Vineri, 28 martie a.c., în Sala Senatului a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc evenimentul intitulat Ziua Europeană a Cercetătoarelor. Această omagiere a cercetării întreprinse de femei s-a desfășurat concomitent atît în țară, precum și în străinătate. Evenimentul a fost susținut pe plan european de Centrul Național de Știință din Franța, Paris 6 și Paris 7, Universitatea din Vilnius și o universitate parteneră din Olanda. Prof. univ. dr. Doina Balahur, de la departamentului de Sociologie și Științe Sociale al UAIC a menționat faptul că această zi are rolul de a „sărbători excelența feminină în cercetarea științifică. Astăzi, celebrăm femeile mentor.”

Recunoașterea senioarelor cercetătoare

„Este o zi în care se omagiază în toată Europa egalitatea de gen în cercetare, ceea ce promovează și proiectele FP7. Se vor acorda numeroase premii, atît tinerelor cercetătoare, cît și senioarelor care au avut o contribuție pe tot parcursul vieții. Astăzi, România este una din cele două țări din Europa care se alătură acestui demers.”, a specificat prorectorul Facultății de Geografie și Geologie, prof. univ. dr. Gabriel Iancu. Anul acesta a fost inclusă o nouă categorie de premii. Contribuția adusă în domeniul cercetării pe tot parcursul carierei didactice este recunoscută prin intermediul acordării premiului „Magda Noela Petrovanu”. „Premiem cercetătoarele care deși nu mai activează, au contribuit pe parcursul vieții la formarea altor generații de cercetătoare.”, a explicat prof.univ.dr. Doina Balahur. Printre acestea se numără dr. Odette Blumdenfeld și dr. Elisabeta Jabă, profesori emeriți.

Colaborări cu Statele Unite ale Americii

Cercetătoarele de la Școala Doctorală de Chimie și Științe ale Pămîntului au fost protagonistele unui film realizat de către Raluca Aftene, de la TVR Iași. Pe rînd, celor prezenți în sală, le-au fost dezvăluite misterele din spatele carierei de cercetător. „În acest laborator sintetizăm compuși, pe care îi caracterizăm chimic. Am început colaborarea cu Institutul Național de Cancer din Statele Unite ale Americii, unde compușii trimiși de noi sînt testați. Vom găsi un rezultat care o să schimbe ceva în acest domeniu. La catedră încerc să fiu profesorul de care mi-am dorit să am parte atunci cînd eram elevă și studentă.”, precizează prof. univ. dr. Elena Bîcu, de la Facultatea de Chimie.

Cercetarea începe prin implicarea personală

Prof. univ. dr. Alexandra Iordan, de la aceeași Facultate, a crescut într-o familie de chimiști. Acum face parte dintr-un grup de cercetători care studiază compușii anorganici. „Teza mea de doctorat din Franța a fost pe tema catalizatorilor. Cercetarea este fascinantă, la fel și momentul reușitei. Este o muncă care se realizează în echipă.”, punctează aceasta.

Alături de colegele sale de la Facultatea de Chimie din Iași, conf. univ. Luminița Bejenaru își axează cercetările pe resturile faunistice descoperite pe siturile arheologice. Și ea crede în munca în echipă și că efortul în cercetare este unul colectiv.

Pentru conf. univ. dr.Zenovia Olteanu, de la Facultatea de Biologie, rezultatele de la sfîrșitul unei zile de cercetare o bucură ca pe un copil. „Biochimia înseamnă viață, reprezintă studiul unor transformări care se petrec în organismul viu. Încă din facultate am avut înclinație spre cercetare. Am petrecut 23 de ani la Institutul de Cercetare Biologică.”, povestește aceasta. Ca o recomandare pentru generația tînără, ea spune că în viață este bine să situezi familia pe primul loc, iar activitatea profesională pe al doilea.

Știința se împletește cu viața

Modul în care reacționează plantele la microorganisme și microbiologia aplicată reprezintă domeniul de expertiză al prof. univ. dr. Maria-Magdalena Zamfirache, de la Facultatea de Biologie din Iași. „Am obligația să aduc în fața studenților universul tăcut al plantelor. Dacă ai ajuns la un răspuns mic și clar, satisfacția este enormă.”, consideră aceasta.

Conf. univ. dr Iuliana Breabăn, de la facultatea de Geografie și Geologie spune că este motivată de dorința de a face ceva nou. „Există o nevoie de a-ți răspunde la propriile întrebări. Am dorit să înființez un laborator modern. Consorțiul unor cinci facultăți au elaborat cercetări asupra mediului într-un proiect de șase milioane de euro. Mă preocupă nivelul de concentrație a mercurului în mediul urban.”, conchide aceasta.


Este al doilea an în care Ziua Europeană a Cercetătoarelor se desfășoară în municipiul Iași. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” este singura universitate din țară în care se desfășoară proiectul Stages, iar finanțarea acestuia este asigurată de Uniunea Europeană.