Neberberit, cu unghiile negre si parul ciufulit, batranul sta aplecat pe o banca din curtea Autogarii. Doar hainele, geaca din piele acum rupta si zdrentaroasa  si camasa  alba, acum murdara il scot pe Mos Vasile din sablonul unui om al strazii. Are fata rotunda, chipul blind, spincenele dese si stufoase. Ridurilor de pe fata li s-au adaugat acum alte griji, mult mai adinci si mai conturate care vin din luciul ochilor lui inlacrimati, acoperiti parca cu o pelita de ceata. Bocancii grei si mari au facut drum lung pina la Iasi tocmai din Republica Moldova. Spatele incovoiat parca ar vrea sa strige „Sunt sleit de puteri”.  Dar este hotarit sa lupte cu nedrepatea care l-a lasat in strada. Si asta de pe 9 aprilie cind, printr-o hotarire de urgenta, Republica Moldova a introdus regim de vize pentru cetatenii romani. La Iasi, victima acestui abuz, un cetatean roman cu domiciul in Republica Moldova doarme de trei saptamini la Autogara, plingindu-se de vamesii moldoveni care nu il lasa sa plece acasa. Reporterii CuzaNet va prezinta povestea unui cetatean jumatate roman, jumatate moldovean, prins intre doua maluri si”inecat” in conflictul vizelor dintre Romania si Republica Moldova.

“Urlu ca un ciine”

A venit in Romania sa-si primeasca pensia si aici a ramas. Pe Mos Vasile il cunosc toti soferii de la Autogara. Doarme acolo deja de trei saptamini la un loc cu boschetarii. Ziua sta cuminte pe bancuta de linga farmacia din fata supermarketului Bila iar noaptea se plimba pe jos, pina la Gara Nicolina, unde are un loc pentru somn ”Ma duc acolo ca e mai linistit” a marturist Mos Vasile. Ne-au indrumat la el soferii rutelor de pasageri care ne-au zis ca el este “cel mai bun exemplu cum un cetatean decent poate ajunge peste noapte boschetar si asta din prostia unui stat”. Mos Vasile are 58 de ani. A lucrat o viata in Romania si cind a ajuns la pensie si-a vindut casa, s-a casatorit cu o moldoveanca, si s-a mutat cu traiul in Republica Moldova. Cu o zi inainte de intorducerea regimul de vize, Mos Vasile a venit la Iasi sa-si primeasca pensia si n-a mai putut sa plece inapoi. “Nu ma lasa sa ma duc la mine acasa. Stau si urlu pe aici prin gara. Am in Republica Moldova femeie, casa. Nu ma lasa acasa”, spune batrinul. S-a mutat in Republica Moldova in 1996 dupa ce a trait o viata in Cotnari. Pe actuala sotie, moldoveanca care avea sa-i fure inima, a cunoscut-o la Bazar, la tirgurile care se faceau dupa anii 90 incoace, in care bisnitarii din Basarabia invadau pietele romanesti. La scurt timp s-a casatorit cu moldoveanca, si-a vindut casa din Cotnari si si-a urmat glasul inimii. S-a mutat in Republica Moldova si acum  traieste intr-o localiate la 80 de km de Chisinau.”Mi-am cumparat acolo casa de 280 de milioane de lei iar eu stau si dorm in gara cu toti derbedeii. Ma rog ca un ciine si la unul si la altul cind eu am casa mea ”, a povestit Mos Vasile, stergindu-si ochii cu o batista roz strinsa in patru, murdara si negra pe la colturi.

„Am toate documentele in perfecta legaliate”

Si nu pensia a fost cea care l-a lasat in strada ci legile unei tari in care ”romanii nu sunt doriti si vazuti bine”, a povestit Mos Vasile. In fiecare luna, Mos Vasile venea la Iasi ca sa-si ridice pensia de 7 milioane de lei vechi. A muncit o viata intrega in calitate de maestru la Combinatul de Utilaj Greu (CUG). Nu are copii, nu are pe nimeni in Romania. Doar in dincolo de Prut, in Moldova.

„A rams numai cu cerul deasupra capului” ne-a spus un sofer despre Mos Vasile caruia i-a imprumutat doua mii de lei. „I-am dat bani pentru ca stiam ca nu o sa-i cheltuie pe tigari si bautura. Cu ei a plecat la Bucuresti dar din cite mi-a zis nu a rezovat nimic”. Mos Vasile ne-a aratat pasaportul si buletinul romanesc care ne-a marturist el “nu ma ajuta cu nimic”.A incercat sa-si faca dreptate la Bucuresti, sa obtina viza dar nimeni nu i-a auzit necazul. “Am fost pina acum de doua ori la Bucuresti la ambasada, dar imi zic ca nu imi ajung nustiu ce acte. Am buletin romanesc, pasaport, am toate actele in perfecta legalitate si ma lasa la romani iar cind ajung la vama  moldovenilor ma intorc inapoi”. Pensia dupa care a venit la Iasi a cheltuit-o pe drumurile pina la Bucuresti. Nu i-a mai rams nimic, dar este hotarit sa iasa invingator in lupta cu morile de vint.„ Ma mai duc odata la Bucuresti, ma duc la Ministerul de Externe si nu plec de acolo pina nu rezolv treaba” a marturisit stringind din pumn Mos Vasile. Pe cind drumurile spre cealalta parte a Putului sunt inchise iar romanii conformati  ridica miinile in sus, Mos Vasile, un Don Qiujote al zilelor noastre este dispus sa-si dezghete singur drumul spre casa, drumul spre tara in care romanii ca el nu sunt doriti.

