Opt facultati de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi au drept criteriu de admitere diar media generala de la Bacalaureat, Facultatile de Drept, Informatica si Educatie Fizica si Sport au introdus cate o proba scrisa cu o pondere de 50% din media de admitere, iar celelalte patru facultati vor calcula media de admitere pe baza mediei ponderate dintre media de la bacalaureat si nota de la probele sustinute.

La Facultatile de Biologie, Litere, Fizica, Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Istorie, Filosofie si Stiinte Social – Politice, Economie si Administrarea Afacerilor si Teologie Romano-Catolica, admiterea se face tinand cont numai de media generala de la examenul de bacalaureat.

Examen la Drept, Informatica si Sport

Facultatea de Drept si cea de Informatica au decis sa-si examineze candidatii. Astfel, candidatii de la Drept vor da un examen la limba romana, care valoreaza jumatate din media de admitere. “ Noul sistem de admitere trebuie sa aiba in vedere calitatea pregatirii viitorilor studenti, vocatia si potentialul acestora pentru specializarile la care vor concura. In acest moment este tarziu de consacrat sistemul de admitere pe baza de examen. Luarea in considerare doar a mediei de la bacalaureat nu ii dezavantajeaza pe viitorii candidati, pentru ca oricum se pregateau si cunosteau ca nota are o anumita pondere la admitere.”, a declarat prof. univ.dr. Toader Tudorel, decanul Facultatii de Drept.

Pentru candidatii la Informatica testul de la matematica sau informatica va reprezenta 50 de procente, insa media generala de la bacalaureat si nota de la una dintre cele doua disciplice de mai sus vor cantari 25 de sutimi, fiecare la media finala. De asemenea, cei care-si vor depune dosarele la specializarea ”Informatica in limba engleza” vor da un interviu eliminatoriu pe langa test. Tot o proba eliminatorie, cea sportiva, vor avea de trecut si elevii care vor urma Facultatea de Educatie Fizica si Sport, dupa care vor mai da si o proba de aptitudini sportive, iar cei de la specializarea ”Kinetoterapie” vor sustine un examen scris la “Biologie”  din materia din clasa a XI – a.

”In afara de ponderea  mediilor sau a componentelor mediiei de admitere, mare lucru nu se modifica pentru ca aveam media de la bacalaureat si notele de la disciplinele de la bacalaureat relevante pentru domeniul ales de candidat si inainte. Apoi, doua facultati, de Informatica si de Drept au introdus teste scrise, care nu-s eliminatrorii, ci sunt tot o componenta a mediei de admitere. Probabil ca la anul vom adopta la toate facultatile aceasta masura, un examen scris cu o pondere semnificativa in media de admitere, e un fetis, o fixatie la noi cu admiterea pe baza de examen. Insa, daca nu avem examene riguroase pe parcursul anilor de studiu universitari, degeaba avem selectie foarte riguroasa la admitere. Nu e nimic eronat sa avem o liberalizare a intrarilor in invatamantul superior, important e sa avem asigurata iesirea, sa fie examene riguroase. Si asta se intampla de ani de zile, luam orice an de dinaintea implemantarii procesului Bologna sau dupa el, in 2005-2006, si observam ca maiximum 50% dintre cei care se inscriu in anul I finalizeaza studiile de licenta sau de master in anul in care ar trebui, ceea ce inseamna ca e o selectivitate pe parcurs, care este mai de dorit decat o pseudoselectie”, a declarat prof.univ.dr. Vasile Isan, rectorul UAIC.

Student doar cu media de la Bac

Facultati ca cele de Geografie si Geologie, Matematica, Chimie si Teologie Ortodoxa au decis sa calculeze media de admitere pe baza unor formule diferite, care sa ia in considerare in varii proportii notele de disciplinele de bacalaureat. ”Admiterea ramane la fel cum a fost in ultimii 13 ani, pe baza de dosar. Cat despre criteriile de departajare dintre candidati, tot disciplinele de la Bacalaureat sunt optiunile pe care le avem, apoi este greu de crezut ca vor exista multe cazuri in care media de la bacalaureat este aceeasi si notele de la disciplinele de bacalaureat relevante pentru domeniul respectiv sa fie aceeasi in cazul mai multor candidati.”, a mai precizat rectorul UAIC.

Astfel, la specializarea  ”Geografie si Stiinta Mediului”  la media generala va contribui in proportie de 50% nota de la proba la alegere, studentii putand opta pentru nota de la Geografie, Logica si Argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Silosofie, Fizica, Chimie, Biologie, sau Informatica. La specializarea ”Geologie si Inginerie Geologica” se ia in considerare in proportie de 30% nota de la proba de limba romana de la bacalaureat, 40% cea de la specializare si 30% nota de la ultima proba scrisa. La Matematica cel mai mult va conta nota de la proba de matematica de la examenul national, urmata fiind de celelalte 50 de procente date de media generala. Chimistii vor fi admisi pa baza unei formule care va lua in considerare 60% media generala si 40% nota de la proba la alegere. Iar cei de la Teologie Ortodoxa vor fi admisi dupa algoritmul 70% media generala de la bacalaureat si 30% nota de la limba si literatura romana.

La Master, doar cu licenta

Prof. univ. dr. Vasile Isan a explicat ca „in ceea ce priveste admiterea de la Master, aceasta se va face tinand cont de media de la Licenta, care este formata din o proba de cunostinte generale si profesionale, care deocamdata ramane orala, ea poate fi si scrisa si nu ar fi rau sa fie o lucrare scrisa cu intrebari deschise, un test grila, si nota primita pe sustinerea lucrarii de licenta. La admiterea de Master putem lua in considerare ca un criteriu de departajare : nota la proba orala de cunostinte generale si de specialitate. Dar asta a fost si pana acum, asa ca nu se va schimba nimic. Probabil ca atunci cand vom avea si masterate de cercetare care au scoli doctorale, sa se introduca si un soi de examen scris”.

Un ordin de ministru care contravine legislatiei

Noile criterii de admitere la facultate s-a stabilit dupa ce Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a dat un ordin, in 13 martie a.c. prin care interzicea ca admiterea sa se faca in functie de notele obtinute de candidat in liceu. Ordinul vine cu patru luni inainte de inceperea incrierilor ceea ce contravine legistaltiei in vigoare, care spune ca metoda de admitere trebuie sa fie publicata pe site-ul universitatilor cu sase luni inainte de concursul de admitere.

”In ultimii noua-zece ani toate acest ordine, reglementari ale Ministerului privind admiterea si hotariile de guvern privind cifra de scolarizare, apar, din pacate, cu trei-patru luni inainte de admitere si chiar prin aprilie ca anul trecut, asadar destul de tardiv. Sigur ca sunt niste inconvienente, pentru ca ar trebui sa avem niste reguli clare de admintere si nu este treaba Ministerului sa faca admiterea in Universitati, este o problema care tine de atributiile fiecarei Universitati, de competentele Senatului, mai bine spus” a mai explicat prof.univ.dr. Vasile Isan.

Intre 16 si 20 iulie a.c. va avea loc admiterea  la cele 15 facultati ale Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Pana in acest moment, pe site-ul www.admitere.uaic.ro sunt facute publice conditiile si criteriile de admitere, nu insa si numarul de locuri si taxele se scolarizare din anul 2012-2013, urmand ca institutia de invatamant superior sa creasca aceste taxe pana la nivelul finantarii bugetare.

Laura-Elena Bejinariu

Oana Anghelache