La Kiev continuă cele mai sîngeroase proteste din istoria Ucrainei post-sovietice. A treia lună zeci de mii de protestatari nu părăsesc Piața Independenței, numită Maidan Nezalejnosti și pledează pentru cursul european al Ucrainei. Peste 25 de oameni și-au pierdut viața și alți 400 au fost răniți în urma confruntărilor violente din 18 și 19 februarie dintre protestatari și trupele speciale Berkut.

Protestele au reizbucnit marți, 18 februarie, atunci cînd urma să aibă loc ședința Radei Supreme. În fața clădirii parlamentului s-au adunat cîteva mii de opozanți. Aceștia au cerut reîntoarcerea Constituției din 2004 în care era stipulat că o parte din puterile președintelui trec parlamentului și guvernului. Această lege a fost declarată neconstituțională în 2010, primul an al conducerii lui Ianukovici, astfel puterile președintelui au fost extinse.

Nemulțumirea protestatarilor s-a intensificat la începutul acestei săptămîni cînd Rusia a anunțat că va acorda Ucrainei următoarea tranșă de 2 miliarde de euro din cele 15 miliarde negociate de Ianukovici la sfîrșitul anului 2013. Această sumă este văzută ca „un vot de încredere” acordată președintelui ucrainean în condițiile în care Ianukovici trebuie să numească un nou prim-ministru în locul lui Mykola Azarov.

Protestatarii au încercat să asedieze Rada, iar forțele de securitate au ripostat cu gaz lacrimogen și grenade paralizante. Colaboratorii de poliție au aruncat cu petarde și focuri de artificii în mulțimea de opozanți. Protestatarii au creat o baricadă din anvelope arzînde și au atacat forțele de securitate cu pietre și cocktailuri Molotov. Potrivit lui Andrei Sencenko, deputat al Partidului Batkivșcina de opoziție, comandantul trupelor, generalul Suliak a ordonat distribuirea cartușelor de război și a permis soldaților să tragă în oameni.

Pe Piața Independenței au fost aduși zeci de polițiști înarmați cu automate Kalașnikov. Deși comisarul european Stefan Fule a avertizat Ucraina că trupele Berkut cu automate reprezintă un motiv de îngrijorare, premierul interimar al țării, Serghei Abzurov a dat asigurări că „automatele vor fi tăcute”. Cu toate acestea, Ministerul Ucrainean de Interne a confirmat moartea a doi oameni prin împușcare.

În capitala Ucrainei a fost instituită stare de asediu. De ieri, 19 februarie, ora 00.00, traficul rutier spre Kiev este închis, iar drumul Odesa – Kiev este blocat. Emisia mai multor televiziuni ucrainene a fost oprită din cauza transmiterii live a protestelor din centrul Kievului. Ziua de astăzi, 20 de februarie, este decretată zi de doliu național în memoria persoanelor care și-au pierdut viața în timpul violențelor.

Situația de pe Maidan poate fi urmărită în direct, accesînd http://espreso.tv/stream.

Surse poze: Business Insider