Presa locala de astazi ne aduce la cunostinta subiecte precum „Planul de autostrazi pentru Moldova” sau „Operatiunea SIM frauda de 150.000 de euro”.

Pe prima pagina, publicatia „Evenimentul” (www.ziarulevenimentul.ro) prezinta un articol intitulat „Planul de autostrazi pentru Moldova”. „In goana dupa imagine, politicienilor le scapa oportunitatea realizarii Autostrazii Moldova(A7). Din 440 km, mai trebuie identificata finantare pentru circa 280 km. Autostrada Bacau-Brasov este propusa pentru finantare europeana, in timp ce Iasi-Targu Mures a devenit istorie”, spun jurnalistii cotidianului. Acestia mai precizeaza ca autostrada Bacau-Brasov  va fi realizata din fonduri europene in „exercitiul financiar 2014-2020”. Astfel, Departamentul pentru Proiecte si Investitii Straine a declarat in exclusivitate pentru „Evenimentul” ca, autostrada va avea o lungime de 170 de km, iar costurile ajung pana la 3,2 miliarde euro. „Potrivit directorului general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Narcis Neaga, o alta autostrada luata in calcul pentru regiunea Moldovei este Ploiesti-Siret (A7), care are o lungime de aproape 440 km.Una dintre variantele de autostrada care ar tranzita si judetul Iasi este programata pentru implementare abia dupa anul 2030”, precizeaza cotidianul.

Tot pe prima pagina, jurnalistii de la „Ziarul de Iasi” (www.ziaruldeiasi.ro) prezinta un subiect intitulat „Operatiune SIM: frauda de 150.000 de euro”. Articolul descrie o ampla operatiune care a mers timp de opt ani si care a produs sute de victme. Ea a fost descoperita de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) Iasi. „14 persoane din Iasi , au fost trimise ieri in judecata de anchetatori pentru constituire a unui grup infractional in unul dintre cele mai complexe dosare de infractiuni informatice ale ultimilor ani. Escrocii, multi dintre ei din puscarie, au pus pe picioare un mecanism  prin care au reusit, folosindu-se de diverse metode, sa obtina in mod fraudulos credite de telefonie mobila dela abonati de buna-credinta. Banii erau apoi transferati in mod succesiv pe mai multe cartele apartinand  membrilor gruparii pentru ca in final, sa fie materializati prin vanzari cu valori mici, dar extrem de multe, cu clienti din Iasi sau alte orase ale Moldovei”, declara „Ziarul de Iasi”.

Jurnalistii de la „Buna Ziua Iasi” (www.bzi.ro) prezinta cazul unui iesean care, dupa ce si-a vandut apartamentul din Alexandru cel Bun, a fost nevoit sa plateasca in continuare utilitatile fostului imobil. Timp de mai multe luni, acesta a descoperit ca are de platit facturi catre operatorul de termoficare al orasului, Dalkia Termo Iasi, companie care a fost amendata cu 5.000 de lei de catre comisarii pentru Protectia Consumatorilor  dupa ce ieseanul a reclamat ca primea in continuare facturi pentru apartamentul pe care il vanduse. „Firma a emis facturi timp de cateva luni unui iesean, desi acesta vanduse apartamentul si isi indeplinise toate obligatiile fata de furnizor. Satul sa tot plateasca pentru niste servicii de care nu beneficia, ieseanul M.C  a depus plangere la Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor- Regiunea Nord-Est”, precizeaza publicatia.

Atat „Evenimentul” cat si „Ziarul de Iasi” ii informeaza pe ieseni ca fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, Lucian Profir in varsta de 57 de ani, a decedat din cauza problemelor grave de sanatate de care suferea in ultimul timp. Lucian Profir a fost membru in structura de conducere a PC Iasi si a fost vicepresedinte al CJ in perioada 2004-2008.