Samir Bitar, un medic palestinian, in varsta de 39 de ani, a reusit sa vina impreuna cu sotia sa, ieseanca Gabriela Vezeteu si cu cei doi copii, in Romania, dupa mai bine de 10 ani in care a locuit in Gaza. Dupa 13 zile de razboi, au reusit sa fie evacuati, in conditii de urgenta, cu ajutorul Crucii Rosii si a Ambasadei Romane de la Tel Aviv. Samir Bitar isi doreste un nou inceput in Romania.A luat viata de la zero: nu are bani, locuinta, acte si nici nu isi poate gasi un loc de munca.

Samir Bital a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie din Iasi, specialitatea traumatologie si ortopedie, in anul 1996. De atunci, a lucrat in spitalul din Gaza. Cu toate ca a muncit tot timpul intr-o zona de conflicte, nu a vrut sa-si paraseasca niciodata orasul natal. Acum insa, este hotarat sa nu se mai intoarca niciodata in Gaza, ci sa o ia de la capat in Romania, locul unde-in urma cu multi ani- si-a gasit si sotia, care i-a adus pe lume un baietel, in varsta de 9 ani si o fetita, in varsta de 12 ani. Un interviu realizat de reporterii CuzaNet.

„Se tragea asupra personalului medical pentru ca persoanele ranite sa nu primeasca ingrijiri”

„Au fost 12 nopti si 13 zile de cosmar. Un Iad”, isi incepe povestirea Samir Bitar. Orice persoana care merge pe strada este considerata tinta in Gaza. Oamenii stau in case fara electricitate, caldura, linii telefonice, apa si mancare, iar daca indraznesc sa iasa pe strada, sunt imediat atacati. „Peste tot vezi oameni raniti pe strada. Orasul este pe moarte si nimeni nu are ce sa faca. Su inceput atacul pe la periferii. Casele sunt daramate si sunt multe persoane inca in viata, insa aflate sub daramaturi, dar nu ai ce sa faci si cum sa ajungi acolo, pentru ca in momentul cand te apropii, devii tinta sigura”, spune palestinianul. Cu doua ore inainte sa plece din Gaza, Samir Bitar a fost la spital, unde mergea cat de des putea pentru a incerca sa salveze vietile ranitilor. Nu intotdeauna reusea sa isi faca meseria, pentru ca doctorii era primele „tinte”, dupa cum spune Bitar: „Se trageau arme de foc asupra personalului medical pentru ca persoanele ranite sa nu primeasca ingrijiri. In zonele cu multe victime nici nu aveai cum sa ajungi, nici macar cei la Crucea Rosie nu puteau sa faca nimic”.

„Copii mei au scapat cu viata, insa nu au scapat cu bine din punct de vedere psihologic”

Cei doi copii a medicului palestinian sunt acum fericiti ca sunt in Iasi, insa frica cu care au trait in Gaza ii impiedica sa se comporte ca niste copii normali. La cel mai mic zgomot, se sperie, si sunt siguri ca urmeaza un bombardament. „Bombardamentele se auzea incontinuu, si de fiecare data casa se zgaltaia, si ferestrele se spargeau. Copii mei au suferit foarte mult si cu toate ca au scapat cu viata, nu au scapat cu bine din punct de vedere pshihologic. Pentru copii mei, imi doresc sa nu mai ajung niciodata acolo”.a explicat medicul palestinian reporterului CuzaNet. Pe langa frigul pe care il suportau, cei mici indurau si foamea. Samir Bitar nu si-a primit salariul de doua luni, iar banii care ii avea in casa nu-l ajutau cu nimic, pentru ca toate magazinele erau inchise.

