Incepand cu ora 12, peste 400 de studenti au pornit de la universitatile din care fac parte pentru a ajunge la ora 13.00 in Piata Unirii. Cu pancarte si steaguri, tinerii au scandat mai multe mesaje, dintre care „Educatia salveaza natia!”, „Ministerul sa ne vada, tinem orele in strada!” si „Guvernantii sa traiasca dintr-o bursa studenteasca!”. Studentii cer de la guvernantii alocarea a 6 % din PIB educatiei, asa cum prevede Legea educatiei, adoptata in 2011.

De ce protesteaza studentii

Intrebati de ce protesteaza si ce inseamna 6 % pentru ei, studentii s-au plans de cheltuielile la care sunt supusi lunar. Taxele la camine si conditiile considerate mizere ale acestora se afla in capul listei. „Taxa unui camin de 220 s-a marit cu 30 de lei, fara justificare. Am cerut o explicare, o balanta de venituri, insa nimeni nu a fost dispus sa ne-o arate”,  a declarat Marian Pricop, student la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor (FEAA) a Universitatii Cuza (UAIC). Taxele de scolarizare sunt un alt subiect usturator pentru studenti, in special in urma scumpirilor din acest an. „Statul acorda prea putin educatiei, insa tarifele continua sa creasca”, a afirmat Olariu Silviu, student la FEAA. Conform unui studiu realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, din 23 de universitati cercetate, 17 si-au crescut taxele de studiu. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, marirea taxelor a avut loc anul trecut, studentii la licenta fiind nevoiti, la unele facultati, sa dea cu pana la 500 de lei mai mult.

Pentru unii studenti, si 6 % reprezinta o cifra prea mica. Cojocari Carmen, studenta la Facultatea de Medicina a Unviversitatii „Gr. T. Popa”  crede ca 10 % din PIB ar fi suficient. „Avem ore de la 7 dimineata la 7 seara, stam zeci de ore in spitale, iar taxele sunt din cele mai mari”, a spus studenta. Gheorghe Nispor, student la Facultatea de Istorie, a remarcat problema abonamentelor RATP. „Riscam sa nu mai primim abonamente din 2014, iar bursele sunt mici”, a declarat tanarul.

In acest an, studentii de la UAIC au primit adeverintele pentru abonamentele RATP tocmai in noiembrie. Bogdan Eduard Plescan, directorul administrativ UAIC, a declarat pentru Ziarul de Iasi ca in situatia in care bugetul pentru decontarea transportului public nu va creste, universitatea va fi nevoita, incepand cu anul universitar 2014-2015, sa stabileasca plafoane pentru acordarea adeverintelor. RATP a incheiat contracte doar cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Unversitatea  de Stiinte Agricola si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” si cea de Tehnica, „Gh. Asachi”. Ceilalti studenti trebuie sa plateasca sume de 5 ori mai mari pentru un abonament lunar.

Parerile trecatorilor, impartite

In Piata Unirii, s-au oprit zeci de oameni pentru a urmari protestul. Intrebati daca sustin initiativa studentilor, trecatorii au avut pareri impartite. „O fi bun sau rau, dar e foarte mic. Pentru a schimba ceva, ar fi fost nevoie de cel putin 2.500 de tineri. Acum o ducem mai prost decat pe vremea lui Ceausescu, studentii au probleme, parintii lor sunt flamazi intr-o epoca in care se poate face agricultura si din beton”, a sustinut Dan Condur, sculptor. Cateva eleve de la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” au spus ca nu stiu pentru de ce protesteaza studentii, insa cred ca „nici ele, in postura de eleve, nu au conditii prea bune pentru a studia”. Studentul Sescu Filip de la Facultatea de Litere, UAIC, e convins ca „e normal ca tinerii sa iasa in strada si sa manifeste o dorinta pentru o mai buna educatie”. „Odata investiti bani in aceste valori, vom ajunge sa dezvoltam o economie mai buna si un mod de viata mai bun. Eu cred ca ar trebui inaintat un demers parlamentului si celorlalte institutii de invatamant si daca nu se vor rezolva, sa iesim in numar si mai mare.”, a spus tanarul.

Studentii sustin ca au primit acordul profesorilor pentru a putea participa la proteste. De altfel, unii studentii au afirmat ca au fost prezenti in randul protestatarilor inclusiv cativa membri ai corpului academic al universitatii. „Studentii de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei au participat miercuri, 13 noiembrie, la protestul pentru 6% din PIB pentru educatie. Am fost sustinuti si de profesorii, acestia fiind prezenti in Piata Unirii. Prezenta lor la actiunea noastra dovedeste sustinerea si sprijinul acordat Asociatiei SPP in organizarea grevei japoneze si a protestului”, a declarat Andreea Ursu, presedinte Asociatia „Societatea pentru Psihologie”.

Protestatarii au stat in Piata Unirii pana la ora 15.00 pentru ca apoi sa se indrepte spre Prefectura. Acolo, ligile studentesti, membre ale ANOSR s-au adresat profesorilor din mediul preuniversitar si au depus un memoriu. Protestul face parte din Campania „6 pentru educatie” organizata de ANOSR si este sustinut de 10 ligi studentesti iesene. Astazi, studentii din 11 cele mai importante centre universitare romanesti au iesit din strada pentru a protesta. Miscarea este sustinuta de Consiliul National al Elevilor, Consiliul National al Rectorilor, Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater”, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.