La 26 de ani, baritonul sucevean are in spate un traseu profesional de invidiat, de-a lungul caruia a avut ocazia sa intalneasca personalitati marcante din lumea muzicii internationale. Intors pe plaiuri natale, Andras Chiriliuc se implica activ in activitatea culturala din zona Bucovinei. In prezent, printre spectacolele pe care le sustine pe marile scene ale lumii, tanarul bariton este presedinte fondator al Asociatiei Joseph Schmidt, director artistic al Concursului International de Canto Joseph Schmidt, director artistic al Suceava Theatre Company, presedinte de onoare al Asociatiei Artistilor Fotografi din Suceava, doctorand la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si profesor in cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava.

„Nu am fost clona nimanui si ma bucur de asta!”

Desi parintii sai nu au activat in domeniul muzicii, tatal lucrand in Politia Romaniei, iar mama in domeniul proiectarii, Andras Chiriliuc afirma despre acestia ca i-au oferit o educatie de tip occidental prin care i-au dat tot timpul libertatea de alegere. „Au incurajat fiecare pornire a mea, fiecare pas al meu si au incercat sa descopere care imi este cu adevarat vocatia si sa ma incurajeze astfel incat eu sa fiu cel implinit. Nu am fost clona nimanui si ma bucur de asta!” Muzicianul spune ca de la varsta de doi ani asculta cu multa placere arii din opera, insa dorinta de a se dedica muzicii a devenit mai aprinsa la varsta de sapte ani cand a urmarit un film serial difuzat de postul national de televiziune despre viata sopranei de origine australiana, Nellie Melba, care a trait in prima jumatate a secolului XX. „M-a marcat acest film, am incercat sa imit vocea ei. In timp au inceput sa se declanseze in mine tot felul de lucruri si s-a conturat astfel dorinta mea de a face opera, de a ma dedica muzicii, de a fi in scena. Spectacolul este viata mea si prin urmare ma dedic acestui lucru!”, afirma cu tarie Andras Chiriliuc. La noua ani a inceput primele lectii de canto cu Anca Parghel, care era prietena de familie cu parinti baritonului. „Am studiat cu ea doi sau trei ani. Era un om extraordinar de frumos, de modest si a fost o bucurie sa pot sa invat atatea lucruri de la dumneaei.” A inceput studiile la Colegiul de Arte din Suceava, urmand sa plece apoi la Timisoara, unde a terminat liceul de muzica si mai apoi a absolvit studiile universitare la Facultatea de Muzica din Timisoara. Despre plecarea din Suceava spre Timisoara, baritonul afirma ca in acel moment Timisoara a fost orasul care i-a oferit mult mai multe oportunitati decat ar fi putut sa-i ofere Suceava. Pe toata perioada facultatii, Andras Chiriliuc s-a pregatit cu artisti importanti din Romania si nu numai. „Dintre maestrii pe care am avut ocazia sa-i intalnesc m-au marcat extraordinar de mult Alexandru Basu, Alexandu Moisiuc, Vladislav Piavko, Corneliu Murgu s.a.”.

„Astfel de amintiri iti dau forta oricand, oriunde si oricum!”

