La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, studentii nu urmeaza cursurile de Educatie Fizica din orar, pentru ca acestea sunt facultative, iar numarul de puncte acumulate nu contribuie la media finala. Cauza pentru care la salile de sport ale universitatii nu vin decat cursantii Facultatii de Educatie Fizica si Sport, si izolat, cei din anul I si II de licenta de la diferite facultati, se datoreaza decanilor care au cerut Ministerului sa nu mai introduca in planul de invatamant ora obligatorie de sport. Paradoxal,  studentii fac sport, insa pe bani si in salile si cluburile private.

 „In cele doua ore de curs din fiecare saptamana doar cativa studenti sunt prezenti, cei mai multi dintre ei fiind baietii care vin sa joace fotbal pe terenul sintetic, iar fetele care vin sa faca gimnastica la sala de fitness”.

In ultimii ani univesitari, facultatile de la „Cuza” au renuntat la practicarea obligatorie a orelor de educatie fizica, iar cele care continua sa-si trimita facultativ studentii la salile de sport din Corpul D al Universitatii spun ca prezenta este de cel putin 10%. Conform decanului de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, prof. univ. dr. Marin Chirazi, „in cele doua ore de curs din fiecare saptamana doar cativa studenti sunt prezenti, cei mai multi dintre ei fiind baietii care vin sa joace fotbal pe terenul sintetic, iar fetele care vin sa faca gimnastica la sala de fitness”. Insa studentii sunt de alta parere, cei de la Facultatea de Istorie sustinand ca „profesorul cu care facem sportul nu este niciodata acolo, nici macar sa ne ofere o pompa pentru minge, asa ca noi nici macar nu stim cum arata titularul de curs”.

Desi facultatea dispune de sali de sport dotate cu echipamente moderne, terenuri cu suprafete sintetice si nocturna, echipamente sportive precum mingi, rachete, schiuri, alaturi de cabinete metodice cu aparatura multimedia si laborator kineto, studentii nu isi trec in fisa semestriala de inscriere ora de sport, iar cei care aleg cursul, nu il frecventeaza, sustin reprezentantii facultatii. De partea cealalta, principala problema reclamata de studenti este aceea ca nu li se ofera credite, desi conform regulamentului universitatii acestea ar trebui sa fie acordate. Mai mult decat atat, acestia sustin ca, fiind o disciplina facultativa, iar numarul de celor ce frecventeaza salile de sport este redus, nici profesorii nu isi dau interesul. „Nu primesti niciun credit, prezenta nu se face si nici profesorul nu ajunge de multe ori. Beneficiul tine doar de planul personal, in cazul de fata fiind vorba de doua ore pe saptamana de sala gratuite, in care reusesti sa te mai relaxezi”, a mentionat Simona Cherciu, studenta a Facultatii de Drept de la „Cuza”.

Agronomia, Asul din maneca

Spre deosebire de UAIC, toate cele patru universitati de stat iesene, printre care se numara Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Arte „George Enescu” alaturi de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”  au incluse in programa scolara cate doua ore de sport intr-un interval de doua saptamani.

La Agronomie, programul sportiv este strict organizat. Pentru cei aproape 3000 de studenti din anii I si II, cele doua ore de curs programate odata la doua saptamani „sunt intens valorificate atat de acestia cat si de profesori bine pregatiti“, sustin reprezentantii facultatii. „Pentru ca este o ora obligatorie in orar, dar si pentru ca studentii au multe optiuni de a face sport, prezenta la ora e de peste 95%. Lumea decat sa dea banii pentru a face sport in oras intr-o baza sportiva, prefer sa vina la ora. Si nu vin doar o data la doua saptamani, cand e programat cursul, ci vin in permanenta de doua-trei ori pe saptamana, facandu-si un orar propriu de activitate sportiva”, a precizat Florin Murariu, profesorul de educatie fizica si sport de la USAMV.

„USAMV ofera microbistilor un teren sportiv amenajat pe o suprafata sintetica. Aici se poate juca fotbal pe doua terenuri, fiecare cu o suprafata de 42X20 de metri, indicat pentru meciuri intre echipe de 6+1 jucatori. Deoarece baza sportiva nu este una special pentru agrement, ci a fost construita pentru studenti, terenurile pot fi chiar inchiriate numai la finalul programului didactic, de luni pana vineri, respectiv in weekend”.

