Anul ce tocmai s-a incheiat a fost unul plin de provocari. De la arestari si dosare de coruptie, pana la demiterile din Guvern, retragerea marilor investitori straini, reorganizarea spitalelor si legea eutanasierii cainilor – toate acestea reprezinta evenimente ce au marcat anul 2011 pe plan intern.

Arestari pe toata linia

Anul acesta, lupta anti-coruptie nu a tinut cont nici de culoarea politica, nici de marimea functiei.
La inceputul lunii noiembrie, primarul Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile. El a fost acuzat ca ar fi cerut si primit, in perioada 2009 – 2011, peste 90 de mii de euro in schimbul incheierii unor contracte de asigurare a parcului auto si pentru salubrizarea orasului. Potrivit procurorilor DNA, sumele de bani au fost incasate prin cabinetul de avocatura al Monicai Apostu, sotia primarului, invinuita si ea in acelasi dosar. Sorin Apostu a fost suspendat din functia de primar al Clujului si isi va petrece sarbatorile de iarna in arest, dupa ce instanta a respins recursul si a prelungit mandatul de arestare cu 30 de zile.

S-a intamplat insa si la case mai mari. Pe 21 martie, numele fostului Ministru de Externe, Adrian Severin, a aparut intr-un scandal legat de susþinerea intereselor unei firme britanice in Parlamentul European. Potrivit unei anchete sub acoperire a jurnalistilor de la cotidianul The Sunday Times, Severin ar fi acceptat sa faca lobby pentru o serie de amendamente, in schimbul banilor. Directia Nationala Anticoruptie a declansat procedura de urmarire penala, imediat dupa ce Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunitatii europarlamentarului roman. Adrian Severin s-a declarat, inca de la inceputul scandalului, nevinovat si a refuzat sa renunte la fotoliul din PE, desi acest lucru i-a fost cerut chiar de  presedintele PSD, Victor Ponta. Abia la sfarsitul lunii martie, la presiunile liderilor de partid, Severin si-a anuntat demisia din PSD.

Curatenie de primavara in vami

Vamile romanesti au intrat anul acesta in vizorul procurorilor DNA. Toate frontierele au fost verificate, in cea mai ampla acþiune de control organizata pana acum in Romania. Au fost arestati sute de politisti si vamesi, cercetati pentru luare de mita, contrabanda cu tigari si constituire de grup infractional. Au avut loc perchezitii in vami precum: Siret, Halmeu, Albita, Moravita, Timis, sau Arad. Insusi seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie, prin decizia premierului Emil Boc.

Noi arestari marca SOV

Seria arestarilor din acest an a continuat cu retinerea lui Sorin Ovidiu Vantu si a mai multor oameni de afaceri, in dosarul falimentarii Petrom Service. Procurorii Parchetului General au decis mai intai reþinerea pentru 24 de ore a lui Sorin Ovidiu Vintu si a lui Liviu Luca, pentru delapidare in dauna Petrom Service SA si spalare de bani. Dupa audieri, in acelasi dosar au mai fost retinuþi si fostul director general al Petrom Service, Gheorghe Supeala, si omul de afaceri Octavian Turcan. Acestia din urma au fost acuzati de delapidare si, respectiv, complicitate la delapidare si spalarea banilor. De asemenea, anchetatorii au pus sechestru pe 81 de imobile – terenuri, apartamente, restaurante, spatii comerciale, masini, ambarcatiuni, conturi bancare. Probele procurorilor au aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, un prejudiciu pentru bugetul de stat de aproximativ 98 de milioane de euro. Magistratii Curtii de Apel au respins recursul formulat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, insa acesta va fi cercetat in continuare in stare de libertate.

De altfel, SOV a mai fost retinut anul acesta sub acuzarea de santaj si amenintare, dupa ce managerul Realitatea TV, Sebastian Ghita, a depus plangere impotriva sa. Vintu a sustinut, in timpul procesului, ca inregistrarea in care il ameninta pe Ghita servea intereselor comerciale ale managerului Realitatii TV si ca nu i-a cerut niciodata bani acestuia. Si de aceasta data, omul de afaceri a fost eliberat, dupa ce magistratii au acceptat recursul.

Unii vin, altii pleaca

Valul de scandaluri si demiteri nu a ocolit anul acesta nici scena politica. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost revocat din functie si exclus apoi din PSD. Geoana a acuzat conducerea partidului ca „pune pe tava lui Basescu” presedintia Senatului. Decizia opozitiei a fost indelung discutata, mergandu-se pana la scenarii conform carora, demiterea presedintelui senatului ar fi fost strans legata de incercarea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Mircea Geoana a anuntat ca intentioneaza sa puna bazele unui nou partid si ca nu a renuntat la ideea de a candida la alegerile prezidentiale din 2014.

