Astazi, 25 octombrie, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la fondarea Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi (UAIC), au avut loc depunerea de coroane si slujba de pomenire la Biserica Trei Ierarhi, „Te Deum Laudamus” la Catedrala Mitropolitana si apoi a urmat marsul universitar de la Catedrala pana la Universitate, la care au fost invitati studentii si absolventii universitatii iesene.

La 9:30 s-au depus doua coroane la Biserica Trei Ierahi de catre conducerea universitatii si s-a oficiat slujba de pomenire a fondatorilor institutiei de invatamant. Cei prezenti au mers apoi la Catedrala Mitropolitana, unde au participat la slujba de multumire oficiata de IPS Mitropolitul Teofan pentru „tot ceea ce a fost mai bun si mai curat in cei 150 de ani de invatamant universitar”. Au fost prezenti rectorul, prorectorii, membrii ai Senatului universitatii, profesori romani si din strainatate, studenti dar si oameni simpli. IPS Teofan, in cuvantarea sa, a mai declarat ca „a trecut un veac si jumatate de lupta impotriva necunoasterii, a raului si a ignorantei.”

In curtea Mitropoliei, studentii de la UAIC s-au adunat pentru a-si reprezenta facultatea in numar mare prin bannere, steaguri si ovatii. Marsul a inceput la ora 11:00 de pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, Piata Unirii, str. Gavriil Musicescu, Fundatie, Bulevardul Carol I si s-a incheiat la Universitate. Au fost prezente cateva mii de persoane ce au parcurs impreuna cu Fanfara Militara, studenti cu steagurile fiecarei facultati, al Romaniei si Uniunii Europene, profesori romani si straini imbracati in robe academice cu insemnele Universitatii iesene, dupa care un numar mare de studenti, reprezentanti ai celor cincisprezece facultati. Din Piata Unirii s-a inaltat un balon cu aer cald cu emblema UAIC si motto-ul „DIES ACADEMICI”.

Reiterarea momentelor de insemnatate

In fata Universitatii a avut loc punerea in scena a discursurilor de acum 150 de ani din momentul deschiderii „portilor primei Universitati a Romaniei”. Actorii Emil Coseriu, Daniel Busuioc si Liviu Manoliu i-au jucat pe cei care acum un veac si jumatate au fost prezenti la oficierea ceremoniei de deschidere: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu si regele Carol I. Acestia au interpretat „Actul de infiintare al Universitatii”, „Programul pentru inaugurarea solemna” si „Cuvantul regelui de la inaugurarea palatului universitar de la Copou”.

La ora 12, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, a dezvelit placa memoriala la „Palatul Universitar de la Copou”. Acesta s-a adresat multimii, formate din studenti, absolventi si elevi ai scolii „Junior”, spunind ca „aceasta mare bucurie se va impini in urmatorii 50 de ani, iar implinirea sa constituie garantia existentei fructoase a universitatii noastre in veacurile ce vor urma.”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este cea mai veche institutie de invatamant superior din Romania, cu peste 38.000 de studenti si 800 de cadre didactice.

Pentru desfasurarea evenimentelor de astazi, traficul din zona bvd. Stefan cel mare si Sfant, Fundatie si bvd. Carol I a fost oprit pe sensul marsului academic, iar circulatia mijloacelor de transport in comun a fost deviata pe trasee secundare.

Georgiana Andronic, Georgel Costita, Andrei Mihai, Ancuta Stempel