Duminica, 15 mai a.c., Iasul a participat la cea de-a 14 editie a Memorialului International al Lumanarilor Aprinse, care comemoreaza victimele SIDA. Evenimentul a fost initiat la nivel mondial de Consiliul Global de Sanatate si isi propune deschiderea spre comunicare, spre incurajarea populatiei de a avea un comportament non-discriminatoriu. Aceasta comemorare a avut loc in aproximativ 3.000 de comunitati de pe glob.

Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS), filiala Iasi, a dorit sa sensibilizeze populatia Iasului organizand un Mars al Tacerii, care a adunat aproximativ 1.000 de oameni ce au coborat Copoul cu lumanari aprinse pana in fata Mitropoliei. Multimea a purtat bannere cu mesaje precum „SIDA nu discrimineaza. Tu de ce o faci?”, „Deschide calea spre o lume fara SIDA”, „Ignoranta – pret prea mare pentru a nu preveni”.

„Nu SIDA este cea mai crunta boala, ci stigmatul si intoleranta. SIDA este o realitate si ne priveste pe toti”, a declarat in deschiderea evenimentului Cornelia Cozmiuc, coordonatorul PR&Media al ARAS.
Dupa momentul de reculegere, tinut de cei prezenti, s-au amintit cateva prenume ale iesenilor rapusi de SIDA. Participantii au aprins cate o lumanare si au lansat lampioane, ajutati de voluntarii ARAS, in memoria celor amintiti.

SIDA afecteaza mai ales tinerii

„Principalele persoane afectate la ora actuala de SIDA sunt tinerii, intre 5 si 25 de ani, iar faptul ca la acest eveniment au fost prezenti multi tineri ma face sa cred ca mesajul pe care noi am vrut sa-l transmitem a ajuns acolo unde trebuie”, a declarat, la sfarsitul evenimetului, Cornelia Cozmiuc.

La proiect au participat aproximativ 30 de voluntari, s-au impartit peste 2.000 de lumanari si s-au aprins 100 de lampioane. Lumanarile si lampioanele au fost donate de oameni, iar quilturile, care au fot expuse pe strada, au fost facute manual chiar de oamenii din asociatie.

Memorialul International Lumanarilor Aprinse este cea mai ampla miscare anti SIDA de la nivel mondial. Are scopul de a informa populatia despre HIV si SIDA, de a mobiliza oamenii si de a-i face constienti de faptul ca SIDA este o amenintare la adresa omenirii. In Romania s-au mai organizat zece astfel de memoriale.

Andreea Filip