Ne-am obisnuit sa avem o zi pentru orice sarbatoare. Avem Ziua Imnului, Ziua Luptei Impotriva HIV-SIDA, Ziua Veteranilor de razboi, Ziua Rinichilor,  zile „pecetluite” in amintirea unor evenimente sau simple intimplari. Putini sunt cei care stiu ca avem si  o Zi Internatioanala a Toaletei. Desi societatea a evoluat, astazi  lexemele ” WC”, „toaleta”, „buda” reprezinta subiecte tabu in discursul public.  Nici site-urile porno nu mai sunt in prezent un fenomen atit de „evitat” precum… toaletele. Un reportaj CUZANET despre toaletele publice realizat chiar de ziua lor.

Pub…WC

In Iasi, toalete publice pot fi numarate pe degetele de la o mina. Cele din Tirgu Cucu si Podu Ros sunt inchise, au mai ramas doar doua solutii in cazul in care nevoile fiziologice iti fac ghiont, WC-ul din Parcul Copou si cel din Piata Unirii. Pentru a putea „beneficia” de serviciile WC-ului din Piata Unirii iesenii trebuie sa scoata din buzunar 1 leu. Te intimpina o doamna care iti ofera citiva centimetri de hirtie igienica. La intrare iti sare in ochi floricica artificiala plasata deasupra oglinzilor cu scopul de a incalzi putin atmosfera rece de atita „alb”. La intrebarea „De ce nu puneti hirtie igienica in toaleta?” doamna de la receptie a raspuns indignata „Da de ce sa pun domnisoara? Ca lumea pleaca cu hirtei igienica si sapun in buzunare”. WC-ul public de miliarde, proaspat construit in inima Parcului Copou este locul de popas pentru toti cei care fac o plimbare prin parc. Daca la WC-ul din Piata Unirii iesenii pleaca in buzunar cu hirtie igienica, la toaleta din Copou acestia iau si suportul, drept completare probabil. Asta este,  cum spun unii ….„Traim in Romania si asta ne ocuopa tot timpul”.

Astoria – „fara discriminari”

In cazul in care WC-urile publice sunt putine, toata speranta cade pe toaletele cafenelelor si restaurantelor. Iesenii au devenit foarte inventivi in ceea ce priveste elementele pentru decor din cafenelele si restaurantele lor, ajungand pina in baie.Desi prea frumos pentru a fi realitate la Iasi poti gasi toalete curate, originale si chiar luxoase. Am vrut sa aflam care toalete sunt pe placul iesenilor. Cei mai multi din cei interogati au marturisit ca „cea mai curata si placuta baie” se afla la restaurantul de la Hotel Astoria. Restaurantul aflat la „granita ” dintre Hotel Astoria si Hotel Traian pare a fi pe gustul iesenilor. „Noi consideram ca avem una din cele mai speciale toalete din Iasi. Baia noastra este una din putinele toalete pentru persoane cu dezabilitati. Am abordat un model de baie clasic, in care absolut totul lucreaza pe baza de sensor” ne-a marturisit directoarea Hotel Astoria. Culori usoare, un bej natural si multa stralucire care este data de o curatenie perfecta reprezita cheia succesului acestei bai. Nu numai curatenia este apreciata de ieseni, dar si mirosul. „Petrec mult timp in biblioteca. Cind ies la o pauza megem cu prietenii in Sage, la un ceai. Acolo sunt cele mai aromate ceaiuri dar si cea mai parfumata toaleta din cite am vazut” ne-a povestit o sudenta. Iti simte pasii inca de pe hol. Te intimpina ca orice gazda primitoare – cu lumina. Imediat ce ai deschis usa se aprinde o lumina care dezvaluie frumusetea unui mobilier cafeniu, simplu dar in acelasi timp bogat. Si de fiecare data simti mirosul luminarilor parfumate care se imbina cu mirosul petalelor de trandafir presurate pe marginea chiuvetei. Te saluta florile mereu proaspete din vaza de linga oglinda, iar luminarea din interiorul  bufnitei cu ochi mari iti face din ochi.  Spatiul mic dar original aranjat tradeaza o intimitate care cu greu o mai poti gasi astazi. Pe linga curatenie, miros placut iesenii mai au nevoie si de spatiu.

