Clasa de jazz a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) a sărbătorit 25 de ani de la înființare printr-un concert live joi, 21 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași (CCS), în sala Gaudeamus. „Live Jazz în Iași” a început la ora 19.00 și a avut loc în cadrul „Zilelor Clubului de Muzică «Richard Oschanitzky». Organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului, cu ocazia evenimentului festiv, personalitatea și creația muzicianului Richard Oschanitzky.

„Este o ocazie deosebită pentru învățământul muzical ieșean, pentru jazz-ul ieșean. 25 de ani de cînd se învață jazz, pop la Universitatea de Arte «George Enescu» din Iași”, a spus lect. univ. dr. Dan Spînu de la UNAGE în deschidere. Coordonator al evenimentului, Dan Spînu a fost în prima formație a clasei de jazz și muzică ușoară.

Florian Lungu, muzicolog, realizator și prezentator de emisiuni radio și TV de jazz, a oferit cîteva detalii despre viața și cariera muzicianului sărbătorit. Conform acestuia, Richard Oschanitzy a reușit încă de mic să facă o legătură între muzica simfonică și jazz, ceea ce pentru alți muzicieni cunoscuți era aproape imposibil.

„Este un geniu al muzicii care a reușit să acopere integral arta sunetelor știind și cunoscînd dintr-o mulțime de genuri pe cele mai diverse: muzica corală, muzica de fanfară, muzica ușoară, dar mai ales muzică de jazz simfonică. Putem spune că a fost un unicat”,

a adăugat Florian Lungu.

Zilele Clubului de Muzică „Richard Oschanitzky” 2019.

Posted by Casa de Cultura a Studentilor Iasi on Friday, November 22, 2019

Răzvan Pîrvu, doctorand în anul al II-lea, pianist remarcat la concursuri, a cîntat singura piesă din jazz cu patru autori, „Body and soul”. La următoarele piese l-a acompaniat Ana-Maria Alexa, studentă în anul al III-lea. Împreună au interpretat două compoziții ale lui Richard Oschanitzy, „Umbra” și „Iubirea noastă-i o vioară”, în aplauzele sălii pline ale Casei de Cultură a Studenților.

Pe scenă a fost prezentă și formația „Pics”, formată din studenți ai profesorului Romeo Cozma, specializarea Clasa de jazz și muzică ușoară de la UNAGE, dar și membrii permanenți al Clubului de Muzică „Richard Oschanitzy”. Aceștia au interpretat o compoziție a lui Romeo Cozma, „Printre nori”, o creație de muzică ușoară a lui Richard Oschanitzky, „Revedere”, și celebra compoziție a lui George Răducanu, „Jocul țambalelor”.

Grupul Karms a cîntat piesa „Because”, urmat de Sandu Bantaș – Tudor Amarandei – Cristian Bantaș Trio împreună cu trupele Jazzissimo, CALI Quartet și FICS Jazz Quintet, a căror muzică a ridicat publicul în picioare.

Evenimentul a fost încheiat de vocalista Luiza Zan, artistă cu notabile colaborări naționale și internaționale și care a predat jazz ca profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București.

„Prima dată cînd am fost la clubul de jazz am, fost convinsă că eu nu am ce să caut acolo, dar am să mă duc pînă o să mă primească și m-au primit. N-am să uit nicioadată cînd am fost prima dată la festivalul «Richard Oschanitzy» și am văzut-o pe Anca Parghel la probele de sunet. A fost experiența vieții mele”, a spus Luiza Zan.

„La Iași se cîntă absolut superb”, a adăugat cîntăreața, după momentul de jazz contemporan, unde a fost acompaniată de trei interpreți.