Facultatea de Zootehnie de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) organizează cursuri de instruire pentru producerea mătcilor. Primul curs este programat pe 1 noiembrie, la ora 9.00, la sediul facultății. Scopul cursului de instruire este de a sprijini extinderea stupinei de familie la una comercială, astfel ca apicultorii să intre pe piaţa europeană a produselor apicole.

„Apicultorii trebuie să conştientizeze faptul că principiul de bază al stupăritului de succes este reprezentat de o matcă cu un potenţial genetic ridicat, care poate asigura o descendenţă de calitate, fapt ce va influenţa: producţia de miere, starea de sănătate, blîndeţea albinelor, instinctul de roire, precum şi celelalte însuşiri biologice moştenite genetic. În contextul globalizării economiei şi al accentuării concurenţei, exploatarea unor rase de albine performante, cu un potenţial genetic ridicat, reprezintă o condiţie esenţială pentru toţi apicultorii din România, indiferent de mărimea acestora”, a declarat şef lucrări dr. Gabriel Hoha, cadru didactic la Facultatea de Zootehnie.

În cadrul cursului vor avea loc discuţii cu privire la domeniul tehnologic şi ştiinţific, iar prelegerile vor fi prezentate de prof. univ. dr. Ştefan Lazăr, dr. ing. Lia Măgdici, ing. Vlad Bălteanu, ing. Relu Cojocar şi şef lucr. dr. Gabriel Hoha. Temele abordate în cadrul acestui curs vor fi: caractersiticile morfo-fiziologice ale albinelor, matca şi rolul ei în evoluţia şi involuţia coloniei de albine, selecţia şi ameliorarea la albine, metode de obţinere artificială a mătcilor, creşterea numărului coloniilor de albine, măsuri de finanţare europene nerambursabile pentru apicultori.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Zootehnie în parteneriat cu Curtea Agricolă Judeţeană Iaşi.

de Lăcrămioara MOCANU
Sursa foto: apicultura.pro