Autobuzele spre Chisinau cu cinci calatori pe zi

Mos Vasile este doar unul din miile de romani cu rude , familii si prieteni in Republica Moldova care nu pot intra in aceasta tara decit cu viza. Din data de 9 aprilie, cand autoritatile de la Chisinau au introdus vize de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetatenii romani, fluxul de calatori din Romania in Republica Moldova a scazut dramatic. Potrivit datelor statistice al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi de la 9 aprilie pina in prezent nici un cetatean roman n-a trecut pe la punctul de trecere a Frontierei de Est. Totodata, disensiunile dintre Republica Moldova si Romania au lovit din punct de vedere financiar firmele de transport de pasageri. Soferii transportului de pasageri care fac naveta Chisinau – Iasi au declarat ca, incepand cu 9 aprilie, printre pasagerii lor, nu au figurat cetateni romani. Un sofer de pe ruta Iasi – Balti a povestit ca de la aplicarea regimului de vize afacerea cu transportul merge foarte rau si doar studentii ramin calatori fideli.” Nu avem pasageri. Autobuzul e gol. Mai avem noroc de studenti. In timplul saptaminii, venim si ne plimbam, ca nu avem calatori. Sunt pina la 5 persoane pe zi, de sarbatori am mai avut calatori da acum nu mai sunt. E foarte rau , ne pornim din Iasi cu 5 persoane si asta in cel mai bun caz, pentru un autobuz asta este putin” a povestit Ion, sofer moldovean pe ruta Chisinau –Iasi.  Un alt sofer a declarat ca traficul de la intorducerea regimului de vize a scazut cu 50% lucru care ii determina pe tot mai multi soferi sa renunte la transportul de pasageri. “ Cei care circula sunt persoane cu dubla cetatenie si cei care mai vin din Europa, adica nici cetateni romani nici moldoveni. Ne afecteaza foarte mult, bagam bani dar cheltuielile nu reusim sa le scoatem. Acum, din Chisinau spre Iasi s-au deschis multe rute, dar nu vin. Aici au mai ramas doar oamenii care lucreaza de ani buni”,  ne-a marturisit Viorel, sofer pe ruta  Iasi- Balti  de 8 ani. Daca in cazul autobuzelor afacerea scirtie pentru ca numarul de pasageri s-a injumatatit, , la taxiurile din fata supermarketului Bila lucrurile merg si mai prost, aici inregistrindu-se o cadere de 70% a numarului de calatori. “. Pe zi am foarte putini calatori. Pina sa se bage vizele, ai nostri veneau incoace romanii mergeau la noi dar acuma s-a inchis totul. Eu nu am cetatenie romana, circul cu viza. La mine e mai scump ca la taxi, daca la rutiera soferii iau 35 RON eu luam 45 RON, acuma si cu 35 as merge, numai sa fie calatori” a declarat Ion, seferul a carui afacere inflorea pina la introducerea vizelor.

Singura scapare- angajarea de soferi moldoveni

Regimul de vize i-a afectat si pe transportatorii de pe tirurilor de marfa cu destinatia Republica Moldova. Pe linga regimul de vize, aurotitatile moldovenesti nu mai recunosc nici legitimatiile eliberate de UNTRR pentru soferii romani care circula in Republica Moldova. Daca pina acum pentru a putea intra in Republica Moldova soferii romani aveau nevoie de legitimatiile  eliberate la Bucuresti de UNTRR, de la introducerea regimului de vize acestea au fost anulate fiind declarate de catre autoritatile vamale nevalabile si insuficiente pentru a putea intra in Republica Moldova. Elena Cotea, purtator de cuvint Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi a povestit ca, in urma introducerii vizelor, la trecerea frontierei de stat sunt afectate si transporturile cu marfa., pentru ca mijloacele de transport care circula  sub acoperirea carnetului TIR nu pot sa fie conduse de catre soferii care au cetatenie romana, acestora solicitindu-se vize. “Cum in ultimile doua saptamini nu au fost eliberate vize pentru cetatenii romani, pot sa va spun ca in ultimele doua saptamini pe frontiera pe care o gestioneaza Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi nu a trecut nici un mijoc de transport de marfa condus de vreun cetatean roman. S-au schimbat soferii in frontiera, marfa fiind preluata de catre conducatori auto cu nationalitate R. Moldova” a povestit Elena Cotea. Un sofer de TIR, stationat in Gara Nicolina care transporta calorifere ne-a marturisit ca singura solutie a firmelor de transport este angajarea de soferi moldoveni. ” Acuma de cind s-au bagat vize este o mare cerere pentru soferi moldoveni. Daca mai este si tirul cu numere de Moldova dar transportind marfa romaneasca atunci la vama nu sunt probleme. Toti care ii stiu in ultima perioada ca transporta marfa spre Republica Moldova sunt cetateni moldoveni.” a declarat Vasile, sofer cu cetatenie Republica Moldova. Astfel, introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani i-a adus la sapa de lemn pe soferii  firmelor de transport de pasageri sau marfa care pe linga criza care „domneste ” in toata tara mai au o problema-vizele moldovenesti.

