Duminica a ramas zi sfanta in calendar, ziua in care tot crestinul se odihneste. Unii merg la biserica, altii prefera sa se reculeaga intr-o plimbare pe Copou insa pe cei mai multi ii gasesti la standurile cu bilete loto. Criza financiara mareste numarul jucatorilor. Potrivit administratorilor agentiilor Loteriei Romane din Iasi, vanzarile s-au dublat in ultima perioada. Speranta moare ultima, mai ales cind potul cel mare este de trei milioane de euro. Reporterii CuzaNet au fost duminica, 22 februarie, la Agentia Loto din Copou. Cu doar citeva ore inainte de inchidere. Ce numere joaca iesenii si de ce biletul la loterie e solutia unor ieseni la criza financiara?

Reportul de peste 3 milioane de euro atrage o intreaga lupta de descifrare a unui algoritm castigator. Numarul castigatorilor la loto pare a fi scazut drastic in ultimii ani. In urma cu aproximativ 10 ani o varianta simpla costa in jur de 5 centi, acum ajunge la 1,3 dolari. Un bilet de 26 de ori mai scump. In plina criza financiara, iesenii spun ca nu mai joaca variante combinate pentru a-si mari sansele de castig. Explicatia e simpla, pretul este din ce in ce mai mare. O varianta de noua numere costa aproximativ 320 de lei. Jucatorii prefera sa inchida ochii si sa extraga sase „nasturei” din cutia pe care fiecare agentie loto o pune la dispozitie iar apoi sa incercuiasca doar sase casute dintr-un bilet. Un simplu calcul arata ca sansele jucatorilor de castig sunt de 0,000000000137%. Un calcul facut dupa o formula „secreta” gasita pe Google. Daca odata cu criza financiara, numarul de variante jucate a scazut, banii incasati de Loteria Romana sunt din ce in ce mai multi. Marele premiu este cel care atrage ca un magnet oamenii la completarea unui bilet de joc. „Ba chiar vin de doua ori mai multi oameni, si in mod special duminica, cand aproape ca nu fac fata la cata lume cumpara bilete”, a marturisit Magda Sorea, administratorul Agentiei Loto din Copou.

Norocul poarta numarul de la pantof

„Brunelo”, asa cum a fost poreclit de prietenii sai, are 39 de ani si povesteste ca joaca la loto de foarte multi ani, de cand era tanar si aproape ca nu isi mai duce aminte cand a inceput totul. „Brunelo” recunoaste ca niciodata nu a incetat sa spere ca intr-o zi va castiga premiul cel mare. Chiar daca la inceput-povesteste barbatul- a fost curiozitatea si dorinta de aventura. Prietenii ii spun ca are sanse pentru ca are tenul masliniu- ca un rrom- iar „rromii sunt norocosi de felul lor”. Despre sotie, Brunelo nu a vrut sa spuna prea multe. „Ea nu prea stie ca eu joc, nu prea intelege ea despre ce este vorba in toata aceasta loterie”, a spus ieseanul.  Emotiile si nelinistea sunt afisate pe fata lui atunci cand se aseaza la masa si completeaza biletul la loto. „Numerele le aleg de fiecare data altfel si de cele mai multe ori le asociez cu ceva. De cele mai multe ori sunt zilele de nastere, numarul de la pantofi sau sandale, numarul de la apartament sau chiar factura de la telefon”, a marturisit „Brunelo”.

Desi miza este mare, spune ca nu joaca in fiecare saptamana. Explicatia e simpla: din cauza banilor. Desi la inceput, si „Brunelo” ride cind vorbeste, ” hazardul ma punea sa cumpar cate zece bilete”. In timp au aparut copiii. „Uneori nu am avut posibilitatea sa iau nici macar un bilet”, a soptit „Brunelo”. Ca sa nu-l auda toata lumea din agentie. Se caracterizeaza ca o persoana saraca, banii ii ajung doar pentru cele strict necesare. Arata spre haine, carpite pe ici colo. Bifeaza cele sase numere de pe bilet, isi trage respiratia si isi sopteste „Intr-un ceas bun!”. Suma totala 4.60 lei. Primeste biletul inapoi, il strange in mana si il pune la loc sigur in portofel. „Acolo se concentreaza toata puterea banilor si cum acel bilet este detinatorul unei sume consistente de bani e bine sa il tii la locul lui, adica printre bani”, explica „Brunelo” care s-a si gandit ce va face cu banii in cazul in care va castiga: „Vreau sa ii folosesc in familie, sa le dau copiilor mei tot ce au nevoie si dupa aia sa impart si la prieteni si la cei saraci daca e sa fie, numai sa castig”. „Imi doresc cat mai multe lucruri pentru familia mea si cei cinci copii. Va spun sincer, eu am castigat acum vreo trei ani cu patru numere. Am castigat o suma de bani si chiar nu i-am folosit pe distractie, am reusit sa acoper datoriile care se adunasera”, a povestit „Brunelo”.

