(CUZANET, Iasi, 14 octombrie) – SFINTA PARASCHEVA, SARBATOARE-Criza de isterie” la Mitropolie

 

Racla Sfintei Parascheva este locul care culmineaza cozile de peste 3 km ce s-au format in spatele Mitropoliei. Doar ca unii din prea multa emotie atunci cind ajung sa atinga moastele inebunesc. Este cazul unei femei in jur de 50 de ani care a facut  o “ criza de isterie” in momentul cind i-a venit rindul sa sarute racla cu moastele sinte. Aceasta a tulburat linistea strigind “Sunt fericita, am scapat de ea”. A fost nevoie de 5 persoane pentru a tine si a o duce la punctul de prim ajutor. Medicii sustin ca ar fi vorba de o “criza de isterie pe fondul oboselii”.

Insotitorea pelerinei  a declarat ca "femeia este posedata de duhuri necurate si are aceasta tulburare de 7 ani". Dupa ce i-a fost administrat un diazepan femeia s-a linistit si s-a intors la Racla Sfintei Parascheva unde a reactionat la fel pentru a doua oara. Potrivit medicilor, insotitorea credincioasei  ar fi  putut preveni aceasta situatie deoarece sustine ca nu e prima data cind femeia reactioneaza in acest fel.

 

“De pe timpul Mintuitorului sunt persoane demonizate. Ea este posedata de duhuri necurate. Cind o ducem la locuri sfinte sau o dam cu aghiasma vrajmasul din ea se supara si se impotriveste. La moastele Sfintei Parascheva venim pentru prima data. Cei de la ambulanta nu stiu sa se comporte cu persoanele demonizate. Desi stiam ca are aceasta boala si este catolica m-am oferit sa o ajut, pentru ca asa se cuvine sa-ti ajuti aproapele ” a marturisit maicuta Maria de la Petru Voda, judetul Neamt.

 

Pentru a solutiona aceste cazuri Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodoxi Romani (AMFOR) au pus la dispozitia pelerinilor un punct medical dotat cu toata medicamentatia de prim ajutor. Medicii de aici marturisesc ca de simbata pina astazi la acest centru s-au prezentat 347 de pacienti majoritatea dintre ei afectati de crize hipertensive, cefalee, leucemie, diabet si gastrointerite.

 

“Multi pacienti  hipertensivi sau pacientii cu boli cronice isi uita medicamentele acasa si din cauza aceasta se adreseaza la noi. Multi pelerini se prezinta cu simptome datorate expunerii indelungate la frig. Acestora le-am acordat medicamentatie de urgenta iar persoanele care au necesitat spitalizarea au fost trimise catre unitatile respective. Credem ca rolul nostru este important pentru ca altfel aceste persoane s-ar adresa serviciului de ambulanta si astfel ar suprasolicita ascet serviciu. Dupa ce beneficiaza de prim ajutor aceste persoane se pot intoarce la rugaciune. ” a declarat Cristina Ghiciuc, medic in cadrul AMFOR.

 

 In zona Mitropoliei stationeaza doua ambulante care de la ora 7 pina la ora 11 au avut doar un singur care a necesitat spitalizare. Neavind alt traseu ambulantele sunt nevoite sa mearga prin multimea care nu  face loc masinii. Medicii marturisesc ca pentru a putea trece si ajunge in timp util la spital, la urmatorul caz de urgenta vor porni sirena, lucru care ar putea tulbura linistea la slujba.

 

“Fac tura de la 6 la 7. Pina acum am dus la spital un barbat care avea o tensiune nebuna, i-am injectat insulina. Aici e foarte aglomerat, rind, coada, blocaje, ne miscam tare greu dar ne descurcam” a marturisit un un lucrator al serviciului ambulanta.

 

 De asemenea, la Mitropolie sint prezenti in jur de 30 de voluntari de la Crucea Rosie care supravegheaza cozile si depisteaza cazurile care au nevoie de ajutor medical./Victoria Cantir