De cealalta parte, vizita regelui Mihai in Parlamentul Romaniei a starnit poate la fel de multe reactii ca si demiterea lui Geoana de la Guvern. Suveranul a rostit, dupa mai bine de 60 de ani, un discurs in fata forului legislativ. La eveniment au absentat insa, desi au fost invitati, presedintele Traian Basescu , premierul Emil Boc, dar si patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. In sala, discursul Regelui Mihai a fost indelung aplaudat si din loja s-au auzit scandari precum „Traiasca Regele” si „Regele Mihai”.

Cu un scut mai aproape de americani

Dupa luni negocieri, Romania si SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de ministri de externe, acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. “Sistemul antiracheta american este un sistem defensiv. Elementele antiracheta nu sunt indreptate impotriva Federaþiei ruse. Romania se afla la cel mai inalt nivel de securitate din istoria ei”, a asigurat presedintele Romaniei, Traian Basescu. Reprezentantii Frantei, ai Rusiei si Ucrainei au formulat insa, in octombrie, la reuniunea comisiei pentru aparare si securitate a NATO, numeroase rezerve si critici fata de amplasarea scutului antiracheta.Intre timp, localnicii din Deveselu, localitatea in care va fi amplasat scutul antiracheta, iau lectii de limba engleza si se pregatesc intens pentru vizita americanilor.

Sa eutanasiem, zic

Camera Deputatilor a dat liber, oficial, la eutanasierea cainilor fara stapan. De fapt, prin adoptarea legii, guvernantii nu au facut altceva decat sa paseze sarcina in curtea edililor locali. Astfel ca, fiecare primarie are dreptul sa decida, dupa consultarea populatiei, ce soluþie adopta, fie construirea de adaposturi, sterilizarea, fie eutanasierea. Legea a fost vehement contestata de organizaþiile pentru apararea drepturilor animalelor, atat din Romania, cat si din strainatate, dar si de mai mulþi europarlamentari, in special cei ai PSD.

Virusul “comasarilor” a ajuns si la Iasi

Ministerul Sanatatii a demarat anul acesta o ampla actiune de comasare si  reprofilare a spitalelor din Romania. Conform proiectului ministerului, din cele 435 de unitati sanitare existente in tara, 182 au fost reorganizate. Dintre acestea 111 unitati au fost comasate, iar restul de 72 au fost transformate in camine pentru persoane varstnice. Prin hotarare de Guvern, au fost comasate trei spitale iesene din subordinea Ministerului Sanatatii, in ciuda numeroaselor proteste ale cadrelor medicale. Este vorba despre Spitalul de Urgenta Sf. Ioan, Spitalul de Urgenta Sf. Spiridon si Institutul de Gastroenterologie si Patologie.

Accidente rutiere cu si fara vedete

Neatentia la volan a facut victime si in 2011. La sfarsitul lunii octombrie a avut loc, in Ungaria, un accident in urma caruia 14 romani si-au pierdut viata. Un tir care venea din Romania a izbit in plin un microbuz cu romani care se intorceau de la munca din Spania. Politistii au stabilit ca soferul tirului a adormit la volan, intrucat la fata locului nu existau urma de franare. Trei dintre cele 14 victime erau copii.

Realizatorul tv, Serban Huidu, a fost implicat anul acesta intr-un accident rutier pe DN1. In urma impactului, trei persoane au murit. Vedeta este acum cercetata in stare de libertate, pentru omor din culpa si risca pana la opt ani de inchisoare. La o saptamana dupa incident, Serban Huidu si-a anuntat retragerea definitiva din viata publica, din respect pentru familiile victimelor.

Tripla cadere de cortina

Lumea teatrului si a filmului romanesc a pierdut anul acesta trei mari regizori. Cineastul Liviu Ciulei a incetat din viata la varsta de 88 de ani, intr-un spital din Munchen, Germania. Cel mai celebru film al sau, “Padurea spanzuratilor” a castigat un premiu la Cannes in 1965. Despre moartea “legendei filmului romanesc” au scris ziarele din intreaga lume. La mai bine de o luna dupa ce  Liviu Ciulei se stingea la Munchen, scena teatrala romaneasca primeste o noua lovitura. Un alt nume sonor al regiei de teatru si film s-a stins. Triplu laureat al premiilor UNITER, Alexandru Tocilescu a murit din cauza unei supradoza de medicamente. Intr-unul din ultimele interviuri, acordate in luna iulie ziarului Adevarul, Tocilescu spunea: „Ma stie multa lume. Sunt si pe „Aleea Celebritaþilor”, la Mangalia, unde ma cunosc mai puþini oameni decat aici. (…) Nu ma gandesc la cat de celebru as putea sa fiu, dar stiu ca sunt destul de popular.” La doar trei zile de la moartea lui Alexandru Tocilescu s-a stins si regizorul celebrului serial tv “Ciresarii”, Andrei Blaier, la varsta de 78 de ani.