„Ce o fi, o fi”

Si cum prietenii la nevoie se cunosc, „Brunelo” nu a venit singur ci insotit de prietenul sau Vasile. Acesta parea mai entuziasmat pentru ca, a marturisit Vasile „joca foarte rar la loto”. Vasile are 42 de ani, lucreaza la Primarie. Zambeste. E paznic. „Sunt vai de capul meu, uitati-va cum arat, de unde sa am bani sa joc, atat cat imi permit si eu, un bilet, rar” s-a plins barbatul. Dupa cateva schimburi de replici cu „Brunelo”, stabilesc sa completeze fiecare cate un bilet, dar cu promisiunea ca daca unul dintre ei castiga sa imparta premiul. Vasile apeleaza la numerele norocoase din viata lui: zilele lor de nastere ale celor doi copii. Bifeaza fara prea multe ezitari cele sase numere si plateste fara sa se gandeasca prea mult: „Ce o fi o fi! ”. Vasile nu s-a gandit niciodata ce va face in cazul in care castiga premiul cel mare. „Nu vreau sa zic ca sa nu cobesc, dar de multe ori am visat sa imi iau o masina, sa imi iau tot ce imi trebuie, sa imi deschid poate o afacere”, a povestit Vasile. In cele din urma, cei doi prieteni isi strang prieteneste mainile, isi ureaza success si isi marturisesc ca spera ca totusi de data aceasta sa castige. Intrebati despre criza financiara, cei doi barbati zambesc: ” Nimic nu s-a schimbat, poate pentru ca noi suntem in permanenta intr-o criza”.

 Noroc versus afacere

„Unde`s multi puterea creste si dusmanul nu sporeste” e un proverb bun si la vreme de razboi si la vreme de criza. Se recomanda simplu, Domnu’ Mircea. Barbatul de 40 de ani se mindreste ca e militar are 40 de ani si ca joaca la loto „serios”. Domnu’ Mircea, grabit si hotarat, recunoaste ca biletele la loto au devenit un rau necesar. Completeaza tacticos toate biletele: „E obicei militar”. Cu greu accepta interviul: „Sunt unii care fac adevarata afacere din loto. Sunt chisoscuri cu bilete la loto, unde se formeaza grupuri, se duce fiecare si contribuie cu suma pe care o are, toti mizeaza pe acelasi bilet si in cele din urma suma castigata se imparte la fiecare, cu cate procente a contribuit fiecare. La asta am ajuns, sa pacalim norocul. Si mai mult nu ma intrebati nimic, pentru ca informatiile costa”.

NU Loto, DA Pariloto ”“ pentru tinerii ieseni

Duminica, 22 februarie. Agentia din Copou. Citiva tinerii dat buzna si cuceresc spatiul in care erau tinute biletele. Erau presati de timp, dar nu la extragerea Loto 6 din 49, ci la un alt joc infratit, Pariloto. Ionut, student in anul I la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei povesteste ca joaca in fiecare duminica si nu spera la premiul cel mare ci doar la un castig cat de mic, numai sa fie. „Eu cand vad ca nu am sanse de castig ma las pagubas, macar la Pariloto nu ies nicioadata in pierdere”, spune scurt Ionut. Smulge ziarul cu meciurile de fotbal din miinile unui coleg si incepe sa completeze meticulos seria de meciuri pentru biletul Pariloto. Mai trage o scurta privire si exclama: „Hai totusi sa punem si noi un bilet poate ne imbogatim”. Daca pentru un bilet la pariurile sportive, si-au luat un ragaz de 10-15 minute, celalalt bilet a fost completat aproape instant cu numere banale la prima vedere, dar incarcate cu o „profunda insemnatate”, asa cum ne-a explicat Ionut. Semnificatia numerelor? ” Notele de la laboratorul de informatica, numarul la catalog sau numarul de beri consumate cu o seara inainte, ziua de nastere” insira fara sa respire tinarul student.

Ultima data premiul de categoria I la Loto 6/49 s-a castigat in data de 14 decembrie 2008 si a fost in valoare de 1.131.529,41 lei. Cel mai mare premiu din istoria acestui joc s-a castigat in data de 27 ianuarie 2008 si a fost in valoare de 12,45 milioane euro.

Vladilena Bicu