Editiile online ale publicatiilor spaniole informeaza astazi despre decesul lui Nelson Mandela, fostul presedinte Sud-african, dupa o lunga lupta cu afectiunile pulmonare, despre decizia lui José María del Nido, presedintele echipei FC Sevilla, de a demisiona dupa ce a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, precum si despre speculatiile medicilor care prevad o triplare a numarului de pacienti care sufera de afectiuni cerebrale.

ABC (www.abc.es)

Editia online a publicatiei ne informeaza astazi despre decesul lui Nelson Mandela, primul presedinte de culoare a Africii de Sud si unul dintre cei mai inversunati militanti anti-aparthied (impotriva discriminarii rasiale).  Acesta a murit la varsta de 95 de ani in locuinta sa din Johannesburg. Fostul presedinte a fost spitalizat in perioada 1 iunie-8 septembrie din cauza unei recidive a infectie pulmonare de care suferea, provocata de tuberculoza contactata din inchisoare.          `

Laureat al premiului Nobel pentru Pace, Nelson Mandela si-a petrecut 27 de ani in temnitele regimului apartheid. In 1962 este arestat deoarece se afla la conducerea unui partid aflat impotriva conducerii care a institutionalizat discriminarea impotriva oamenilor de culoare. Timp de 18 ani a stat pe insula Robben din Cape Town, iar pe 11 februarie 1990 a fost eliberat.

El Mundo (www.elmundo.es)

Din editia electronica a publicatiei aflam astazi despre demisia presedintelui FC Sevilla, imediat dupa ce, in cursul zilei de joi a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in cazul „Minutos”. Curtea Suprema de Justitie din Spania l-a gasit vinovat de deturnare de fonduri si abuz in serviciu, act de coruptie in care este implicat si fostul primarul  din Marbella, Julian Munoz. Del Nido a fost presedintele Sevillei timp de 11 ani, perioada in care clubul andaluz a castigat o Cupa UEFA, un trofeu Europa League si o Supercupa a Europei. Conform presei, Pepe Castro este favorit sa preia functia lui Del Nido in fruntea lui FC Sevilla.

El Pais (www.elpais.com)

Editia online a publicatiei ne informeaza ca, in urmatorii 40 de ani, cazurile de dementa se vor tripla, aceasta afectiune a creierului  fiind posibil sa devina cea mai mare problema de sanatate care va afecta lumea, conform unui studiu realizat de Alzheimer Disease International. Bolile care afecteaza functiile creierului, vor creste considerabil pana in 2050 la nivel mondial datorita cresterii sperantei de viata. Se estimeaza ca 38% din cazurile prezente provin din tarile dezvoltate economic, iar cum in viitor tarile subdezvoltate ori cele cu venituri medii vor percepe cresteri economice odata cu evolutia in timp, cazurile vor creste. In prezent, scopul cercetarilor este de a intarzia aparitia bolilor degenerative care dau nastere dementei pentru ca numarul pacientilor ce sufera de aceste afectiuni sa se injumatateasca.