„Familia mea a ramas acolo, in grija lui Dumnezeu”

Timp de o saptamana, palestinianul a vorbit in permanenta cu cei de Ambasada Romaniei din Tel Aviv, dar cel mai greu a fost sa le trimita actele necesare pentru a fi ajutat sa iasa din Gaza. Trei zile a durat pana a gasit un spital care inca avea electricitate pentru a trimite un fax. La trei zile dupa trimiterea faxului, a fost sunat la miezul noptii si i s-a spus sa se imbrace cat de repede poate, pentru ca ii astepta un microbuz. „Parintii, fratii si surorile mele au ramas acolo. Acum sunt in grija lui Dumnezeu. Ma rog in fiecare zi pentru ei, pentru ca stiu ca viata acolo este un Iad” s-a plins Samir Bitar. Odata cu Samir Bitar si familia lui, mai trebuiau sa plece 57 de persoane, insa numai 20 au reusit sa ajunga la locul unde ii astepta microbuzul: „Fasia Gaza este acum imparita in trei: Nord, centru si Sud. Numai cei care am fost in Nord am reusit sa plecam, restul sunt inconjurati si nu au mijloc de salvare”.

„Rachetele trase de Hamas sunt inofensive”

Samir Bitar considera ca razboiul nu va mai dura mult, se va incheia in curand, insa asta nu va fi ultimul episod. Isi aminteste ca probleme au fost mereu, insa niciodata de aceasta amploare. Nu vrea sa tina cu nimeni, insa considera ca atacul pe care il face Hamas este inofensiv: „Rachetele trase de Hamas, daca pot sa le spun rachete, sunt primitive. Dupa parerea mea, si nu vreau sa le iau partea, sunt ca niste tevi care daca iti pica in cap, nu te zgarie foarte tare”.

Ajutoarele umanitare care ajung in Gaza sunt putine si nu fac fata, mai ales ca populatia nu mai are ce manca de zile bune. Mai mult, toate ajutoarele sunt lasate undeva la periferie, unde este imposibil de ajuns.

„Stiu ca viata mea incepe de la zero”

De luni, 12 ianuarie, Samir Bitar a inceput sa bata din usa in usa pentru a-si rezolva problema actelor. Raspunsurile care le-a primit nu l-au multumit: opt luni va dura pana cand toate actele vor fi gata: „Stiu ca viata mea incepe de la zero, asa ca fac un apel catre toate directiile unde trebuie sa-mi rezolv problemele cu actele, pentru ca nu pot astepta opt luni de zile. Nu am locuinta, nu am acte si nici un loc de munca”.

Palestinianul locuieste momentan, impreuna cu sotia si cei doi copii, la socrii sai. Marti, 13 ianuarie, Samir Bitar a venit la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan”, pentru a cere ajutorul colegilor de breasla.

„Ne-am aratat disponibilitatea de a-l ajuta, mentionand indeplinirea conditiilor de practica medicala din Romania. A depus deja o cerere pentru a desfasura activitate medicala la managerul spitalului si la Directia de Sanatate Publica si va depune alta la Colegiul Medicilor din Romania, pentru obtinerea adeverintei de libera practica”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU.

Gaza-un conflict istoric

In urma cu 18 zile, Israelul a inceput sa declanseze bombardamente asupra Fasiei Gaza, regiune in care, de mai bine de un an, domneste organizatia terorista Hamas. Motivul invaziei invocat de Guvernul de la Ierusalim este dorinta de a stopa atacurile gruparii Hamas. Pana la momentul actual, s-au inregistrat 905 decese si 3950 de persoane ranite. Atacul Israelului reprezinta cea mai mare desfasurare de forte din 2005, cand premierul israelian Ariel Sharon a ordonat colonistilor israelieni sa se retraga din regiune. Gaza este o fasie de 45 de kilometri lungime, cu o suprafata de 360 de kilometri patrati. Conflictul dintre palestinieni si israelieni pe Fasia Gaza incepe din anul 1.020 inainte de Hristos. Atunci, regele Saul realizeaza Uniunea Regatelor Israeliene, alaturand Israelul, Iudeea si cetatile filistene de pe malul Marii Mediterane, Gaza, Askelon si Ashdod.

Aproximativ o mie de cetateni romani traiesc in Fasia Gaza.

Ana Oleinic