Zanea este satul in care nu ai cum sa treci neobservat. Daca nu esti de-al lor, toate privirile se atintesc asupra ta inca de cum intri in sat. Nici daca te-ai imbraca cu straiele lor, nu ai fi mai putin remarcat. Totul parca se opreste la o poarta neagra care desparte cele doua lumi: lumea celor care au case mici si aspiratii mari si lumea celor care au aspiratii mici si case mari. Umbra portii era asa mare…incat ne pridea ca intr-o menghina si ne absorbea in universul povestii lor.

Intr-o comunitate ca Zanea, Big Brother se afla pe toate ulitele, la toate portile si dupa fiecare fereastra. Il poti intalni in persoana unei femei cu ochii bulbucati care calca greoi si umbla dupa ea cu doua galeti de sani din care se putea hrani toata Zanea, plus doua fetite. Il poti intalni si prin ochii unui adolescent de 15 ani din a carui masina rasuna zgomotos „am valoarea cea mai mare” sau a unui copil de vreo cinci anisori care-si ia rolul de paznic al castelului in a carui curte am patruns. Nu se sfieste nimeni sa-ti ceara socoteala: cine esti? pe cine cauti? ce vrei?

Aurul Columbei

In timp ce micul strajer ii anunta pe stapani, „alti ochi” se indeparteaza incet, dar ramane suficient de aproape incat sa-ti poata urmari fiecare miscare. Doar datorita faptului ca il cautam pe Colea Stanescu, singurul bulibasa de pe intreg tinutul Iasiului pe care il cunoaste toata lumea „si judecatoria si politia”, par ceva mai indulgenti . Insa in lipsa bulibasei, sotia sa, Columba Stanescu este cea care da ordinele si nu intarzie sa-si intampine noii musafisari dupa nici doua minute. Columba, secretara cea rumena ne face semn ridicand mana in care se afla un cutit, ca putem intra. Aceasta ne deschide portile castelului si ne pofteste intr-o incapere mare in care este asezata o masa lunga pentru vreo 30 de persoane. Faptul ca aceasta camera era pastrata inchisa cu cheia da de inteles ca aici nu intra oricine si oricand.

Columba are o singura problema, aceea ca „drumul e rau si se rup masinile” de 20.000 de parai. Ea se mandreste „cu aur, cu una alta”, cu banutii care-i atarna in parul impletit si pe care i-a primit mostenire de la parinti, cu dintii de aur care deja au devenit o traditie a lor. Desi nu este de parere ca cel mai bogat e cel care are cele mai multe turle pe casa, recunoaste ca sunt „altii mai saraci, altii mai bogati, cum e si la romani”. Insa de acest lucru se tine cont si atunci cand se casatoresc. Casatoriile le sunt aranjate de mici si nici nu vrea sa auda ca ar putea fi altfel. Vorbeste cu mandrie de nepotul sau de 15 ani care s-a logodit de cand avea numai sase. Logodna fastuoasa de care a avut parte baiatul ei o face sa gandeasca la rece: „daca socru’ lui e bogat; am luat de la un om bogat, n-am luat de la unu care-i vai de capu’ lui”.

Drumul pe care nu arde gazul si se strica masinile de 20.000 de parai

Columba s-a casatorit cand avea zece ani si dupa trei ani a facut primul copil. In prezent are patru copii, toti casatoriti, si mai mult de zece nepoti. Ca sotie de bulibasa il ajuta pe acesta „sa se pastreze regulile” si tot ea sfatuieste fetele tinere: „nu furati, nu puneti mana, lasati copiii sa fie la scoala, sa fie curatenie. Dar ce curatenie daca nu sunt drumuri…”. Pe langa acestea, ea are si un dar primit de la mama sa: stie sa dea in carti si in cafea si „daca esti legata, il dezleg, norocul tau in palma ta”. Acest dar ii este dat fiecarei fete, dar numai dupa ce se casatoreste. Columba e sefa ghicitoarelor din Zania si spune ca a ajutat multa lume; a dezlegat o femeie care se chinuia de cativa ani sa dea nastere unui copil. Dupa ce a dezlegat-o sotia bulibasei, aceasta, a facut un copil. Insa principala ocupatie a comunitatii ramane mestesugaritul, iar femeia spune cu un ras zgomotos ca „merge afacerea”.

Se lauda cu multi mestesugari care fac „cazane de tuica, de aluminiu, de cupru, de orisace”. Singura doleanta a celor de la Zanea pare a fi drumul si gaz metanul: „Ne luptam de cand eram atatuta pentru oleaca de asfalt. Daca nu e drumu’ bun, s-au distrus toate masinile. Ne trebuie si noua gaz metan… sa avem”. Au votat primarii pentru a le face drumul, dar pana acum nu au ghicit corect viitorul asfaltului. La ei este o moda…copiii se duc la scoala ca sa poata invata a scrie si citi. Toate aceste sacrificii le fac pentru a putea lua permis de conducere. Daca e o materie care sa nu le foloseasca pentru examenul de conducere pleaca de la ora pana acasa sa manance un pic si sa bea niste apa. Dupa ce isi pun burta la cale revin la scoala cu speranta ca s-au terminat orele. Vin si la orele de religie ca poate le ajuta Dumneazeu sa ia carnetul mai repede.

Ana Ioana Catanoiu

Simona Tutu

***

Tiganii s-au aciuat prima data in Zanea in jurul anilor 1960. La inceput erau doua carute si traiau in corturi pe un camp. Apoi au inceput sa se stranga de prin comunele din jur: Mogosesti, Grajduri, Dumbrava, Ezareni. In prezent, satul Zanea din comuna Ciurea situat la doar cativa kilometri de Iasi, numara aproape 500 de familii si domina imprejurimile prin palatele impunatoare si turlele care se inalta falnic catre cer.