Prezent la Iasi, ieri, 25 octombrie, la o dezbatere cu titlul „Ce fel de cultura in Dilema Veche?” in Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iasi, Andrei Plesu, directorul fondator al revistei „Dilema Veche” crede ca in societatea de astazi elitele au ramas nevalorificate. Si fiindca la noi acuzatia de orice tip e cea la indemana oricui, preocuparea lui este sa-si conserve identitatea.

Eu cred ca elitele sunt inca nevalorificate

Ce statut si ce functie are elita in societatea romaneasca de azi?

Insuficient.Toata lumea bobane elitele ca si cum am trai intr-o inflatie de elite.Eu cred ca ne lipsesc in mod acut elitele, dar elitele au aceasta caracteristica ca nu evolueaza si nu sunt productive decat daca exista in masa populatiei, un respect intre elite si o nevoie de acestea.Cand masa populatiei incepe sa aiba un discurs antielitist elitele se ofilesc. Elita – tin sa precizez lucrul acesta – nu inseamna pentru mine o mana de insi care fac pe nebunii, eu nu confund elitele cu elitismul. Elitele inseamna oamenii cei mai bine pregatiti din fiecare domenii.Daca vi se pare ca in Romania de azi in toate domeniile suntem la mana celor mai bine pregatiti dintre oamenii nostri, atunci am putea fi suparati pe elite. Eu cred ca elitele sunt inca nevalorificate.

Problema mea e sa-mi conserv identitatea

Este greu a faci parte din elita romaneasca?

Nu mi-am pus problema asta, nu mi-am pus problema de a face parte din ceva. Problema mea este sa-mi conserv identitatea sa fiu ceea ce sunt si sa produc ce pot. Daca pentru unii asta este o activitate care tine de elita, nu am nimic impotriva dar nu urmaresc sa apartin unei categorii.

Sunt pentru noi romanii elitele primele in care lovim in cazul unui esec sau a unei frustrari personeale?

Am contstat ca in general e acuzatia cea mai la indemana. De vina sunt intelectualii, de vina sunt elitistii, de vina sunt liderii de opinie restul sunt nevinovati.

Este cazul si in cartea lui Adrian Marino in care spune ca se loveste de mafia Plesu-Liiceanu?

Nu stiu cand s-a lovit el de mafia asta. S-a lovit de alte mafii, de o mafie a securitatii, de o mafie politica care i-a distrus destinul si imi pare foarte rau pentru ca era un om cu calitati importante. De ce a transferat el aceasta problema personala asupra unei cu totu alte generatii care nu a avut nimic de impartit cu el, care nu i-a facut niciodata viata grea. Asta este un mister psihologic pe care eu personal nu am reusit sa-l descifrez.

Nu imi gaseam utilitatea in calitate de consilier prezidential

Cat de solicitant a fost sa fiti consilier presidential atat din punct de vedere intelectual cat si din punct de vedere fizic?

Foarte solicitant pentru ca nu imi gaseam utilitatea intotdeauna si chestia asta ma consuma foarte tare. Acesta e si motivul pentru care am si plecat. Putem sa o numim si nepotrivire de caracter, tipul uman Traian Basescu nu avea nevoie de tipul uman al meu.

Spuneati la un moement dat ca Traian Basescu este influnetat la fel ca si predecesorii sai de seviciile secrete. De ce credeti ca se lasa influentat?

E greu sa nu fii influnetat cand ziua ta ca demnitar indiferent daca esti presedinte, prim-ministru sau altceva incepe cu lectura informarilor care vin de la aceste servicii. Asta e treaba lor sa livreze zilnic informari la fel cum e si treaba demnitarilor sa le citeasca. Ceea ce insa acestia pot face este sa nu atribuie acestor informari o valoare suprema in care sa decida asupra modului lor de a gandi si de a actiona.

Ati afirmat ca dumneavoastra colectionati antipatii si prilejuri de insatisfactie. De ce?

Nu colectionez numai antipatii, din fericire pot spune ca am observat ca uneori colectionez si simpatii.

Stefana Suchar, Mugurel Rusu