînt amenințate cu dispariția la nivel global sau naţional – exponatele istorice precum scheletul elefantului Gaba, craniul și humerusul de rinocer găsite drept contragreutate la o fîntînă cu cumpănă din Rîșca, Suceava și donate muzeului de către mitropolitul Veniamin Costachi, colecția de păsări colibri, animalele exotice achiziționate de la casele de preparate muzeale din Germania, în perioada de după imediata înființarea a muzeului (maimuțele, leul, tigrul, pantera, hiena, crocodilii, struțul). Sala istorică «Alexandru Ioan Cuza» nu va suferi modificări, în ea vor fi expuse urnele în care s-a făcut votarea lui Cuza drept candidat al Partidei Unioniste, în noaptea de 3/15 ianuarie 1859, albumul electorilor munteni, primul manual de Istorie Naturală în limba română al lui Iacob Czihac, jilțul pe care Alexandru Ioan Cuza îl utiliza în perioada anterioară domniei, cînd era funcționar superior la Curtea judecătorească din Covurlui, Galați”, a declarat Ștefan Zamfirescu, director interimar al muzeului.

Muzeul de Istorie Naturală a fost înființat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române. Interiorul clădirii include biblioteca și sala de conferințe ale Societății de Medici şi Naturaliști, trei săli cu expoziții de mamifere, două săli adăpostind colecții științifice, o sală cu expoziție de păsări, o sală cu expoziție de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziție de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziție mineralogie – paleontologie, precum și sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”. În ziua de 3 ianuarie 1859 în aceasta din urmă a fost decisă candidatura ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza, eveniment care a însemnat declanșarea procesului unirii Principatelor Române, care a stat la baza creării statului român.

Sursă foto: www.facebook.com