Departamentul de Teatru al Universitatii de Arte “George Enescu” (UAGE) din Iasi a organizat, ieri, o intalnire a studentilor cu profesorul de teatru Geta Angheluta. Evenimentul a avut loc de la ora 12.00, in Sala Studio Teatru.

Actrita a indemnat auditoriul, majoritatea studenti la actorie, sa participe activ. Un prim subiect abordat a fost emotia. “Emotia este un motor de miscare care atunci cand intri in scena isi declanseaza toate functiile, este uneori un sentiment rau, o crispare necontrolata, dar fara emotii nu exista arta. Cand constientizezi emotia te eliberezi de prejudecati si transmiti ceea ce ai de transmis.Treptat, cu cat castigi mai multa experienta, emotia se transforma in libertate de exprimare, personajul, entitatea creata de mine ma stapaneste si atunci sunt liber sa dau frau liber trairilor mele”, a declarat actrita Geta Angheluta.

„Ridicolul, un blocaj in drumul spre iluminare”

O alta tema adusa in discutie de studenti a fost cea a ridicolului. ”Ridicolul este strans legat de emotii pentru ca este posibil ca atunci cand ele te doboara sa iti uiti rolul si sa te faci de ras, devenind ridicol in fata publicului”, a punctat unul dintre studentii prezenti la intalnire. ”Ridicolul este cea mai cumplita piedica pentru un actor. Este un orgoliu, un blocaj in drumul spre iluminare si performanta, sa nu credeti ca pe parcursul carierei voastre nu veti cadea macar o data in ridicol, si eu am patit-o, dar am trecut peste. Viata este puiul viului si atata timp cat ai viata, nimic nu este imposibil, totul este retusabil”, a explicat actrita.

In cea de-a doua parte a cursului, Geta Angheluta i-a indemnat pe cei prezenti la citirea si interpretarea poeziei ”Haruri”, de Tudor Arghezi. La finalul activitatii, Geta Angheluta le-a prezentat studentilor una dintre legile teatrului: “Aflati ce a spus autorul unui text doar la finalul acestuia; oamenii se nasc intr-un fluviu de suferinta si cine reuseste sa treaca malul se salveaza, faceti-va viata mai usoara si incercati sa treceti fluviul!”.

Intalnirea s-a incheiat cu o mica mostra de maiestrie, actrita interpretand poezia „Haruri” a lui Arghezi, interpretare care a starnit aplauze de admiratie in sala.

Elena Margheoalei

Paula Puica