In primavara acestui an a incetat din viata scriitorul, dramaturgul si cronicarul sportiv Fanus Neagu, din cauza unui cancer la prostata. In ultimele saptamani de viata, acesta a fost in coma. Fanus Neagu a fost coleg cu Eugen Barbu, Teodor Mazilu si Adrian Paunescu. Povestitor, memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg, a fost redactor la revistele Luceafarul si Amfiteatru si a scris cronici sportive la Romania Literara. A fost inmormantat pe Aleea Academicienilor de la cimitirul Bellu din Capitala.

O realitate, doua

Un eveniment fara precent in istoria televiziunii romane s-a petrecut in data de  22 octombrie. Emisia postului Realitatea TV a fost preluata, incepand cu ora 18:00, de echipa redactionala controlata de Elan Schwartzenberg. Vechea “realitate”, infiintata in 2001 si patronata pe rand de Silviu Prigoana, Sorin Ovidiu Vantu, Sebastian Ghita si, in prezent, Elan Schwartzenberg, transmite acum din studiourile Willbrook. Echipa lui Gita emite acum sub o noua denumire, Romania Tv (RTV), din vechiul sediu de la Casa Presei Libere. Pentru scandalul media cu pricina, CNA a amendat Realitatea TV cu 10. 000 de lei, iar RTV cu 20.000 de lei.

Nokia- disconnecting Jucu

Spre final de an, criza economica a ingenunchiat firma Nokia de la Jucu. Inchiderea unitatii de productie a lasat fara loc de  munca aproximativ doua mii de oameni. Astazi, Nokia nu mai conteaza pe piata smartphone-urilor si tabletelor, singura tresarire a companiei in acest domeniu care pare ca-i este strain fiind intelegerea de la inceputul anului cu Microsoft, un alt intarziat in istoria recenta a comunicaþiilor mobile. In consecinta, grupul finlandez a motivat decizia retragerii prin fapul ca se incearca ajustarea productiei catre alte locatii mai apropiate de distribuitori si de pietele cheie, cum sunt cele din Asia. Angajatii fostei fabrici vor primi, incepand din luna aprilie a anului viitor plati compensatorii. Nokia avea in anul 2010, 1552 de angajaþi in Romania. Si compania israeliana Tnuva si-a anuntat, la inceputul lunii decembrie, retragerea de pe piata romaneasca, dupa ce afacerea a pierdut 200 de milioane de dolari. Au aparut deja zvonuri cum ca, in locul acestor firme va veni un alt investitor strain: Bosch. Ramane insa de vazut daca acolo unde au esuat finlandezii vor reusi nemtii.

Romania disponibilizata

La sfarsitul lui 2010, premierul Boc anunta ca, desi statisticile indica o posibila iesire a tarii din recesiune, procesul de reducere a personalului din sectorul bugetar nu se va opri. Zis si facut. Numai din structurile Ministerului de Interne au plecat anul acesta aproape 18.000 de angajati, in doua etape. Valul de concedieri a vizat pompieri, politisti, jandarmi si politisti de frontiera. In ceea ce priveste sectorul energetic, un numar de 900 de angajati din cadrul Companiei Nationale a Huilei au fost dati afara, alti 300 de la Termoeletrica, iar Electrocentrala Deva a renuntat la 100 de persoane. Peste 5000 de posturi din cadrul ANAF au fost desfiintate, precum si din cadrul unitatilor subordonate, respectiv Autoritatea Nationala a Vamilor, Garda Financiara si directiile finantelor publice locale. Alti 1000 de feroviari din cadrul CFR Calatori au ramas fara locuri de munca, in urma procesului de reorganizare a companiei. Si in industria miniera au avut loc disponibilizari in masa. Cei mai mari producatori de carbune din Romania, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Compania Nationala a huilei Ptrosani au disponibilizat, impreuna, peste 4000 de angajati. Insumate, toate aceste cifre nu dau semne ca recesiunea va fi aruncata la groapa de gunoi a istoriei. Previziunile pentru anul care vine nu sunt cu nimic mai optimiste. Desi, conform declaratiilor presedintelui Traian Basescu, salariile bugetarilor vor creste in 2012, curatarea aparatului de stat va continua.

Roxana Gorcioaia