In orele de sport suplimentare, baietii vin la sala de forta dotata cu echipamente moderne, practica baschet, tenis de masa ori handbal la sala de sport, ori pe terenurile de fotbal, iar fetele fac exercitii la sala de fitness ori practica diferite sporturi pe terenurile puse la dispozitie. Programul personal suplimentar al studentilor se datoreaza politicii universitatii care permite utilizarea gratuita a spatiilor sportive in timpul saptamanii. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara argumenteaza ca, prin dotarea sa, dispune de cea mai puternica baza sportiva din centrul universitar iesean, formata dintr-o sala de fitness, sauna, terenuri de fotbal cu gazon artificial si nocturna, teren de baschet si handbal, terenuri de tenis, din care unul este acoperit cu balon presostatic. „USAMV ofera microbistilor un teren sportiv amenajat pe o suprafata sintetica. Aici se poate juca fotbal pe doua terenuri, fiecare cu o suprafata de 42X20 de metri, indicat pentru meciuri intre echipe de 6+1 jucatori. Deoarece baza sportiva nu este una special pentru agrement, ci a fost construita pentru studenti, terenurile pot fi chiar inchiriate numai la finalul programului didactic, de luni pana vineri, respectiv in weekend”, a mai adaugat profesorul.

100 de minute de sport la „Asachi”

La Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” toate facultatile au incluse obligatoriu in orar patru semestre de Educatie Fizica si Sport, dupa cum este trecut in planul de invatamant trimis de Ministerul Educatiei si Ceretarii. „Nu este obligatoriu ca doar anii I si II sa urmeze cursurile, studentii avand posibilitatea de a-si atribui cursurile in anii si semestrele pe care le doresc, asa cum se intampla la Facultatea de Mecanica, acolo unde doar studentii din anul I si anul III vin la sala. De asemenea, tot studentii din cadrul acestei facultati, spre deosebire de ceilalti, au in programa cate 100 de minute pe saptamana, restul avand doar o ora de 50 de minute”, a  mentionat lect. univ. dr. Victor Popescu.

„Dupa competitiile desfasurate la nivel de facultate si mai apoi universitate, se merge la campionate intre centrele universitare iesene, de asemenea existand posibilitatea ca aceste competitii sa aiba finalitate la nivel national”.

Aici, ora de sport reprezinta o materie cu credite in orarul studentilor, nota finala fiind rezultatul mediei intre punctajele obtinute de acestia la probele sportive din timpul semestrului. Orele se desfasoara demixat, adica fetele si baietii participa la ora separati, fie la sala de sport fie la sala de forta/Fitness. Pe langa probele din cadrul cursurilor, studentii participa si la diferite competitii, in fiecare an desfasurandu-se campionate de fotbal, handbal, atletism, tenis de masa ori baschet. „Dupa competitiile desfasurate la nivel de facultate si mai apoi universitate, se merge la campionate intre centrele universitare iesene, de asemenea existand posibilitatea ca aceste competitii sa aiba finalitate la nivel national”, a completat acesta.

Universitatea pune la dispozitia studentilor sai o sala de sport dotata cu toate utilitatile. Aici se gaseste o sala de fitness, o sala de aerobic, o sala de forta, teren de fotbal si de baschet. De curand in campus au fost finalizate lucrarile la inca doua terenuri de sport cu o suprafata de 1920 mp si respectiv 990 mp. Aceste terenuri de sport sunt obiective de investitii din cadrul proiectului „Reabilitarea si Modernizarea Campusului Tudor Vladimirescu”, cu finantare din fonduri europene, sustinuta prin Programul Operational 2007-2013.

Arte, diagnostice si sport

Alaturi de cele doua universitati care au inclus in programa cursul obligatoriu de Educatie Fizica si Sport, se numara si Universitatea de Arte „George Enescu” precum si Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”. Medicinistii, pe langa obligativitatea introducerii cursului in orar, nu au voie sa lipseasca pentru ca fiecare absenta se plateste, iar orele pierdute nu pot fi recuperate ulterior. In ceea ce priveste dotarile salilor de sport ale universitatii, aceasta le pune la dispozitie studentilor un teren de baschet, de tenis si volei, un teren de fotbal  precum si doua sali de sport. De asemenea, mai exista si o sala de forta dar care este mai putin dotata.

Si la Universitatea de Arte din Iasi studentii au inclusa in orar ora de sport in mod obligatoriu. La dispozitia studentilor se afla o sala de sport cu o suprafata de 600 de m², o sala de fitness de 200 de m² (aici activitatile desfasurandu-se in afara orelor de educatie fizica) si trei terenuri de tenis cu o suprafata de 2000 de m².

 

Ema SANDU

Crina VIRGA