Luni, 28 aprilie a.c., în Sala Senatului a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) a avut loc conferința intitulată: „Educația Adulților în Europa – provocări și posibilități”.

Evenimentul a inclus o prezentare susținută de președintele European Association for Education of Adults, Per Paludan Hausen, absolvent al Universității Aarhus din Danemarca.

„Abilitățile și capacitatea adulților de a citi și număra tind să scadă pe parcursul anilor, dacă nu sînt folosite. Credem că educația adulților este cheia pentru dobîndirea mai multor cunoștințe în ceea ce privește competențele sociale și participarea civică în Europa”, a menționat Per Paludan Hansen.

Tehnologia izolează adultul

„EAEA recomandă investiția publică în educația adulților, participarea în comunități active pentru a evita izolarea. Folosind prea multă tehnologie și dispozitive, un grup de adulți tinde să fie neglijat și riscă să se izoleze. Credem în sistemele de lungă durată dedicate învățării pe tot parcursul vieții. Există beneficii pentru sănătate, munca individului, precum și o inclinație către o mai bună toleranță civică. În Irlanda de pildă, numărul adulților care caută programe de educație și training a crescut.”, a concluzionat președintele EAEA.

EAEA va publica pe site-ul oficial o analiză a educației adulților în vremurile de criză: „Adult Education in Times of Crisis – European Perpectives 2014”.

Asociația Europeană pentru Educația Adulților include 116 membrii din 43 de țări, cuprinde 500 de asociații și reprezintă societatea civilă pentru educarea și învățarea adulților în Europa. „Am susținut programul Erasmus+, în ceea ce privește cooperarea membrilor la nivel național, dar și în cadrul întîlnirilor cu Parlamentul European sau cu membrii statelor implicate în proiect”, a declarat președintele EAEA. Printre activitățile pe care asociația le promovează se numără și proiecte care vizează diversitatea (Outreach, Empowerment and Diversity program) și care stimulează interesul adulților pentru educație (Awareness Raising for Adult Learning and Education).

Evenimentul a făcut parte din Conferința Internațională a Educației Adulților, ediția a patra, care se desfășoară la Iași în perioada 27-30 aprilie a.c. Conferința are loc odată la patru ani, iar tema acestei ediții este: Educația adulților în universități. Perspective regionale și locale. Printre coorganizatori se numără consorțiul UNIVERSITARIA, din care fac parte UAIC, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, precum și International Adult and Continuing Education Hall of Fame (IACEHOF) și Outrech University din Oklahoma, Statele Unite ale Americii.