Luni, 19 decembrie, începînd cu orele 17:30, Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR) – Filiala Iași organizează vernisajul expoziției „Exvolare ad alta”, semnată de pictorița Ofelia Huțul și sculptorul Valentin Meiu. Evenimentul se va desfășura în incinta Galeriei de Artă „Nicolae Tonitza”, iar expoziția poate fi vizitată de către public în perioada 10-20 decembrie.

Lucrările sculptate, realizate din marmură, piatră, metal și mozaic, reprezintă ideea de zbor și de jertfă, fără de care zborul nu ar fi posibil. Picturile sînt realizate într-o manieră contemporană, în tehnici mixte și au fost create în decursul cîtorva luni, abordînd o tematică similară cu cea a sculpturilor. În cadrul vernisajului, lucrările vor fi prezentate de către prof. univ. dr. Constantin Tofan, artist vizual, vicepreședinte al filialei ieșene a UAPR, și Gabriel Obreja, artist vizual.

„În ceea ce mă privește, în aceste vremuri tulburi, mi-am reîntors «privirile», încrederea și speranța spre divinitate. Așadar, «Exvolare ad alta» – titlu care înseamnă «Zbor spre înălțimi», în traducere din limba latină, are și alte conotații decît cele care fac referire la desprinderea de la sol. Se referă și la dorința înălțării și apropierii sufletului de divinitate, la spiritualizarea ființei întru prefaceri interioare care presupun bunătate, iertare și iubire față de toți semenii și față de Dumnezeu”, a declarat Ofelia Huțul.

Ofelia Huțul este membru titular al UAPR – Filiala Iași. Este prezentă în enciclopedii de artă și expuneri de specialitate (editate de Valentin Ciucă, Negoiță Lăptoiu, Alexandru Cebuc, Emanuela Ilie, Mihai Păstrăguș, etc). Deține lucrări de artă în colecții particulare și în muzee din țară și din străinătate. Are în palmares peste 70 de expoziţii personale și peste 200 de participări la expoziţii colective naţionale, internaţionale, saloane și concursuri jurizate din țară și de peste hotare.

Valentin Meiu este membru al UAPR – Filiala Iași și membru fondator al grupului de sculptură „5+”. În 1993 a fost distins cu Premiul pentru sculptură din partea Fundaţiei „Profesor Emil Stratan”, iar în 1998 cu Premiul „Constantin Popovici”, la Concursul Naţional de Pictură, Grafică, Sculptură şi Artă Decorativă „N. N. Tonitza”, Bârlad. Este autorul mai multor monumente de artă funerară.

Sursă foto: Arhiva Ofelia Huțul