In luna ianuarie a anului 2007 are loc debutul international a baritonului Andras Chiriliuc la Sala de Camera a Centrului International al Muzicii din Moscova. „Dupa ce am inceput cursurile cu maestrul Vladislav Piavko, mi-a spus la un moment dat ca pregateste un mare concert la Moscova in care ma invita sa cant alaturi de el. A fost un soc in momentul in care am auzit aceasta propunere. Cu ocazia acestui eveniment am intalnit-o pe legendara mezzosoprana a lumii, Irina Arkhipova. Marea artista, Irina Arkhipova, considerata un mit al liricii internationale era in primul rand, in fata mea. Anul acesta ne-a parasit din pacate, dar bucuria de a o vedea acolo in sala, bucuria de a fi alaturi de maestrul meu Piavko pe scena sunt momente care nu pot fi uitate. Pentru astfel de momente merita sa traiesti si astfel de lucruri nu se uita niciodata. Astfel de amintiri iti dau forta oricand, oriunde si oricum si le poti tine in tine pana la capat. Cu Vladislav Piavko am avut o colaborare foarte frumoasa din momentul in care a venit pentru un prim masterclass in Romania, urmand ca mai apoi sa studiem si la invitatia mezzosopranei Elena Gaja cu care a avut spectacole cu 40 de ani in urma. Relatia dintre ei s-a pastrat mai departe peste timp si in 2006, la invitatia domniei sale, Vladislav Piavko a revenit in Romania. A fost o ocazie foarte speciala. L-am intalnit, am inceput sa lucram, s-a creat o conexiune foarte puternica, m-a invitat la Moscova si de atunci lucrurile s-au tinut lant.” Dupa debutul mondial, Andras Chiriliuc a sustinut spectacole in Austria, Italia, Ucraina, Copenhaga si Franta.

„Suceava este un teritoriu sterp care merita o atentie culturala sporita!”

In anul 2007, baritonul Andras Chiriliuc s-a intors in orasul natal. „Dupa ce am terminat o parte din studii, am decis sa ma intorc la Suceava pentru a ma dedica activitatii culturale din acest oras. Am inceput Concursul International de Canto Joseph Schmidt, care anul acesta se afla la cea de-a treia editie. Concursul International de Canto Joseph Schmidt este deschis tuturor tipurilor de voci, tinerilor talentati care au sub 35 de ani. Am inceput diferite actiuni realizate din dorinta de a-l omagia pe marele tenor Joseph Schmidt despre care Romania stie prea putine, dar care s-a nascut in Bucovina si care a vorbit lumii intregi despre Romania ca un veritabil ambasador al acestui popor. La fel si noi trebuie sa pregatim generatiile ce vin atat in spatiul muzical cat si in spatiul cultural. Am fondat Asociatia Joseph Schmidt, unde sunt presedinte si presedinte de onoare este Altetea Sa Regala Printul Paul al Romaniei. Prin aceasta asociatie am fondat compania de teatru, „Suceava Theatre Company” prin care desfasuram o serie intreaga de evenimente. Suceava este un teritoriu sterp care merita o atentie culturala sporita. Incercam sa desfasuram o stagiune proprie, cu spectacolele noastre. Dorinta mare este ca aceasta asociatie sa fie un mic Minister al Culturii in teritoriu. In aceasta companie teatrala sunt tineri artisti care doresc sa se dedice scenei si care sunt fie in anii terminali de liceu, fie studenti, care pot sa se inscrie in cadrul unei tipologii,pot sa indeplineasca un anumit tip de rol si pot sa fac fata unui anumit tip de disciplina Repetam saptamanal si nu sunt repetitii usoare, sunt foarte multe texte de invatat. Sunt profesionisti care se ocupa de pregatirea lor. Acesti tineri sunt intr-un numar de maximum 15 care sunt distribuiti in functie de roluri si de lucrarile abordate. Speram sa reusim din toamna sa avem spectacole saptamanale care se desfasoare fie la sala Dom’ Polski din orasul Suceava, fie in diferite alte locatii pentru ca teatrul poate fi jucat in fel de fel de locatii nonconventionale. Dupa atatia ani de arta actorului, de spectacol, de clasa de opera si restul domeniilor necesare pregatirii de artist liric m-am implicat si in a realize din punct de vedere artistic aceste evenimente si daca debutul acestei companii a fost o piesa de Eugen Ionesco, acum montam „Unchiul Vanea” de Cehov. Pentru ca traditia nu cade din cer, ea se creeaza, evenimentele nu se intampla oricum, trebuie sprijinite si cred ca toate aceste lucruri pot sa aiba o continuitate uimitoare.”

