Astazi, 26 octombrie a.c. a fost ultima zi a „Conferintei Nationale de Bioetica – provocari etice in practica medicala intr-o lume a globalizarii” ce s-a desfasurat la Iasi in perioada 24-26 octombrie. Cea de a IX-a editie a congresului a avut loc la Hotel Unirea si a fost in parteneriat cu „Societatea romana de bioetica”, „Colegiul Medicilor din Romania”, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” din Iasi, precum si „Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, iar nu in ultimul rand „Academia Europeana HIV-SIDA si de Boli Infectioase”. Aceasta etapa a pus problema eticii vaccinarii.

In cadrul dezbaterii au luat cuvintul  prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel, presedinte al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti si manager general al Institutului de Boli infectioase „Prof.Dr. Matei Bals”, si a prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” si presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Acestia au atins teme precum politicile de sanatate din viziunea programelor de sanatate via vaccinare si etica vaccinarii. „Intotdeauna este o oportunitate o astfel de conferinta, orice program, orice simpozion in care putem schimba impresii, noi, cei ce suntem colegi de diferite specializari. Aceasta intalnire aduce in prim-plan o problematica din ce in ce mai raspandita si de care trebuie sa tinem seama cu totii. Este vorba despre aspectul etic al oricarui act medical. Suntem aici colegi infectionisti si vom impartasi cu ai nostri colegi de specialitate formate in acest sens si consideram ca temele pe care le-am discutat aici au fost probleme pe care le-am sustras din practica reala.”, a declarat conf.dr. Carmen Doina Manciuc, director medical al Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi.

Conferinta a pus problema intereselor pacientului, care trebuie „sa fie mai presus de interesele statului”. A fost pus in discutie faptul ca  in unele tari exista pedepse sociale impotriva celor ce nu se vaccineaza, precum: copiii nu mai intra in scoli si le este retinuta alocatia, adultii ar putea fi exclusi din facultati, iar parintii pot fi acuzati de abuz parental. Acestia prezinta modelul interactiv pentru a configura, impreuna cu pacientii, programele de vaccinari. Concluzia prezentarilor a fost o intrebare: „Individualism sau etica comunitara?”

La sfarsitul conferintei a avut loc o dezbatere in care invitatii si-au exprimat parerile pro si contra impotriva vaccinarii. prof.dr. Vasile Astarastoae a precizat faptul ca rata de vaccinare ar creste daca oamenii ar fi informati corespunzator. S-a afirmat faptul ca programul era bine stabilit, dar nepregatit pentru implementare.