La Theatro, cea mai spatioasa

Una din cele mai spatioase si moderne toalete ramine a fi cea de la restaurantul „Theatro” de linga Teatrul Luceafarul. O abordare moderna data de culori vii, oglinzi mari si mult spatiu. Oglinzile reprezinta o atractie aparte a toaletelor din Iasi. Cele mai mari oglinzi le poti gasi in toaleta clubului „Master”. „In  Master sunt oglinzi si in fata si in spate, imi place sa mergem cu prietenele, mai facem uneori poze, oglinzile acolo sunt cit peretele” ne-a povestit o petrecareata pentru care cluburile nu sunt o noutate. Si daca a venit vorba de cluburi , atunci noul Club „Dublin Pub” de linga Casa de Cultura a Studentilor detine  una din cele mai stilate si moderne toalete. Daca clubul este gindit dupa modelul circiumelor engleze atunic baia vine cu un design modern. Jocul de lumini locale , plasate in special la baza chiuvetelor confera o nota de mister. Lumina galbena izvoraste din chiuveta precum un vulcan care este pe punct sa erupa. Tot la toaleta de la Dublin Pub iesenii pot testa cel mai nou uscator de miini din oras.

La o birfa, in buda, la Time Out

Daca toaleta de la London Pub nu e prea asortata cu localul , atunci la „Time Out” toaleta nu a sarit prea departe de trunchi. Una din schimbarile inedite pe care le-a suferit cafeneaua „Time Out” in timpul renovarilor de anul trecut a fost montarea a doua vase de WC in toaleta femeilor. Patronul s-a gindit ca poate femeile doresc sa intre impreuna si in cabina de toaleta, nu sa stea alaturate doar in fata oglinzii, aranjandu-se si mai barfind putin.
„Toalete asortate” putem vedea si la restaurantul din virful copoului”La Castel”. Daca toaleta de la  Time Out urmeaza stilul modern, baia de aici pastreaza un specific”old” sau”contryside”. Aceasta cetate are si o baie pe masura. Lucrul care iti sare primul in ochi cind „apelezi” la toaleta este usa din lemn masiv cu un zavor imens. Mobilierul este in totalitate din lemn. Fara indoiala, in acesta „baie fortareata” poti sa te simti in intimititate si in siguranta.

Rol de biblioteca si loc de reculegere

Cit de multa imporanta dau iesenii toaletelor? Am aflat pe strada.„ De obicei sunt foarte ocupat. Pentru mine toaleta este prilej de meditatie, imi place sa stau pe buda si sa ma gindesc” a povestit un barbat pentru care baia inseamna ginduri. O doamna de virsta medie ne-a  marturisit ca are multa hirtei in baie, nu… nu  e hirtie igienica, sunt carti ”Imi place sa citesc, baia mea arata ca o biblioteca, am rafturi pe lateral, si citesc cit stau pe buda. O sesiune dureaza cam un sfert de ora. Deja de 2 luni citesc Doamna Bovary”. Sunt si altii pentru care toaleta e „cel mai curat si intim loc din lume”. „Mentin baia intr-o curatenie deplina, asa ca sa ma simt eu bine, apare problema cind mai merg prin localuri unde baile sunt jalnice. Acolo e plin de mizeriei” ne-a povestit o doamna care a trait experiente neplacute in legatura cu toaletele din Iasi. La intrebarea: Care sunt toaletele cele mai „curate” din localurile din Iasi?” iesenii s-au gindit mult pina sa rasunda. „ Vara aceasta am fost la restaurantul Baron. Acolo este cea mai imputita si mai mizerabila toaleta din vreun loc public din Iasi. Nu vreau sa mai stiu cum se gateste mancarea de acolo, daca toaleta arata asa jalnic” ne-a marturisit o domnisoara revoltata. Localuri, restaurante cu un nume greu in Iasi uita ca clientii au nevoie de  sapon si hirtie igienica in toletele lor.

Fara „privata” la Belfast

La Pizzeria Mamma Mia din Piata Unirii, maninci o pizza extralarge si inevitabil…cauti baia. Si cind mergi acolo ce sa vezi? O baie comuna pentru barbati si femei si un pod care gata gata sa-ti cada in cap. Cea mai mica baie din Iasi ramine a fi la „Bila 8”. „Toaleta de acolo e minuscula, nici nu deschizi bine baia ca deja dai cu nasul de buda si daca ai un fund mai mare cauti alt adapost pentru nevoile fiziologice” ne-a explicat un amator de biliard care merge la „Bila 8 „doar pentru ca acolo mesele pentru biliard sunt bune. Si clubul de bilard Motor nu sta prea bine la capitolul toaleta. „Merg des in Motor la o bila cu baietii. Baia lasa de dorit, la baieti nu am vazut niciodata hirtie igienca sau sapun”.  Desi arata jalnic, aceste localui macar au o baie, lucru care nu se paote spune si despre Belfast, unde dupa un Beck’s cu prietenii …berea…se cere afara. Dar unde sa mergi? Desigur…afara caci „Belfastu nu prea o are cu toaleta”.  La Andrada e ca la tara, pe vremea bunicilor. Iesi afara daca vrei la baie! Si undeva pe o cararusa ingusta, printre copaci sta ascunsa cabina toaletei.

Victoria Cantir