Din presa britanica si americana aflam astazi despre protestul ucrainienilor din Piata Independentei impotriva presedintelui Ianukovici, despre cerinta celor de la Apple, Google ori Microsoft de a se schimba legile de supraveghere in SUA, pentru restabilirea increderii publicului in internet, precum si despre operatiunea de salvare a trei sclavi tinuti de o retea de traficanti de fiinte umane.

The New York Times (www.nytimes.com)

Publicatia online a cotidianului american vorbeste astazi despre prostestul a sute de mii de ucrainieni survenit in urma deciziei presedintelui Viktor F. Ianukovici din 21 noiembrie a.c., de a nu semna acordul politic cu Uniunea Europeana. Adunati in Piata independentei, protestatarii au daramat statuia lui Lenin si au cerut guvernului si presedintelui sa demisioneze. Uniunea Europeana a dorit aderarea la alianta a Ucrainei, insa influienta Rusiei a fost mult mai puternica, aceasta dorind sa-si protejeze interesele politice si economice din tara vecina. Mai mult decat atat, oameni din interiorul conducerii spun ca un acord ar fi binevenit acum cand presiunile Rusiei asupra economiei statului au crescut. La protest au fost prezenti copii, familii, studenti care care purtau pe fata culoarea albastra a steagului Uniunii, reprezentanti din toate ramurile Bisericii Ortodoxe Ucrainiene, mai putin cei ai Patriarhiei care raman fideli Rusiei.

The Guardian (www.theguardian.com)

Publicatia britanica vorbeste despre cererea celor mai importante companii de tehnologie din lume, de a se modifica legislatia ce priveste colectarea in masa a datelor pentru securitatea statului. Temerile companiilor privesc neincrederea populatiei in serviciile de internet, din cauza spionajului ce incalca multe dintre drepturile omului prevazute in Constitutie. Google, Yahoo, Twitter si Microsoft au raspuns deja preocuparilor publicului, prin introducerea unui sistem de criptare a informatiilor care circula printre utilizatori. Companiile doresc ca activitatile NSA sa nu se reverse asupra tuturor utilizatorilor si sa se colecteze date chiar si de la persoane obisnuite, care nu pot comite acte de terorism. In aceste conditii, se afirma ca Guvernul va trebui sa-si limiteze activitatea doar asupra utilizatorilor specifici cunoscuti pentru scopurile lor.

The Independent (www.independent.co.uk)

Publicatia britanica informeaza astazi despre eliberarea din sclavie a trei europeni, dupa ce ar fi fost obligati timp de cinci saptamani sa traiasca in conditii mizere si sa munceasca pe bani foarte putini. Compania irlandeza care ar fi racolat muncitorii pe internet a fost investigata de catre detectivi, in urma operatiunii doua persoane fiind retinute sub acuzatia de privare de libertate si sclavie, iar alte cinci persoane au fost arestate sub acuzarea de spalare de bani.