Relatiile cu familiile regale

In momentul in care baritonul Andras Chiriliuc a fondat Asociatia Joseph Schmidt s-a indreptat spre familia regala pentru a-l sprijini. „Am dorit sa am alaturi familia regala romana deoarece intotdeauna familiile regale din fiecare stat au fost niste sprijinitori ai culturii si ai spatiului cultural cu toata diversitatea pe care o implica. In clipa in care am venit spre Altetea Sa Regala Printul Paul de Romania si spre Printesa Lia, bucuria pe care au avut-o auzind de Joseph Schmidt le-a starnit dorinta de a se implica in fiecare actiune a noastra, lucru pe care il fac cu fiecare ocazie. La Concursul de Canto Joseph Schmidt, la fiecare editie, printul Paul acorda un premiu special in valoare de 2500 de euro. Membrii familiilor regale sunt oameni care stiu ce inseamna onoarea, stiu ce inseamna cultura, stiu ce inseamna munca depusa pentru a promova cultura si se dedica acestui lucru”, afirma baritonul. Andras Chiriliuc poarta corespondenta cu marile familii regale din lume pe care incearca sa le atraga pentru toate proiectele mari pe care doreste sa le faca pentru Romania, in Bucovina. Baritonul impreuna cu Asociatia Joseph Schmidt intentioneaza ca in viitorul apropiat sa aduca familia regala engleza pentru o vizita in Suceava.

Dragostea pentru orasul natal

Andras Chiriliuc a debutat in anul 2009 cu primul volum de poezie, numit „Extaz”, in cadrul caruia baritonul evidentiaza frumusetea locului natal. „Este ceva straniu, sunt niste lucruri nescrise care circula in mine si care sunt legate pentru totdeauna de acest spatiu fermecator in care ma regasesc de fiecare data ca intr-o poveste in care totul se intampla bine si in care totul continua. Este pamantul practic care imi da forta!”, afirma baritonul. Dintre orasele lumii pe care le-a vizitat, Andras Chiriliuc afirma ca cel mai bine s-a simtit la Moscova si la Londra. „Aceste doua orase au sangele meu, au gustul meu, ma simt acasa. De fapt acasa ma simt peste tot in lume. Este ciudat pentru ca maestrul meu Piavko spunea ca noi avem doar un loc in care ne-am nascut, iar patria noastra este muzica. Asadar nu cred in granite!”

La Balsoi Theatre si Royal Opera House

Ajuns la varsta de 26 de ani, baritonul Andras Chiriliuc vrea sa publice cu acest prilej cel de-al doilea volum de poezie, intitulat „26”. De asemenea, isi dedica o mare parte din timpul sau spectacoluui „Tango Emocion” care se desfasoara in stagiunea 2010-2011 la Teatrul National din Bucuresti, in care are rolul principal alaturi de soprana Oana Andra. „Pe 25 mai, de ziua nationala a Argentinei, administratia prezidentiala argentiniana prin Ambasada Argentinei in Romania va celebra ziua nationala prin acest spectacol, „Tango Emocion”. Cu ocazia acestui eveniment Opera Nationala din Bucuresti va fi luminata in culorile drapelului argentinian. La spectacol au fost prezente pana acum persoalitati de anvergura.”, povesteste baritonul. De asemenea, Andras Chiriliuc va sustine o alta serie de spectacole in Italia. „Urmatorul eveniment va avea loc pe 22 mai pentru finala din Europa de Est a Concursului Miss Italia del Mundo, unde voi sustine momentul artistic format din tangouri argentiniene.” Baritonul mai pregateste spectacole pentru Balsoi Theatre din Moscova si pentru Royal Opera House din Londra. Desi programul sau este destul de aglomerat, Andras Chiriliuc nu renunta nici la activitatea cu Asociatia Joseph Schmidt de la Suceava. „Avem un concert de Craciun la Suceava pe care trebuie sa-l facem, o stagiune pe care trebuie sa o gandim pentru Suceava Theatre Company. Sunt multe proiecte!”

Roxana Pancu