In urma ordinului emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pe 13 martie a.c., conform caruia institutiile de invatamant superior din Romania trebuie sa interzica admiterea realizata in functie de notele obtinute de candidat in liceu, majoritatea facultatilor de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (UTI) din Iasi vor organiza sesiuni de admitere pe baza de dosar, modificand criteriile de selectie a candidatilor pentru a fi in conformitate cu Legea Educatiei. Astfel, la Politehnica se vor organiza doua sesiuni de admitere – sesiunea de vara, desfasurata in perioada 16 iulie-31 iulie, si cea de toamna derulata intre 6 si 21 septembrie.

“Ministerul a venit cu aceste noi modificari si universitate noastra si-a schimbat deja metodologia de alegeri. S-a scos din grila de admitere, media obtinuta de candidat in ciclul preuniversitar, ca atare fiecare facultate a Politehnicii si-a modificat criteriile. Unele facultati au optat pentru luarea in calcul a mediei de la bacalaureat, in timp ce altele s-au axat pe diverse formule matematice sau teste”, a declarat prof. univ. dr. Neculai Seghedin, prorector pe activitate didactica la UTI.

La Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, Facultatea de Constructii si Instalatii, Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, Facultatea de Textile – Pielarie si Management Industrial, criteriile cele mai importante sunt media examenului de bacalaureat si nota la una dintre disciplinele date la bacalaureat, se alege aceasta nota in functie de specializarea la care candidatul se inscrie.

Testele de admitere, obligatorii doar la Arhitectura si Tehnologia Informatiei

La Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial, Facultatea de Mecanica si la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor s-a introdus si un test grila pentru testarea cunostintelor in domeniile de matematica si fizica, dar numai ca optional, ramanand la latitudinea facultatii daca acesta va avea loc sau nu.

Singurele facultati unde exista un test obligatoriu sunt Facultatea de Automatica si Calculatoare (AC) si la Facultatea de Arhitectura „G.M. Cantacuzino”. La specializarea Calculatoare si Tehnologia Informatiei de la AC, „Testul va fi unul grila, din programa M1 si este calculat in proportie de 90%, cealalta parte de 10% fiind reprezentata de media obtinuta la examenul de bacalaureat”, a explicat prof. univ. dr. Corneliu Lazar. De asemenea conducerea, Facultatii de Automatica si Calculatoare se gandeste si la posibilitatea eliminarii concursului de dosare in favoarea sustinerii unor teste insa Corneliu Lazar este de parere ca „nu este agreata in totalitate de toate catedrele si departamentele deoarece nu prea sunt candidati la Universitatea Tehnica , apetitul absolventilor de liceu pentru aceasta universitate fiind extrem de redus datorita matematicii”.

La Facultatea de Arhitectura testul va fi unul de aptitudini, la desen liber si desen tehnic. Media de admitere la Facultatea de Arhitectura „G.M. Cantacuzino” se calculeaza la fel ca in anii anteriori, 80 % contand nota obtinuta la examenul de admitere si 20 % enota de la bacalaureat. „Pastram si anul acesta aceeasi procedura de admitere cu suplimentarea mentiunii ca studentii care nu obtin nota 5 la proba de desen, nu vor putea sa ocupe un loc la admitere, chiar daca in urma calculului mediei finale ar rezulta o nota de admitere, peste 5”, a declarat conf.univ.dr.ing. Tania Mariana Hapurne, decan interimar al Facultatii de Arhitectura.

Prorectorul pe activitate didactica, prof. univ. dr. Neculai Seghedin a mai precizat ca „Documentele de admitere nu s-au schimbat. Noi incercam pe cat posibil sa facem aceasta tranzitie catre noile prevederi impuse de Ministerul Educatiei cat mai usoara. Am publicat, deja pe site-ul universitatii criteriile de admitere, perioadele de admitere si locurile disponibile, speram ca totul va ramane in forma in care am hotarat”.

Admiterea la master master, organizata diferit

Admiterea la master difera de la o facultate la alta. La Facultatile de Chimie, Electronica, Inginerie Electrica, Mecanica, Textile si Automatica si Calculatoare, la specializarea Calculatoare si Tehnologia Informatiei, admiterea se face in baza mediei examenului de finalizare a studiilor universitare. La Constructii si Instalatii, Constructii de Masini, Stiinta si Ingineria Materialelor si la Automatica si Calculatoare, specializarea Ingineria Sistemelor, admiterea se fac pe baza unui interviu si a mediei de la licenta. Singura facultate care a impus un test pentru masteranzi este Hidrotehnica, media calculandu-se pe baza notei de la test si a notei de la licenta. Admiterea la master are loc in perioada 23 iulie – 20 iulie a.c. pentru sesiunea de vara si intre 6-18 septembrie pentru sesiunea de toamna.

De procesul de admitere atat pentru licenta, cat si pentru master, se ocupa comisia de admitere de la nivel de universitate si comisiile de admitere de la nivelul fiecarei facultati.

Adriana Danila

Andreea Dumitru

Andreea Nicoleta Rusu