Victimele „stampilei”

Studentii basarabeni au ramas singura alinare a soferilor de rutele de pasageri spre Republica Moldova.  De Pasti insa, studentii au simtit pe pielea lor taisul ascutit si necrutator al regimului de vize. Tinerii au povestit ca de Pasti acestia si –au invitat la ei acasa colegii si prietenii din Romania. N-a fost sa fie asa . Familiile i-au intimpinat acasa pe moldovenii veniti fara fratii romani „Pe mine nu m-a afectat introducerea vizelor pentru ca am dubla cetatenie dar imi pare rau pentru situatia care s-a creat acolo si am simtit-o si eu pe pielea mea. Eu am invitat un roman acum de Pasti, el e la Teologie in Bucuresti si i-am zis „vino mai odata la mine sa-ti arat cum suntem noi”. El a auzit de la unul la altul ca in Basarabia e saracie si eu l-am invitat sa vada ca la noi nu e asa. Si cind s-a hotarit intr-un sfirsit sa vina, hop, a aparut problema cu vizele. Sper sa se rezolve pina la vara ca sa poata veni la mine in vacanta”, a povestit Stefan, mindru de locurile in care s-a nascut si pe care ar vrea sa le arate colegilor si prietenilor romani.Daca unii nu pot sa-si ia in Republica Moldova prietenii si colegii altii nu isi pot lua cu ei sotii si sotiile. „Sotia mea este romanca. Eu sunt basarabean. M-am casatorit anul trecut si de sarbatorile pascale doar eu singur am trecut vama si am mers la parintii mei, sotia mea n-a putut din motive politice sa mearga in Basarabia. Si atunci am simtit in mod direct aceasta despartire. Noi cu sotia nu stim ce sa facem, in vara va fi o problema dar noi speram ca pina atunci se va rezolva acest obstacol” a maturisit Nedelcu Dan, masterand la Facultatea de Teologie, care traieste drama unui sot ce nu poate sa-si aduca sotia in tara sa.

Proiectele transfrontariere inghetate

Introducerea regimului de vize nu a afectat doar familii.  Dan Caranfil, presedintele Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi a marturisit ca relatiile si proiectele bilaterale dintre asociatiile studentesti si ONG-urile din Romania si Republica Moldova au inghetat ca urmare a introducerii regimului de vize: „Introducerea regimului de vize de catre moldoveni ne-au distrus proiectele incipiente de colaborare transfrontariere”a mai adaugat Dan Caranfil. Astfel, dupa 9 aprilie doar 286 de cetateni romani au obtinut invitatii pentru vize in Republica Moldova, din cei 1347 care au adresat cereri  potrivit unor date ale Biroului de Migratie si Azil al MAI Republicii Moldova, diriguitorii caruia de la introducerea regimului de vize au tinut sub capac informatiile cu privire la cifra solicitantilor de invitatii pentru cetatenii romani, in vederea deschiderii vizelor pentru Republica Moldova. Desi procesul „anevoios”este in desfasuare, pina acum nici un cetatean roman nu a calcat peste partea cealalta de Prut. Ca raspuns la introducerea regimului de zive de cate Republica Moldova, Romania isi deschide bratele si declara ca primeste in sinul ei pe basarabeni,  oferind-ule cetatenie romana. Astefl, in timp ce Republica Moldova ii intoarce spatele Romaniei prin introducerea regimului de vize, Romania se intoarce cu fata spre moldovenii care cerseau pina acum cetatenia romana. Un paradox in care sunt prinsi cetateni nevinovati, o hora „a prostiei” in care s-au inrolat ambele maluri ale Prutului, un joc care incepe si se termina la frontiera ambelor state. Astfel, regimul de vize introdus de catre Republica Modova este o rectie alergica si isterica a autoriatilor de la Chisinau fata de cetatenii romani.

Victoria  Cantir

***

Interventiile chirurgicale de separare a romanilor si moldovenilor se fac pe viu la punctele de trecere a frontierei iar cetatenii sunt alesi dupa un criteriu foarte simplu : culoarea. Ai pasaport rosu sau albastru? Din cauza ca au pasaport rosu, studentii romani nu-si pot vizita colegii basarabeni, din cauza ca are pasaport rosu sotia, masterandului la Teologie nu poate merge in tara sotului ei si nu isi poate vizita socrii, si tot din cauza ca are pasaport rosu Mos Vasile plinge si doarme in gara la un loc cu boschetarii.