Presa locala de astazi ne informeaza despre cei mai bogati ieseni din Top 300 Capital, despre cum patroana farmaciei Sfantul Lazar nu mai are nici o sansa sa scape de creditori  si despre fatul  si despre faptul ca un studio sustine ca Romania mai are reserve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10- 15 ani.

Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro)

„Ziarul de Iasi” ne prezinta astazi in versiunea online despre cei mai bogati ieseni din Top Capital cu diferente majore fata de topul Forbes. Revista Capital a scos pe piata editia pe 2013 a topului celor mai bogati romani, intocmit de catre echipa redactionala. In aceasta clasificare exista opt cunoscuti magnati ieseni, in special din domeniul imobiliarelor. Insa datele la care au ajuns cei de la Capital in urma analizei pietii economice din Romania si a jucatorilor principali difera foarte mult cu cea realizata de catre cei de la Forbes la sfarsitul lunii trecute. Iar acest lucru se remarca cel mai evident la primul iesean din top, Iulian Dascslu, „regele mallurilor”. Daca cei de la Forbes ai apreciaza averea ieseanului de 44 de ani, care are afacerile concentrate in special in sectorul imobiliarelor, la 90 de milioane de euro, in scadere fata de anul trecut, si il plaseaza pe locul 38, cei de la Capital il apreciaza pe Iulian Dascalu drept unul dintre cei mai bogati 15 romani. Acestia au evaluat bunurile si proprietatie „regelui mallurilor” undeva intre 320 si 340 de milioane de euro, amplasandu-l pe locul al 13-lea in ierarhie. Dascalu este prezentat ca fiind inittatorul celui mai scump proiect imobiliar dezvoltat de catre un roman si a uneia dintre cele mai mari investitii in „real estate” din sud-estul Europei: Complexul Palas.. Al doilea iesean in topul celor de la Capital si ultimul care mai prinde top 100 este Lucian Apostol, care este clasat pe locul 84 cu o avere estimata a fi intre 56 si 58 de milioane de euro. Pe locul al treilea dintre cei mai bine cotati ieseni in topul Capital este clasat Dan Fiterman impreuna cu familia sa. Cel mai in varsta iesean prezent in randul bogatilor Romaniei este Ion Zapodeanu, care, la fel ca Adrian Butuca, nu exista in paginile Forbes. Estimat a avea 19-20 de milioane si clasat pe locul 243. Urmatorii doi ieseni care figureaza în topul celor de la Capital sunt Danut Prisecariu, 43 de ani si Ioan Prisecaru, 52 de ani.

Buna Ziua Iasi (www.bzi.ro) (www.bzi.ro)

„Buna Ziua Iasi” scrie despre cum patroana unei farmacii , falimentata de Casa de Sanatate.  Falimentul bate la usa uneia din cele mai vechi farmacii din Iasi. Dupa mai bine de 20 de ani de functionare, farmacia Sfantul Lazar aproape ca nu mai are nicio sansa sa scape de creditori. Doi fosti parteneri de afaceri, S&D Pharma si Ropharma, au cerut in repetate randuri insolventa. Chiar si administratorul farmaciei, Felicia Modoi, a solicitat judecatorilor deschiderea procedurii de insolventa pentru a se pune la adapost de actiunile creditorilor. Acum, femeia a ajuns sa fie executata silit. Creditorul, CEC Bank, a cerut instantei si investirea cu titlu executoriu a unui contract pentru o linie de credit din 2008, si a doua contracte de fidejusiune, adica garantie personala. Daca in 2008, anul contractarii liniiei de credit, farmacia Sfantul Lazar avea inregistrata la Fisc o cifra de afaceri de 2,8 milioane de lei, anul urmator s-a resimtit deja criza economica, cifra de afaceri ajungand la doar 2,3 milioane de lei.

Evenimentul Regional al Moldovei (www.ziarulevenimentul.ro)

Cotidianul ne surprinde astazi cu un studiu intitulat „Resurse de gaze naturale din zacaminte neconventionale – potential si valorificare”, asumat de 43 de specialisti din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), arata ca Romania are un potential ridicat pentru descoperirile de gaze de sist in Carpatii Orientali, in Platforma Moldoveneasca, in Depresiunea Barladului si in Campia Romana.

In aceste zone se afla formatiuni de roci argiloase cu potential gazeifer, roci din care se extrag resursele de tipul „shale gas” – „gaze de sist”. Aceste formatiuni se gasesc la adancimi de peste 2.500-3.000 de metri. Autorii studiului sustin ca Romania mai are rezerve dovedite de gaze naturale suficiente pentru urmatorii 10-15 ani. Potrivit celui mai recent raport al US Energy Information Agency (EIA), facut public in iunie 2013, gazul de sist majoreaza cu 47% rezervele potentiale de gaze naturale recuperabile la nivel mondial. Tot la nivel global, gazele de sist reprezinta 32% din rezervele totale de gaze naturale.