In urma cu cateva ore, Adelin Petrisor a fost prezent la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) pentru a-si lansa cartea „Tara cu un singur gras”. Evenimentul a inceput la ora 14:00 in Sala Ferdinand a rectoratului, din Corpul A, si i-a avut drept invitati pe prof. univ. dr. Daniel Condurache, lect. univ. dr. Alex Savitescu, de la Jurnalism si Stiiinte ale Comunicarii si a fost moderata de jurnalistul George Onofrei.

Adelin Petrisor le-a vorbit studentilor, cu precadere celor de la jurnalism, despre experienta sa in Coreea de Nord care se regaseste si in cartea lansata. „Nu fac altceva decat ceea ce imi place foarte tare. Proiectul Coreea de Nord este unul foarte important pentru mine. Multe dintre razboaiele mele au fost cu sefii de redactie pentru a obtine finantarea acestui proiect. Ma bucur ca sunt tineri prezenti astazi care nu au amintiri din perioada comunista, dar care pot afla lucruri nebanuite despre tratatia oamenilor de acolo”, a precizat jurnalistul.

Acesta a povestit modul de viata al oamenilor, faptul ca acestia nu stiu lucruri elementare despre alte tari sau despre lume, traind izolati, limitati si despre propaganda. „In dictatura, visul nu exista. Radiourile, spre exemplu, au numai frecventa oficiala. Sunt oameni care nu stiu nimic despre lume. Au un regim supra-restrictionat si au nevoie de aprobare pentru a-si vizita rudele in alt oras. Intr-o dictatura poporul nu exista, este doar o sursa de venit. Daca nu ar exista UE sau NATO, si statul nostru s-ar intoarce la dictatura. De aceea, voi trebuie sa paziti lucrurile bune si sa le indreptati pe cele rele”, a mai spus jurnalistul.

Un alt subiect al discutiei a reprezentat imaginile filmate fara acordul autoritatilor coreene precum si cadre cu locuitori care nu au voie sa vorbeasca cu straini fara aprobarea conducerii statului. „Ne-am gandit mult daca sa difuzam aceste imagini care ar putea pune in pericol siguranta celor care au vorbit cu noi. Sunt lucruri nepublicate despre ghidul de acolo. Nici sefii mei nu stiu pentru ca i-as fi pus viata in pericol”, a mai spus acesta.  Profesorii au tinut, la randul lor, un discurs despre jurnalist si activitatea sa iar la final studentii au adresat intrebari. „Suntem in preajma unui jurnalist pur-sange, un exemplu de buna practica. Acesta a avut verticalitatea de a povesti ce a vazut si asta l-a mentinut in cariera. Este foarte trist ca avem tot mai putine exemple de acest gen in ziua de astazi. Cat despre carte, povestile sunt de-a dreptul cutremuratoare. Am avut un deja-vu cand am citit cartea deoarece auzisem despre aceste lucruri care se intampla in Coreea de Nord”, a precizat prof. univ.dr. Daniel Condurache.

Lect. univ. dr. Alex Savitescu a citit un fragment din textul dedicat jurnalistului care va aparea in Suplimentul de Cultura, precizand ca, atunci „cand citesti textul lui Adelin Petrisor te strange in spate”. Iar moderatorul George Onofrei a precizat ca nici o poveste sau album foto ” nu egaleaza intamplarile relevate in aceasta carte, relatate pe parcursul a 8-9 zile”.

Evenimentul a fost organizat de UAIC in parteneriat cu Asociatia Studentilor Jurnalisti, Bellaria si Editura Polirom. Adelin Petrisor este jurnalist de razboi si a primit cinci premii ale AsociaÈ›iei ProfesioniÈ™tilor de Televiziune din Romania, inclusiv Marele Premiu APTR in 2003, Premiul pentru cel mai bun reportaj in 2007 È™i Premiul pentru documentar politic in 2009.